Які делікатеси на Великдень їдять іспанці та італійці: рецепти доступні і нашим господаркам

Этот материал также доступен на русском языке

торрихос
Кожен народ має свої Великодні традиції. Колись на Великдень святковий стіл мав складатися із 40 страв (за кількістю днів Великого посту). У наш час меню переважно складається з крашанок, пасок та м’ясних страв.

Ми вже розповідали,що готують на Великдень у різних країнах світу.

Пропонуємо вам два десерти,  які можна приготувати як до свята, так і для того, щоб здивувати та нагодувати смачненьким рідних.

Італійський сирний великодній пиріг

Інгредієнти:

ДЛЯ ТІСТА: борошно – 380 грамів, вершкове масло – 100 грамів, молоко – 150 мілілітрів, цукор – 1 столова ложка, дрібка солі, сухі дріжджі – 6-7 грамів.

ДЛЯ НАЧИНКИ: будь-який твердий сир – 100 грамів, яйця – 2 штуки, італійські трави – 1 чайна ложка, пучок зелені (базилік, шпинат, петрушка), сіль і чорний перець за смаком.

Приготування

  • Масло перетерти з борошном у крихту, додати всі інші інгредієнти (молоко має бути теплим), замісити еластичне тісто. За необхідністю можна додати ще трішки борошна.
  • Тісто покласти в миску, накрити плівкою або рушником і залишити у теплому місці на півтори-дві години.

Тим часом приготувати начинку. Натерти сир, додати подрібнену зелень та інші складові, все ретельно вимісити.

  • Тісто поділити на дві нерівні частини (2/3 та 1/3). З великої частини розкачати пласт і викласти у змащену маслом або олією форму для запікання. Викласти начинку поверх тіста.
  • Із залишків тіста зробити декор поверх начинки на власний розсуд. Дати постояти під плівкою або рушником 30 хвилин.
  • Пиріг змастити маслом (або молоком, або сумішшю жовтка з молоком), присипати за бажанням кунжутом і відправити в духовку на 35-45 хвилин. Якщо пиріг починає сильно рум’янитися – накрити верх фольгою.

Пиріг остудити на решітці.

Іспанський десерт «Торріхас»

Це дуже проста страва, що нагадує наші хрусткі грінки. Незважаючи на нехитрий рецепт, це одна з найпопулярніших великодніх страв в Іспанії.

Інгредієнти:

  • Черствий білий хліб або батон — 500 грамів,
  • молоко — 500 мілілітрів,
  • яйця курячі — 4 штуки,
  • апельсин — 2 штуки,
  • цукор — 150 грамів,
  • кориця — 1 паличка,
  • оливкова олія — для смаження.

Приготування:

  1. Вичавити сік із апельсинів і змішати його з цукром. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити сироп на середньому вогні 5-7 хвилин, постійно помішуючи і знімаючи піну. Коли сироп загусне, зняти з вогню й остудити.
  2. Вилити молоко у каструлю, додати цедру апельсину і паличку кориці. Поставити на вогонь, довести до кипіння.
  3. Нарізати черствий хліб скибочками завтовшки 2-3 сантиметри і викласти їх в глибоку широку миску, залити молоком. Дати настоятися 5-10 хвилин. Шматочки хліба повинні добре просочитися молоком, але при цьому не розвалюватися в руках.
  4. Збити яйця, занурити у суміш шматочки хліба, обсмажити їх на сковорідці з оливковою олією з двох боків до золотистої скоринки.
  5. Обсмажені торріхас викласти на серветку, щоб прибрати надлишок олії. Полити апельсиновим сиропом і подати до столу.

Вам буде цікаво:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?