Нестача вітаміну С може проявлятися слабкістю, стомлюваністю, кровоточивістю ясен, сухістю шкіри, появою синців навіть від легких ударів.
У зрілому віці важливо регулярно їсти свіжі овочі, ягоди та фрукти. Добова норма – близько 90–100 мг.
З травня з’являються свіжі джерела вітаміну С – зелень (петрушка, кріп, щавель, шпинат, цибуля), перша полуниця, молода капуста, редис. На початку літа – чорна смородина, аґрус, малина. Цілий рік корисними є лимони, шипшина (суха і свіжа).
Скільки вітаміну С у продуктах?
Продукт | Вітамін С (мг на 100 г) |
Шипшина (свіжа) | до 450 |
Чорна смородина | 200 |
Петрушка, кріп | 130–150 |
Болгарський перець | 120–150 |
Полуниця | 60 |
Лимон | 40–50 |
Капуста білокач. | 40–70 |
Щавель | 40 |
Зелена цибуля | 30 |
Молода картопля | 20 |
Яблука | 10 |
Порада:
Краще їсти овочі та ягоди свіжими – при зберіганні та варінні вітамін С руйнується.
Читайте також:
Попри скорочення надвисоких пенсій, народні депутати досі отримують суми, які значно перевищують пенсійні виплати середньостатистичних…
Ви можете платити за зв’язок значно менше – оператори пропонують пільгові тарифи для пенсіонерів. Розповідаємо,…
Замість щорічного перерахунку — лише умовна «індексація». Уряд пропонує новий підхід до підвищення пенсій частини…
Важко уявити наш день без чашки ароматного чаю, але медики застерігають про небезпеку. Як не…
Навіть якщо кущі огірків здаються виснаженими, це ще не кінець сезону. Є одна хитрість, яка…
Дієтичні, поживні та дуже смачні — ці котлети можуть стати улюбленою літньою стравою. Обов'язково спробуйте!