No menu items!
Середа, 20 Серпня, 2025
ГоловнаЗдоров'яСезонні ласощі без ризику: що важливо знати про кавун та диню

Сезонні ласощі без ризику: що важливо знати про кавун та диню

Літо – пора кавунів та динь. Ці соковиті фрукти не тільки освіжають, а й приносять неабияку користь організму. Однак неправильне їх вживання може спричинити проблеми зі здоров'ям.

Ключові тези:

  • Кавун і диня – це не просто смачні фрукти, але і натуральні “ліки”, що містять корисні речовини: фолієва кислота, лікопін, пектини, клітковина (кавун), вітаміни C, E, B2, калій, залізо та серотонін (диня).
  • Правильне вживання – запорука користі. Кавун і диню слід їсти окремо від інших продуктів, з обережністю – при гастриті, діабеті, нирковій недостатності та інших захворюваннях.
  • Помірність та індивідуальний підхід – головне правило. Незважаючи на масу корисних властивостей, кавун і диню потрібно їсти з огляду на стан здоров’я та добу.

Кавун і диня: ласуємо без шкоди для здоров’я

Як правильно їсти кавун та диню, щоб не нашкодити здоров’ю?

Кавун

Багато хто думає, що кавун – це просто солодка вода, і особливої користі від неї немає. Хоч кількість вітамінів у кавуні й не надто велика, але їхнє поєднання – справжній вітамінний коктейль. Насамперед, він цінний наявністю фолієвої кислоти (вітамін В9). Вона бере участь у кровотворенні та підтримує імунітет. Крім того:

  • пектини — поліпшують травлення і жовчовиділення, зменшують закрепи;
  • клітковина — знижує рівень «поганого» холестерину;
  • лікопін — потужний антиоксидант із протираковими властивостями.

Також кавун сприяє виведенню солей і піску з нирок.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ. Звісно, що одному ліки, іншому отрута. Тож без консультації з лікарем не варто вживати кавун при загостренні гастриту, нирковій недостатності та діабеті ІІ типу. У деяких людей він викликає алергію.

Тож, якщо у вас діагностовано ниркову недостатність або загострення гастриту, перед споживанням кавуна обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Диня

Гастроентерологи радять їсти диню, втім, як і кавун, за кілька годин після споживання інших продуктів. Також не бажано їсти диню пізно ввечері, особливо на ніч.

Порівняно з кавуном диня містить більшу кількість вітамінів, які чудово підвищують імунітет, покращують структуру шкіри, волосся і нігтів:

  • C, E — антиоксиданти, зміцнюють імунітет та судини, сповільнюють старіння;
  • B2 — корисний для печінки, серця та нервової системи;
  • калій і залізо — підтримують серцево-судинну систему та запобігають анемії;
  • пектини — очищають кишківник, зменшують закрепи;
  • серотонін — покращує настрій і бореться з хандрою.

Також диня є незамінною і для чоловіків, адже допомагає впоратися з аденомою простати.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ: гастроентерологи не радять їсти диню при діабеті, запальних хворобах шлунку, а також у поєднанні з алкоголем, медом чи холодною водою.

Читайте також:

Нове на сайті