Ключові тези
А ви знали, що якщо правильно підібрати харчування, можна уникнути багатьох вікових проблем? Які продукти додати до меню, щоб почуватися енергійно, мати гарний сон і міцне здоров’я, розповіла дієтолог-нутриціолог Наталія Сива.
Для захисту клітин від старіння, зміцнення імунітету і підтримки здоров’я серця та судин зрілому організму потрібні антиоксиданти. Найбільше їх у:
Також корисні для судин, очей та імунної системи:
З віком зазвичай уповільнюється процес травлення і з’являється схильність до закрепів. Усунути проблему або запобігти її появі допоможуть продукти, багаті на клітковину:
Обов’язково вживайте не менше 400 грамів овочів та фруктів щодня – це ключ до здорового травлення.
Підтримати кишкову мікрофлору допоможе й додавання до раціону квашених овочів та несолодкого йогурту.
Після 60 років знижується засвоєння вітамінів B12, D, кальцію, магнію, заліза, що може викликати втому, апатію, дратівливість, запаморочення. Щоб уникнути цього, варто регулярно вживати:
За потреби – після аналізів – лікар також може порадити прийом вітамінних добавок.
Надмір солі в раціоні – часта причина підвищеного тиску, набряків та проблем із серцем. Щоб поступово знизити її споживання, трохи не досолюйте страви, уникайте готових продуктів з надмірним вмістом солі – ковбас, консервів, маринадів, майонезу, кетчупу.
Додати несолоним стравам смаку можна за рахунок спецій, часнику, кропу, базиліку, лимонного соку.
Пам’ятайте, що добова норма солі – не більше п‘яти грамів (1 чайна ложка), але сюди ж враховується й споживання готових продуктів.
Пенсіонери часто скаржаться на порушення сну. Щоб без проблем засинати:
Вечеря має бути легкою, без смаженого, жирного, великої кількості білка. Натомість увечері рекомендується з’їсти вівсянку або гречку, запечене яблуко або банан, випити теплого молока з дрібкою кориці.
Людей старшого віку часто турбує поганий настрій, відчуття безпричинного суму, безнадійності. Тому важливо обирати їжу, що не лише підтримує тіло, а й покращує психоемоційний стан. Зокрема, це:
Також підтримувати стабільний настрій допомагає регулярний ритм харчування та відчуття ситості, але без переїдання.
Наші експерти
Наталія Сива – практикуюча дієтологиня з 7-річним досвідом роботи. Закінчила Тернопільський медичний коледж. Поглиблено вивчала дієтологію та психологію харчової поведінки в рамках кількох сертифікованих курсів. Спеціалізується на формуванні здорових харчових звичок, складанні індивідуальних планів харчування та супроводі у процесі схуднення.
Читайте также:
У середу Україна продовжуватиме залишатися під впливом антициклону та належати галузі високого атмосферного тиску. Тому…
Контекстна реклама та СЕО залишаються найпопулярнішими інструментами розвитку бізнесу та просування нових брендів. Вони можуть…
Що обіцяють астрофізики на 3 вересня?
Житло, газ, вода та опалення – учасники бойових дій платять менше. Які пільги на комунальні…
Східна кухня багата на аромати, і сливовий соус - один з її гастрономічних шедеврів. Приготуйте…
В Атлантиці формується зона, яка повністю змінить обличчя планети. Цей процес призведе до потужних землетрусів…