Існують ефірні олії та екстракти троянди, які стимулюють роботу імунної та нервової систем людини, покращують стан шкіри та благотворно впливають на здоров’я внутрішніх органів. Настоянки з рожевих пелюсток сприяють загоєнню слизових оболонок та покращують роботу травного тракту. Троянда допомагає зняти біль голови, прибрати запаморочення або напад слабкості.
Якщо ви хочете щось приготувати з рожевих пелюсток, то збирати їх найкраще в перші години ранку або на світанку, тоді пелюстки будуть свіжими та чистими. Ще краще проводити збирання після дощу. Зібрані пелюстки розкладіть на щільному папері, переберіть і підсушіть в добре провітрюваному, але затіненому місці. Якщо ви готуватимете рожевий чай, настоянки або відвари, пелюстки слід висушити повністю. Рожеве варення варять, як правило, зі свіжих пелюсток.
Варення готується кілька днів, вранці та ввечері доводимо до кипіння та вимикаємо. Винятково для того, щоб зберегти максимум корисних властивостей.
Його можна додавати в чай, використовувати як начинку для пончиків та рулетів.
Зібрані пелюстки потрібно трохи просушити, а потім засипати цукром у співвідношенні 1:1 і залишити на пару діб. З 1 кг цукру, склянки води і соку половини лимона окремо вариться сироп, у який потім додають рожеві пелюстки з цукром. Отриману суміш потрібно варити, доки не розм’якнуть пелюстки. Варення можна законсервувати чи зберігати у холодильнику.
Його корисно вживати при застудних захворюваннях, для зміцнення імунітету, при запаленні ясен.
Пелюстки – 200-300 г, лимонна кислота – 2 ст. ложки (можна замінити 1 лимоном), цукор – 4 склянки, вода – 3 склянки, горілка – 0,5 л.
Пелюстки перемішати зі склянкою цукру (добре придавлюючи, щоб вони трохи пустили сік), додати лимонну кислоту. Пересипати у банку і поставити в холод на 3 дні. Потім зварити сироп: закип’ятити 3 склянки води, додавши 3 склянки цукру. Остудити, влити у пелюстки, перемішати і поставити на холод на 10 днів. Через 10 днів процідити через марлю, віджати і додати горілку, перелити в пляшку і дати ще день постояти. Виходить близько 2,5 л.
Заготовляти перетерті пелюстки простіше, ніж варення, причому без термообробки в них зберігається більше корисних речовин. А ними чайну троянду природа обдарувала щедро: у пелюстках містяться вітаміни С, К, В1 та В3.
Чайна троянда – чудовий натуральний засіб при застудах. Навіщо купувати мікстури, якщо при болі в горлі та кашлі можна потримати в роті ложечку солодких ліків або приготувати чай з трояндами, замість заварки взявши протерті пелюстки! Троянду застосовують при стоматитах та ангінах; «смачна квітка» допоможе вилікувати молочницю у дітей. І, звичайно ж, смакоту із пелюстків троянди дуже приємно їсти просто так, для задоволення!
1. 300 г рожевих пелюсток, 0,6 кг цукру.
Пелюстки перетерти з цукром, доки вони не пустять сік. Потім щільно укласти в банки, закрити капроновою кришкою. Зберігати у холодильнику.
2.100 г пелюсток троянди, 150 г цукру, 1/2 ст. ложки лимонного соку.
Сонячного ранку зріжте кілька квіток чайної троянди, потім ножицями відріжте плодоніжки разом із нижньою білою частиною. Пелюстки чайної троянди переберіть, промийте, висушіть, розклавши в один шар на папері. Потім частинами перетріть їх з цукром у ступці до однорідності. Отриману масу з’єднайте з лимонним соком, перекладіть в невелику баночку, закрийте кришкою і поставте в холодильник.
З такої заготовки виходить чудова начинка для рогаликів, булочок та печива.
Мед з троянд має воістину чарівну цілющу силу. Він застосовується як загальнозміцнюючий, тонізуючий і протизапальний засіб при тривалих хронічних запальних захворюваннях легень (хронічна пневмонія, туберкульоз легень та ін.).
1. 80 г пелюсток, 100 мл води, 100 г меду.
Пелюстки троянд заливають окропом, томлять на слабкому вогні 15 хвилин, настоюють 24 години. До отриманого складу додають мед, добре розмішують і кип’ятять, поки вся маса не стане однорідною.
Приймають по 1-2 ч. ложки 3 рази на день.
2. 250 г сухих пелюсток троянди або шипшини, 1 л води, 750 г меду.
Пелюстки троянди залити окропом і настоювати 12 годин. Процідити через марлю та вичавити. У рідину покласти мед, повільно довести до кипіння і варити до консистенції сиропу.
При захворюваннях верхніх дихальних шляхів, лихоманках, легеневих захворюваннях, всіх затяжних, виснажливих хвороб цей мед рекомендується пити як ліки по 1 ст. ложці 3 рази на день.
Вас також можуть зацікавити новини:
Рубрику веде Марина Вільха
За рік яйця подорожчали майже на 75%, але у квітні-травні почали дешевшати. Експерти пояснюють, коли…
Тисячі українців виявилися далеко від своїх будинків через війну. Що робити з комунальними платежами, якщо…
Ми чули про те, як наші бабусі їли лободу і жували цикорій, як корисний кульбаба.…
Програма «Доступні ліки» діє в Україні з 2019 року. За цією програмою можна отримувати певні…
У разі накладання арешту на рахунки боржника, державні та приватні виконавці не мають доступу до…
З активного користування Нацбанку України виводить монети, які були випущені до 2003 року. Метою є…