Коли чай стає шкідливим: із чим не можна поєднувати цей напій – правда, про яку мовчать

Этот материал также доступен на русском языке

Чай
Чай традиційно вважається корисним напоєм, але не всі знають, що при неправильних поєднаннях він може перетворитися з джерела здоров'я на потенційну загрозу. Додаючи цукор, молоко, мед чи лимон, іноді ми позбавляємо напій його цінних властивостей або навіть створюємо канцерогенні сполуки. Дієтологи попереджають: важливо знати, з чим і як правильно пити чай.

Ключові тези:

  • Чай може втратити корисні властивості або стати шкідливим при неправильному поєднанні з продуктами: цукром, молоком, медом або лимоном.
  • Додавати мед та лимон у дуже гарячий чай категорично не рекомендується — високі температури руйнують вітаміни та ферменти і можуть призвести до утворення токсичних сполук.

Коли чай стає шкідливим

Чай та цукор

Дієтологи відзначають: чай з цукерками або солодкою випічкою посилює потяг до цукру, через що людина з’їдає в 3 рази більше солодощів. При цьому статистика показує: народи, де чай п’ють без цукру, рідше хворіють на онкологію. Виняток – зелений чай: у ньому цукор допомагає засвоєнню катехінів.

Чай та молоко

Катехіни, що містяться в чаї, нейтралізують вільні радикали та знижують ризик онкології, серцевої недостатності та діабету. Але додавання молока частково блокує цей ефект.

Чай та мед

Мед корисніший за цукор, але при температурі вище 40 °C ферменти в ньому руйнуються. При нагріванні вище 60 °C фруктоза окислюється, і продукти цього процесу можуть провокувати утворення пухлин. Тому мед у гарячий чай додавати не можна.

Чай та лимон

Лимон – джерело вітаміну C, але в надто гарячому чаї його цінні речовини руйнуються. Оптимально додавати часточку лимона в теплий чай і випивати відразу.

Вас також можуть зацікавити новини:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Залишити відповідь

купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?