Нестача вітаміну С може проявлятися слабкістю, стомлюваністю, кровоточивістю ясен, сухістю шкіри, появою синців навіть від легких ударів.
У зрілому віці важливо регулярно їсти свіжі овочі, ягоди та фрукти. Добова норма – близько 90–100 мг.
З травня з’являються свіжі джерела вітаміну С – зелень (петрушка, кріп, щавель, шпинат, цибуля), перша полуниця, молода капуста, редис. На початку літа – чорна смородина, аґрус, малина. Цілий рік корисними є лимони, шипшина (суха і свіжа).
Скільки вітаміну С у продуктах?
Продукт | Вітамін С (мг на 100 г) |
Шипшина (свіжа) | до 450 |
Чорна смородина | 200 |
Петрушка, кріп | 130–150 |
Болгарський перець | 120–150 |
Полуниця | 60 |
Лимон | 40–50 |
Капуста білокач. | 40–70 |
Щавель | 40 |
Зелена цибуля | 30 |
Молода картопля | 20 |
Яблука | 10 |
Порада:
Краще їсти овочі та ягоди свіжими – при зберіганні та варінні вітамін С руйнується.
Читайте також:
7 травня буде не надто тепло. Очікуються періодичні дощі, періодичні прояснення.
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня при збудженому стані магнітосфери Землі?
З віком шкіра втрачає пружність, і зморшки стають помітнішими – особливо на лобі, навколо очей…
Отже, 21 квітня у 88-річному віці помер римський Папа Франциск, який перебував на папському престолі…
У селах і на околицях міст нерідко можна зустріти будинки, в яких люди проживають десятки…
Доступна недорога вівсянка гарна не тільки в кашах. З вівсянки можна робити чудову випічку.