Статті

Чому постійно хочеться їсти: 7 прихованих причин, про які ви не здогадувались

Ключові тези:

  • Постійне почуття голоду не завжди пов’язане з нестачею сили волі – на нього впливає безліч причин.
  • Основні фізіологічні причини підвищеного апетиту.
  • Керувати апетитом допомагає не дієта, а коригування навичок.

Про найпоширеніші причини, чому нам хочеться їсти більше, ніж потрібно, розповіла дієтолог-нутриціолог Наталя Сива:

Сім причин постійного голоду

Постійне відчуття голоду зазвичай має не одну причину, а регулюється багатьма чинниками, серед яких найчастіше зустрічаються:

  1. системний дефіцит сну: якщо ви спите менше шести–семи годин на добу, організм виробляє більше греліну — гормону голоду, і менше лептину — гормону насичення (ви дійсно здатні фізично відчувати голод навіть після ситного обіду);
  2. стрес і «емоційне» харчування: коли ми перебуваємо у стресовому стані, в крові зростає рівень гормону кортизолу, який може провокувати тягу до швидких вуглеводів — солодкого або жирного (їжа стає доступним «заспокійливим»);
  3. гормональні коливання у жінок: під час менструального циклу, вагітності або клімаксу гормони естроген і прогестерон значно впливають на апетит (наприклад, у другій фазі циклу багато жінок відчувають більший потяг до солодкого);
  4. нестача білка та клітковини: якщо ваш раціон бідний на білок і клітковину, насичення приходить повільніше (додайте до кожного прийому їжі хоча б 20–30 грамів білка (м’ясо, риба, яйця, кисломолочні продукти) та порцію овочів;
  5. побічні ефекти ліків: якщо ви помітили, що апетит зріс після початку нового курсу лікування, варто обговорити це з лікарем і при можливості скорегувати дозу, режим прийому або взагалі замінити препарат;
  6. різкі коливання цукру в крові: високовуглеводні перекуси, солодкі напої або десерти провокують стрибки інсуліну, що призводить до швидкого падіння рівня цукру в крові. В результаті вже через годину ви знову відчуваєте сильний голод. Тому варто обирати складні вуглеводи (цільнозернові продукти, овочі) і поєднувати їх з білком або корисними жирами (авокадо, горіхи);
  7. недотримання питного режиму: іноді організм плутає спрагу з голодом, тож перш ніж тягнутися по їжу, випийте склянку води і почекайте 10-15 хвилин — часто бажання їсти після цього зникає або сильно зменшується.

Як вгамувати підвищений апетит?

Головне в керуванні підвищеним апетитом – це не заборони й надія на силу волі, а розуміння його причин і свідома зміна свого мислення, звичок і способу життя. Це працює краще і безпечніше, ніж постійні обмеження. Ось кілька простих, але дієвих порад, перевірених моїми клієнтами:

  • включайте більше білка до кожного основного прийому їжі (сніданок, обід та вечеря) – це може бути омлет, куряче або індиче м’ясо, нежирна телятина або яловичина, сир, грецький йогурт;
  • частіше їжте клітковину й продукти з малою енергетичною щільністю (овочі (броколі, цвітна капуста, кабачок, буряк, морква), цільнозернові каші (вівсянка, гречка, кус-кус), овочеві салати «перед стравою», фрукти зі шкіркою);
  • не тримайте вдома, а тим більше – на видному місці, пакети солодощів, печива, фасуйте перекуси дозованими порціями заздалегідь (наприклад, 20–25 грамів горіхів – у маленькі пакетики), щоб не з’їсти зайвого «на автоматі»;
  • під час стресової ситуації або сильного хвилювання практикуйте замість «емоційного» перекусу коротке переключення уваги і зміну діяльності (дихальна вправа, трав’яний чай без цукру або якась господарська справа, наприклад, миття посуду);
  • практикуйте усвідомлене харчування: тобто намагайтеся їсти повільно, без екранів гаджетів, класти виделку на тарілку між шматочками, ретельно пережовувати їжу — це знижує ризик емоційного або автоматичного переїдання;
  • будьте фізично активними.

Поживне денне меню

  • Сніданок: омлет з двох яєць зі шпинатом і шматочком цільнозернового хліба.
  • Перекус: 150 грамів нежирного сиру або грецького йогурту + ягоди.
  • Обід: салат з вареною або запеченою курячою грудкою (100–120 грамів), міксом салатного листя й запеченими овочами (морква, кабачок) + півчашки відвареної гречки або кус-кусу.
  • Вечеря: запечена індичка або курка 100–120 грамів плюс велика порція зеленої запеченої капусти або овочевого рагу.
  • Перекус (за потреби ввечері): невелика жменька горіхів (20–25 грамів) або 100–150 грамів нежирного сиру.

Наші експерти

Наталія Сива — практикуюча дієтологиня з 7-річним досвідом роботи. Закінчила Тернопільський медичний коледж. Поглиблено вивчала дієтологію та психологію харчової поведінки в рамках кількох сертифікованих курсів. Спеціалізується на формуванні здорових харчових звичок, складанні індивідуальних планів харчування та супроводі у процесі схуднення.

Читайте також:

 

Новое на сайте

  • Статті

Чи варто вірити снам: що каже православ’я

Що таке сновидіння? Священик відповідає на складне питання про духовну природу снів.

05/10/2025 18:31
  • Статті

Поради колекціонерам та любителям старовини: відповідаємо на ваші листи

Що робити зі старим самоваром, підсклянником із богатирями чи бабусиним буфетом? Ми відповідаємо на запитання…

05/10/2025 17:58
  • Новини

Чи можна втратити пенсію, якщо працюєш: роз’яснення Пенсійного фонду

В Україні пенсіонери, що працюють, — звичайне явище. Але чи можна одночасно отримувати пенсію та…

05/10/2025 15:56
  • Новини

На Одещині зіграла весілля пара переселенців, яким за 70: “Дуже радий дружині”

На Одещині зіграли весілля переселенці з Донецької області. Молодятами стали – 83-річний Олексій та 75-річна…

05/10/2025 14:59
  • Новини

В Ощадбанку вводять перевірки для клієнтів: кого торкнуться нові правила контролю

В Ощадбанку нагадали, що при розрахунках через касу клієнтам необхідно враховувати як комісії, так і…

05/10/2025 12:59
  • Новини

Індексація пенсій у 2026 році: що варто очікувати українцям

Данило Гетьманцев заявив, що індексація не покриває інфляцію та посилює соціальну несправедливість.

05/10/2025 11:51