Морква виросте великою і солодкою: не забудьте вчасно внести правильне підживлення

Від правильного підживлення моркви навесні багато в чому залежить якість урожаю та смаку цього овоча. Здійснювати перше підживлення потрібно після перших сходів, тобто вже навесні.

Раніше ми розповідали, як правильно поливати буряк, щоб він виріс солодким.

Чим підживити моркву

Агрономи радять підживлювати моркву мінеральними добривами. Для зростання овочів потрібні азот, фосфор, бор та калій.

Добрива вносять у два етапи: перше підживлення потрібно здійснити після появи паростків, друге — за два тижні. Для першого підживлення можна скористатися таким рецептом розчину: у 10 літрах води розчинити 1 столову ложку карбаміду і стільки ж сульфату калію, додати до суміші 1,5 столової ложки подвійного суперфосфату.

Для другого підживлення в 10 літрах води потрібно розчинити 1 столову ложку азофоски та стільки ж сульфату калію.

Народні рецепти підживлення для моркви

Також існують народні, не менш ефективні рецепти підживлення моркви. Їх потрібно вносити, коли на рослині є хоча б три справжні листочки:

  1. Попіл як підживлення моркви можна використовувати як у сухому вигляді, так і у вигляді розчину. При першому варіанті потрібно розпушити землю, посипати її попелом і змішати його з ґрунтом, після цього полити водою (на 1 метр землі потрібно 250 грамів попелу). При другому варіанті потрібно залити 100 грамів попелу 10 літрами води, дати настоятися розчину протягом 12 годин, а потім обережно полити моркву.
  2. Розчин з йоду – у 10 літрах води розведіть 20 крапель 5% йоду та полийте розчином грядки тільки між рядами.
  3. Розчин з курячого посліду – залийте послід водою у співвідношенні 1:10 і дайте настоятися протягом 12 годин. Потім знову розведіть розчин такою ж кількістю води і дайте настоятися ще день. Акуратно полийте розчином грядки між рядами, але не в спеку.
  4. Настій із бур’янів. Для приготування розчину можна використовувати кульбабу, кропиву, полин чи лопухи. Заповніть ємність (але не металеву) травою на 2/3, залийте її водою і залиште бродити на 5-7 днів, періодично помішуючи. Як тільки рідина перестане пінитися, розведіть її водою у співвідношенні 1:10. Розчином акуратно полийте грядки.

Вас також можуть зацікавити новини:

Куди звертатися пенсіонеру: урізали пенсію, призначену майже 30 років тому  

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Новое на сайте

  • Новини

На що можна витратити «тисячу Зеленського»: повний перелік товарів і послуг

Українці можуть отримати 1000 грн “Зимової підтримки” до 24 грудня і витратити їх на товари…

19/11/2025 10:00
  • Статті

Сирі чи приготовані: як отримати максимум користі від овочів і фруктів – відповідь вас здивує

Ми звикли вважати, що будь-які овочі та фрукти корисні, але їхня реальна поживна цінність залежить…

19/11/2025 09:26
  • Новини

Як легко зняти шкірку з гарбуза: три прості способи

Очистити гарбуз від твердої шкірки можна набагато швидше, ніж здається. Існує три прості способи, які…

19/11/2025 08:56
  • Новини

ID-картка замість паспорта-книжечки: міграційна служба пояснила, кому треба замінити документ

У Державній міграційній службі повідомили, чи дійсні паспорти-книжечки і кому треба оформлювати ID-картку.

19/11/2025 07:33
  • Новини

6500 гривень цієї зими: хто гарантовано отримає виплату

Крім тисячі Зеленського, українці зможуть отримати ще одну допомогу у розмірі 6500 гривень. Розповідаємо хто…

19/11/2025 06:30
  • Новини

5 помилок при квашенні капусти: чому вона не виходить хрусткою і смачною

Квашена капуста — проста, недорога та дуже корисна заготівля, але інколи навіть досвідченим господиням вона…

19/11/2025 05:31