Ключові тези:
- Правильне зберігання кавунів та динь – запорука здоров’я: Розрізані плоди потрібно зберігати в холодильнику не довше за добу, інакше можливі харчові отруєння.
- Вибір плодів – з обережністю: Не варто купувати баштанні вздовж доріг та у розрізаному вигляді – вони можуть бути токсичні та швидко псуються.
- Заморозка – спосіб продовжити літо: Кавуни можна заморожувати шматочками чи пюре, диню – використовувати для цукатів чи в’ялення.
Як зберігати та обирати?
- Зберігайте дині та кавуни у розрізаному вигляді у холодильнику не більше доби.
- Якщо у плодів з̛явився неприємний запах або смак, не експерементуйте й не шкодуйте витрачених коштів, краще їх викинути, лікування вам стане значно дорожчим.
- Обираючи плоди, намагайтеся не купувати їх біля доріг чи поблизу трас. Вони, звісно, можуть коштувати у таких місцях значно дешевше, проте саме там кавуни й дині здатні лише за годину ввібрати у себе гранично допустиму норму свинцю.
- Зараз часто розрізають плоди навпіл і продають частинами. У жодному разі не обирайте розрізані кавуни й дині:
- по-перше, хто, як і чим їх розрізав, вам невідомо;
- по-друге , у такому вигляді вони дуже швидко псуються.
Сезон бахчі дуже короткий, а так хочеться поласувати довше. І це можливо – кавун і диню можна заморозити, а з дині ще й цукати зробити або пов’ялити.
Заморожуємо кавун
Звісно, під час заморожування кавун втрачає консистенцію, але зберігає свої поживні речовини, смак та аромат. Його можна вживати і окремо, і у складі десертів та напоїв.
Кавун можна заморожувати двома способами: пюре і шматочками.
Робимо пюре
Щоб заморозити кавун у вигляді пюре, необхідно пропустити його через блендер, а потім розкласти по пакетах, так його буде простіше розморожувати. Також у пакетах простіше розморожувати, бо повторна заморозка може зіпсувати продукт.
Пюре з кавуна відмінно підійде для коктейлів або смузі, можна додавати їх у фруктові салати, або приготувати лимонад.
Нарізаємо шматочками
Щоб заморозити кавун шматочками, необхідна харчова плівка і обробна дошка. На дошку необхідно постелити плівку і викласти на неї шматочки кавуна необхідного розміру. Можна попередньо видалити кісточки, якщо є бажання. Далі дошку потрібно відправити в морозилку на кілька годин, а коли шматочки схопляться — помістити їх у пакети для заморозки.
Читайте також: