Однак треба не забувати, що це ще не городні продукти, а вирощені в теплицях, та ще з чималим вмістом добавок, що прискорюють ріст та розвиток рослин.
Повністю очистити ранні овочі від нітратів неможливо, але зменшити їх кількість цілком реально. Ось декілька порад.
- Після миття замочити овочі на 15-30 хвилин у холодній воді, потім злийте воду і замочіть ще раз.
- Стебла зелені (петрушка, кріп та інше) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується.
- Овочі, які не піддаються тепловій обробці – огірки, помідори, капусту, зелень можна перед вживанням збризнути лимонним або гранатовим соком – кислота, яка в них міститься, має здатність знешкоджувати нітрати.
- При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%, але відвар рекомендовано злити відразу ж після варіння, а вже потім солити овочі;
- Пам’ятайте, що найбільше нітратів – в серцевині або качані плода. Тому жорсткі пелюстки капусти, розташовані біля качана, краще в салат не додавати.
- Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів на більш небезпечні нітрити може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів у холодильнику.
Читайте також: