Субота, 22 Червня, 2024
ГоловнаДачаМорква виросте великою і солодкою: не забудьте вчасно внести правильне підживлення

Морква виросте великою і солодкою: не забудьте вчасно внести правильне підживлення

Этот материал также доступен на русском языке
Яке підживлення потрібно внести, щоб отримати хороший урожай моркви? Не нехтуйте цим важливим етапом, від якого залежить ріст овочів.

Від правильного підживлення моркви навесні багато в чому залежить якість урожаю та смаку цього овоча. Здійснювати перше підживлення потрібно після перших сходів, тобто вже навесні.

Раніше ми розповідали, як правильно поливати буряк, щоб він виріс солодким.

Чим підживити моркву

Агрономи радять підживлювати моркву мінеральними добривами. Для зростання овочів потрібні азот, фосфор, бор та калій.

Добрива вносять у два етапи: перше підживлення потрібно здійснити після появи паростків, друге — за два тижні. Для першого підживлення можна скористатися таким рецептом розчину: у 10 літрах води розчинити 1 столову ложку карбаміду і стільки ж сульфату калію, додати до суміші 1,5 столової ложки подвійного суперфосфату.

Для другого підживлення в 10 літрах води потрібно розчинити 1 столову ложку азофоски та стільки ж сульфату калію.

Народні рецепти підживлення для моркви

Також існують народні, не менш ефективні рецепти підживлення моркви. Їх потрібно вносити, коли на рослині є хоча б три справжні листочки:

  1. Попіл як підживлення моркви можна використовувати як у сухому вигляді, так і у вигляді розчину. При першому варіанті потрібно розпушити землю, посипати її попелом і змішати його з ґрунтом, після цього полити водою (на 1 метр землі потрібно 250 грамів попелу). При другому варіанті потрібно залити 100 грамів попелу 10 літрами води, дати настоятися розчину протягом 12 годин, а потім обережно полити моркву.
  2. Розчин з йоду – у 10 літрах води розведіть 20 крапель 5% йоду та полийте розчином грядки тільки між рядами.
  3. Розчин з курячого посліду – залийте послід водою у співвідношенні 1:10 і дайте настоятися протягом 12 годин. Потім знову розведіть розчин такою ж кількістю води і дайте настоятися ще день. Акуратно полийте розчином грядки між рядами, але не в спеку.
  4. Настій із бур’янів. Для приготування розчину можна використовувати кульбабу, кропиву, полин чи лопухи. Заповніть ємність (але не металеву) травою на 2/3, залийте її водою і залиште бродити на 5-7 днів, періодично помішуючи. Як тільки рідина перестане пінитися, розведіть її водою у співвідношенні 1:10. Розчином акуратно полийте грядки.

Вас також можуть зацікавити новини:

Куди звертатися пенсіонеру: урізали пенсію, призначену майже 30 років тому  

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні