П’ятниця, 27 Вересня, 2024
ГоловнаДачаНе садіть поряд зі смородиною ці рослини: щоб потім не шукати причини...

Не садіть поряд зі смородиною ці рослини: щоб потім не шукати причини поганого врожаю

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо хочете збирати хороші врожаї смородини, потрібно вибрати не лише вдалий сорт, а й правильних сусідів. Справа в тому, що є рослини, які погано впливають на смородину, і вона починає хворіти, давати слабкий урожай.

Не рекомендується садити поряд зі смородиною аґрус. Ці два чагарники можуть бути схильні до тих самих шкідників і захворювань, наприклад, таких як борошниста роса.

Раніше ми розповідали, в чому користь смородини.

У списку недоброзичливих сусідів опинилася й малина. Ці чагарники можуть конкурувати за поживні речовини та вологу у ґрунті. Також малина швидкими темпами розростається, що може призвести до того, що просто заглушить смородину.

Щодо дерев, то не варто садити біля смородини вишню та черешню. Вони можуть заразити ягідник вертицилозним в’яненням. Це небезпечне грибкове захворювання може призвести до загибелі рослини. Також під питанням і абрикос.

З овочевих рослин поряд із смородиною не варто розміщувати помідори, картоплю та перець. Нічого хорошого із такого сусідства не буде.

Біля смородини можна сміливо висаджувати часник і цибулю, кріп, різні пряні трави, які відлякуватимуть шкідників.

Хороші сусіди – бобові культури – вони насичують ґрунт азотом.

Читайте також: Чому обсипається смородина – названі головні причини

Можна посадити поряд зі смородиною полуницю, коріння останньої не шкодить смородині, та й кількість загальних шкідників у них невелика. Але є одне «але» – полуниця любить сонце, а смородина може створити тінь для неї, що вплине на врожайність саме полуниці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні