Статті

Миття овочів та фруктів: прості правила, які продовжують життя та свіжість продуктів

Ключові тези:

  • Мити овочі, фрукти та ягоди потрібно правильно — для збереження користі та смаку.
  • Для кожної групи продуктів є своя технологія обробки.
  • Особливу увагу варто приділяти зелені, ягодам та імпортним фруктам.
  • Правильне миття знижує ризик потрапляння мікробів та шкідливих речовин в організм.

Як правильно мити різні овочі

  • Білокачанна капуста – видаляють верхнє листя, вирізають качан.
  • Корнеплоди (картопля, морква, буряк, редис, редька, хрін) – замочують у воді, очищають щіткою, промивають теплою та холодною водою.
  • Помідори, огірки, кабачки, баклажани, перець – промивають під проточною водою.

Миття зелені

Петрушку, цибулю, салат, шпинат, щавель та інші трави перебирають, прибирають пошкоджене листя, потім кілька разів промивають у ємності з водою та під проточною водою. Можна замочити на годину для кращої очистки.

Обробка квашених овочів

Капусту або огірки промивають водою лише у разі надто кислого чи пересоленого смаку.

Як правильно мити цитрусові та баштанні

  • Апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути – ошпарюють окропом та промивають холодною водою.
  • Кавуни та дині – ретельно обмивають під проточною водою руками або щіткою.

Миття фруктів

Яблука, груші, сливи, абрикоси та інші фрукти промивають холодною водою, бажано з господарським милом.

Особливості миття ягід

  • Журавлина – промивається в друшляку кип’яченою водою.
  • Малина – перед миттям поміщається у слабкий сольовий розчин, потім промивається водою.
  • Смородина та аґрус – миються в друшляку, занурюючись у ємність із водою.
  • Полуниця – миється тричі, тільки після цього видаляють хвостик.
  • Чорниця – промивається під прохолодною водою порційно.
  • Виноград – обмивається під «душем», грона за необхідності розділяються.

Горіхи

Волоські горіхи (очищені) промивають у теплій воді і ошпарюють окропом, особливо якщо вони призначені для дітей.

Поради господині

Імпортні фрукти та овочі краще попередньо замочувати у холодній воді.

Не варто довго тримати ягоди у воді – вони втрачають смак та аромат.

Зелень можна зберігати в холодильнику, якщо добре обсушити і залишити дихати в пакеті.

Для салату краще використовувати максимально холодну воду — листя стане міцнішим і свіжішим.

Зараз на сайті читають:

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 7 листопада: насолоджуємося

П'ятниця в Україні буде гарною. Така типова картинна осінь.

06/11/2025 23:55
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 7 листопада 2025 року: магнітна буря на цілий день

Магнітні бурі можуть негативно впливати на здоров'я людей. Попередження про магнітні бурі допомагають контролювати фактори…

06/11/2025 23:26
  • Новини

Пікантне доповнення до м’яса – соус із чорної смородини

Натуральний соус із чорної смородини підкреслить смак будь-якого м'яса. Мінімум інгредієнтів, 10 хвилин на приготування…

06/11/2025 22:31
  • Новини

Маленькі хитрощі для затишку: корисні поради на кожен день – від мікрофібри до запеченої картоплі

У скарбничці корисних порад завжди знайдеться щось потрібне. Сьогодні — про мікрофібру, яблука, виноград і…

06/11/2025 21:45
  • Новини

36 годин до холоду: які будинки першими замерзнуть без опалення

Якщо опалення відключать взимку, у мешканців панельних будинків є не більше півтори доби, щоб урятуватися…

06/11/2025 20:59
  • Новини

Українка переїхала з Німеччини до Болгарії та розповіла, чому не шкодує про рішення

Після кількох років життя в Німеччині українка зважилася на переїзд до Болгарії та залишилася здивована…

06/11/2025 20:11