3 найкращі пісні страви до різдвяного посту: що приготувати просто й корисно

Этот материал также доступен на русском языке

Що можна їсти у піст
Різдвяний піст — це нагода переглянути свій раціон, додати більше овочів, бобових і зменшити частку м’яса. Але суворі обмеження підходять не всім. Дітям, людям поважного віку, вагітним, військовим, тим, хто подорожує чи має загострення хронічних хвороб, варто підходити до посту зважено та орієнтуватися насамперед на власне самопочуття. Раціон має залишатися різноманітним та збалансованим — і три рецепти нижче стануть добрим доповненням.

Ключові тези:

  • Менше обробленого м’яса — більше користі. Ковбаси, сосиски та копченості краще повністю прибрати на час посту, натомість невелика кількість відвареної птиці (якщо ви не дотримуєтесь суворих заборон) буде кориснішою та безпечнішою для організму.
  • Овочі, бобові та рослинні жири — основа здорового пісного раціону. Сезонні овочі (буряк, морква, капуста, цибуля), бобові, гриби, горіхи та насіння забезпечують організм білками, клітковиною та корисними жирами.

Менше м’яса добре для здоров’я. Насамперед, слід відмовитися або обмежити вживання так званого обробленого м’яса: ковбас, сосисок і копченостей. Утім, невеликий шматочок відвареної птиці піде на користь усім.

Раніше ми розповідали, як приготувати паштет з грибів.

Більше овочів корисно, але не завжди. Якщо у вашому пісному меню побільшає зимових овочів (буряка, картоплі, цибулі, моркви, капусти) та зелені – це, безперечно, зміцнить ваш імунітет і стимулюватиме травну систему. Проте, якщо ви маєте хронічні захворювання ШКТ, особливо у стадії загострення, налягати на овочі та зелень, особливо у необробленому вигляді – не дуже гарна ідея. Намагайтеся овочі варити, або ще краще – тушкувати, у такому вигляді вони менше будуть подразнювати слизову органів травлення.

Варто уникати одноманітності. Піст – це не лише вінегрет. Це також пастернак, селера, кольрабі, ріпа, редис, чорнослив, порей, гострий перець, петрушка, черемша, часник, яблука, журавлина, обліпиха, зелений горошок, томатна паста, кукурудза, гриби, різноманітні бобові (сочевиця, нут, квасоля, горох), морська капуста та інші продукти.

Жири важливі навіть у піст. Суворий піст передбачає майже повну відмову від масла, олій, жирів і яєць. Протягом нетривалого часу це може бути корисно для людей зі зайвою вагою. Проте без жирів міцного здоров’я не буває. Утім, заборонені продукти можна частково замінити на горіхи, льон, гарбузове та соняшникове насіння.

Обережно з кашами. Гречана, перлова, пшенична, пшоняна, вівсяна, кукурудзяна – всі вони містять чимало корисних речовин, але харчуватися тільки кашами, особливо рисом та макаронними виробами, дуже погана ідея! Намагайтеся розбавляти каші тушкованими овочами та спеціями– і корисно, і смачно.

Риба у піст: істи чи ні? Часто, на жаль, із різних причин рибу ми не їмо і поза постом. А дарма: регулярне споживання жирної морської риби (оселедця, скумбрії) забезпечує мозок, серце, судини та імунну систему кислотами, які рятують від бляшок у судинах. Достатньо з’їсти одну велику запечену скумбрію на тиждень, щоб покрити потребу у жирах.

Загалом, лікарі радять орієнтуватися на самопочуття і стан здоров’я, навряд чи його погіршання – богоугодна справа.

Три найкращі пісні страви

Пісні чебуреки з грибами

Борошно 250 грамів, вода 130 мілілітрів, соняшникова олія 4 столові ложки, печериці 300 грамів, цибуля 1 штука, сіль, чорний мелений перець за смаком. 

Борошно просіяти. Додати сіль та олію. Закип’ятити воду і обережно додати окріп тонкою цівкою до борошна. Тісто замішуємо спочатку ложкою, потім руками. Сформувати з тіста велику кулю і залишити на 30 хвилин. Готуємо начинку. Гриби ретельно помити, почистити, дрібно нарізати. Подрібнити цибулю. Обсмажити на сковороді гриби разом із цибулею на олії до готовності. Тісто розділити на 10 частин, кожну розкачати тонко у формі кола. На половину кола викласти начинку, скласти навпіл, защепити краї. Смажити по 1-2 хвилині з кожного боку, або запекти у духовій шафі протягом 10 хвилин за темперутри 180 градусів.

чебуреки

Квасолевий паштет

Варена квасоля 200 грамів, солоний огірок 1 штука, томатна паста 2 столові ложки, часник 2-3 зубчики, сік лимона 2 столові ложки, соняшникова олія (без запаху)3 столові ложки, сіль, червоний мелений перець за смаком.

Відварити квасолю. Остудити, перемолоти на м’ясорубці або перебити у блендері разом зі солоним огірком та томатною пастою. Додати подрібнений часник, сіль, олію, перець. Все ретельно перемішати та ще раз пропустити через м’ясорубку. Смакує охолодженим із грінками або підсушеними скибочками хліба.

Паштет з квасолі

Гречаники з грибами

Гречка 200 грамів, гриби 200 грамів, цибуля 1 штука, морква 1 штука, панірувальні сухарі 100 грамів, яйце (можна без нього) 1 штука, сіль, перець за смаком, олія 4 столові ложки.

Відварити гречку, обсмажити подрібнені гриби зі цибулею. Пропустити через м’ясорубку гречку та цибулю зі грибами. Перемішати, сформувати котлети. Котлети обваляти у сухарях, обсмажити по кілька хвилин в олії на добре розігрітій сковорідці.

Читайте також:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?