Ключові тези:
- Кавун і диня – це не просто смачні фрукти, але і натуральні “ліки”, що містять корисні речовини: фолієва кислота, лікопін, пектини, клітковина (кавун), вітаміни C, E, B2, калій, залізо та серотонін (диня).
- Правильне вживання – запорука користі. Кавун і диню слід їсти окремо від інших продуктів, з обережністю – при гастриті, діабеті, нирковій недостатності та інших захворюваннях.
- Помірність та індивідуальний підхід – головне правило. Незважаючи на масу корисних властивостей, кавун і диню потрібно їсти з огляду на стан здоров’я та добу.
Кавун і диня: ласуємо без шкоди для здоров’я
Як правильно їсти кавун та диню, щоб не нашкодити здоров’ю?
Кавун

Багато хто думає, що кавун – це просто солодка вода, і особливої користі від неї немає. Хоч кількість вітамінів у кавуні й не надто велика, але їхнє поєднання – справжній вітамінний коктейль. Насамперед, він цінний наявністю фолієвої кислоти (вітамін В9). Вона бере участь у кровотворенні та підтримує імунітет. Крім того:
- пектини — поліпшують травлення і жовчовиділення, зменшують закрепи;
- клітковина — знижує рівень «поганого» холестерину;
- лікопін — потужний антиоксидант із протираковими властивостями.
Також кавун сприяє виведенню солей і піску з нирок.
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ. Звісно, що одному – ліки, іншому– отрута. Тож без консультації з лікарем не варто вживати кавун при загостренні гастриту, нирковій недостатності та діабеті ІІ типу. У деяких людей він викликає алергію.
Тож, якщо у вас діагностовано ниркову недостатність або загострення гастриту, перед споживанням кавуна обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
Диня

Гастроентерологи радять їсти диню, втім, як і кавун, за кілька годин після споживання інших продуктів. Також не бажано їсти диню пізно ввечері, особливо на ніч.
Порівняно з кавуном диня містить більшу кількість вітамінів, які чудово підвищують імунітет, покращують структуру шкіри, волосся і нігтів:
- C, E — антиоксиданти, зміцнюють імунітет та судини, сповільнюють старіння;
- B2 — корисний для печінки, серця та нервової системи;
- калій і залізо — підтримують серцево-судинну систему та запобігають анемії;
- пектини — очищають кишківник, зменшують закрепи;
- серотонін — покращує настрій і бореться з хандрою.
Також диня є незамінною і для чоловіків, адже допомагає впоратися з аденомою простати.
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ: гастроентерологи не радять їсти диню при діабеті, запальних хворобах шлунку, а також у поєднанні з алкоголем, медом чи холодною водою.
Читайте також: