Ключові тези:
-
Консерви зберігають більшу частину вітамінів і мікроелементів, а деякі речовини (наприклад, лікопін) стають навіть активніше.
-
Правильна технологія консервування знищує шкідливі бактерії та продовжує термін зберігання продуктів.
-
Зловживання маринадами та соліннями протипоказане людям із захворюваннями ШКТ, діабетом та серцево-судинними проблемами.
Консервовані продукти давно і міцно увійшли до нашого життя. Вони зручні у використанні і можуть довго зберігатися. У свій час вважалося, що консерви не тільки не корисні, а навіть шкідливі. Однак є й інша думка: саме за допомогою консервації у продуктах можна зберегти потрібні для здоров’я речовини.
Вам буде цікаво: Нові ціни на овочі в Україні: скільки коштують огірки та помідори у вересні
Міф про шкоду консервації
Вважається, що в процесі консервації втрачаються вітаміни та поживні властивості продукту. Однак навіть у свіжих фруктах та овочах, що доставляються на міські ринки та в магазини, у процесі транспортування та тривалого зберігання руйнуються корисні для організму речовини.
Наприклад, у свіжих овочах вітамін С руйнується протягом однієї доби. А вітамін Е, якщо він знаходиться на відкритому повітрі, протягом кількох годин. Взимку ж свіжі фрукти та овочі піддаються спеціальній хімічній обробці, щоб вони мали гарний товарний вигляд. Навряд чи така обробка сприяє збереженню корисності нібито свіжих продуктів. І, до речі, перед вживанням ці овочі та фрукти потрібно ретельно мити.
На тлі такої ситуації консервовані продукти — чудовий спосіб заповнити запаси корисних речовин в організмі в холодну пору року. Вчені довели, що в процесі консервації зберігаються майже всі мікроелементи та вітаміни. Наприклад, вітамін Е при застосуванні спеціальної технології дуже стійкий до термічної обробки і не руйнується під час консервації.
Чим корисна консервація
Найголовніша перевага консервованих продуктів – термін зберігання. При правильній технології виробництва (при термічній обробці) повністю гинуть такі шкідливі мікроорганізми, як кишкова паличка, сальмонела, стафілокок.
Важливо і те, що рівень хімічної активності в консервах набагато вищий, ніж навіть у свіжих овочах. Наприклад, консервовані помідори містять набагато більше лікопіну, ніж свіжі або заморожені.
Лікопін – це речовина, яка робить помідори і червоний перець червоними.
Ця речовина працює як антиоксидант і вважається добрим засобом профілактики раку. Такий же корисний продукт – квашена капуста. Вживання квашеної капусти завжди вважалося обов’язковим як профілактичний засіб проти цинги.
Ще один плюс консервації – це істотна економія для сімейного бюджету. Заготовити консервовані продукти вийде набагато дешевше, ніж купувати взимку свіжі.
Що протипоказано з консервації?
Людям, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту, цукровий діабет, не рекомендується зловживати варенням, гострими маринадами та різними соліннями. Це може призвести до підвищення тиску та підвищення рівня цукру в крові.
Крім того, коли купуються такі продукти, як консервований горошок і кукурудза, рекомендується ретельно перевіряти виробника. Деякі з них продають за низькою ціною кормові сорти, які, м’яко кажучи, не корисні для людини. Тому тривале вживання подібних продуктів може призвести до розвитку гастриту, виразки шлунка та інших шлунково-кишкових захворювань. Відрізнити їх можна тільки за ціною, оскільки кормові кукурудза і горох мають такі ж смакові якості, як і благородні сорти.
Як позбутися солі в консервованих продуктах
Часто в консервованих продуктах міститься велика кількість солі. Це потрібно для правильного процесу консервації. Однак такої смакової неприємності легко позбутися. Достатньо перед вживанням просто промити продукти водою. Так можна видалити зайву сіль, але зберегти корисні мікроелементи.
Читайте також: