Статті

Миття овочів та фруктів: прості правила, які продовжують життя та свіжість продуктів

Ключові тези:

  • Мити овочі, фрукти та ягоди потрібно правильно — для збереження користі та смаку.
  • Для кожної групи продуктів є своя технологія обробки.
  • Особливу увагу варто приділяти зелені, ягодам та імпортним фруктам.
  • Правильне миття знижує ризик потрапляння мікробів та шкідливих речовин в організм.

Як правильно мити різні овочі

  • Білокачанна капуста – видаляють верхнє листя, вирізають качан.
  • Корнеплоди (картопля, морква, буряк, редис, редька, хрін) – замочують у воді, очищають щіткою, промивають теплою та холодною водою.
  • Помідори, огірки, кабачки, баклажани, перець – промивають під проточною водою.

Миття зелені

Петрушку, цибулю, салат, шпинат, щавель та інші трави перебирають, прибирають пошкоджене листя, потім кілька разів промивають у ємності з водою та під проточною водою. Можна замочити на годину для кращої очистки.

Обробка квашених овочів

Капусту або огірки промивають водою лише у разі надто кислого чи пересоленого смаку.

Як правильно мити цитрусові та баштанні

  • Апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути – ошпарюють окропом та промивають холодною водою.
  • Кавуни та дині – ретельно обмивають під проточною водою руками або щіткою.

Миття фруктів

Яблука, груші, сливи, абрикоси та інші фрукти промивають холодною водою, бажано з господарським милом.

Особливості миття ягід

  • Журавлина – промивається в друшляку кип’яченою водою.
  • Малина – перед миттям поміщається у слабкий сольовий розчин, потім промивається водою.
  • Смородина та аґрус – миються в друшляку, занурюючись у ємність із водою.
  • Полуниця – миється тричі, тільки після цього видаляють хвостик.
  • Чорниця – промивається під прохолодною водою порційно.
  • Виноград – обмивається під «душем», грона за необхідності розділяються.

Горіхи

Волоські горіхи (очищені) промивають у теплій воді і ошпарюють окропом, особливо якщо вони призначені для дітей.

Поради господині

Імпортні фрукти та овочі краще попередньо замочувати у холодній воді.

Не варто довго тримати ягоди у воді – вони втрачають смак та аромат.

Зелень можна зберігати в холодильнику, якщо добре обсушити і залишити дихати в пакеті.

Для салату краще використовувати максимально холодну воду — листя стане міцнішим і свіжішим.

Зараз на сайті читають:

Новое на сайте

  • Новини

Тюльпани цвістимуть краще, ніж цього року: як правильно викопувати, садити та зберігати цибулини

Тюльпани потребують особливого догляду. Правильне викопування, зберігання та посадка цибулин допоможуть зберегти сортові ознаки і…

22/09/2025 15:40
  • Новини

Неймовірно смачний торт з чотирьох інгредієнтів: ні духовка, ні печиво не потрібні

Не потрібні ні духовка, ні складні інгредієнти – цей рецепт доводить: щоб приготувати смачний десерт,…

22/09/2025 15:20
  • Новини

Кабмін збільшить мінімальну пенсію з 1 січня 2026 року: на скільки і кому?

Прожитковий мінімум і пенсії зростуть. Які цифри закладені у держбюджеті на наступний рік?

22/09/2025 15:00
  • Новини

Пенсіонерам уріжуть виплати: хто отримуватиме менше та на скільки

У 2026 році в Україні планують скоротити розмір пенсій. Такі зміни закладені в проєкті державного…

22/09/2025 14:40
  • Новини

Найдешевші мобільні тарифи для пенсіонерів: як платити за мобільний зв’язок менше

Пенсіонери можуть економити на мобільному зв'язку, підключившись до вигідних тарифів. Що пропонують мобільні оператори.

22/09/2025 14:21
  • Статті

Секрети ефективності: чим відрізняються креми для обличчя

Догляд за шкірою давно вийшов за межі звичайних ритуалів. Зараз це справжня наука, де кожен…

22/09/2025 14:18