Кандидат економічних наук і незалежний експерт Олександр Хмелевський упевнений, що зниження цін на базові продукти влітку – це тенденція тимчасова.
– Попри те що за останній місяць ціни на товари стабілізувалися, а на деякі навіть знизилися, восени нас чекає чергове зростання цін на харчові продукти. Це загальносвітова тенденція, обумовлена як дефіцитом низки продуктів (запаси зерна перебувають на мінімумі за останні 7 років), так і емісією долара та інших світових валют, що призводить до подальшої інфляції, – зазначив експерт.
Подорожчають базові продукти – м’ясо, молоко, яйця.
Також Олександр Хмелевський зазначає, що молочна галузь в Україні занепадає, а поголів’я корів скорочується. Частину молока Україна вже імпортує. Крім того, відбувається масова фальсифікація молочної продукції шляхом використання пальмової олії та інших компонентів.
Не падає в ціні і риба. Це призвело до зниження її споживання на внутрішньому ринку країни.
За оцінками економічних експертів, українець з’їдає м’яса всього 53-54 кг на рік при нормі 92 кг, а європеєць – 94 кг. Вся справа у вартості м’яса, і пересічний українець вибирає те, що йому по кишені.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки коштують перші українські кавуни.
Джерело: Аgronews.ua