Статті

Як вибрати олію: якій віддати перевагу

Яку олію обрати?

Чим відрізняються найпопулярніші види олії? І яка з них найкорисніша?

Соняшникова

Багато хто звик готувати винятково з цією олією. Її застосовують і для смаження, і для заправлення салатів, і для консервування, і для випікання.

У соняшникової олії є незаперечний плюс: у ній найбільше найсильнішого антиоксиданту – вітаміну Е. Але похвалитися збалансованим жирно-кислотним складом вона не може. На першому місці за кількістю в ній лінолева кислота (омега-6) – її, залежно від сорту рослини, може бути до 62%.

Тому звичка готувати винятково з соняшниковою олією може призвести до порушення метаболізму в клітинах, появи запального процесу і хронічних захворювань. Тож медики рекомендують регулярно комбінувати соняшникову з будь-якою іншою олією.

Оливкова

У «живій» оливковій олії багато корисної олеїнової кислоти – до 80%. Вона має низку лікувальних і захисних властивостей. Зменшує ризик розвитку цукрового діабету, регулює обмін холестерину, сприяє підвищенню рівня хорошого холестерину в крові, підтримує здоров’я судин.

Також у цій олії є вітаміни E, D, C, K, B і A, фосфоліпіди і деяка кількість мінералів (натрію, калію й кальцію).

Однак смажити або запікати їжу з додаванням оливкової олії не варто – при нагріванні втрачається вся її користь.

Лляна

До її складу входять поліненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6, вітамін Е, цілий комплекс мінералів. Крім того, лляна олія – один із рекордсменів за вмістом лігнанів – особливих речовин, які допомагають боротися з окисними стресами, захищають печінку і навіть мають протипухлинну активність.

Доведено, що лляна олія допомагає лікувати астму, зміцнювати імунітет, коригувати тиск і підтримувати мозкову діяльність. Але в неї є істотний недолік: олія взагалі не має запаху, а на смак злегка нагадує риб’ячий жир. Якщо вам неприємний цей присмак, то змішайте лляну олію з соняшниковою або оливковою – вони чудово поєднуються одна з одною. Вінегрет, салат зі свіжих овочів і кислої капусти тільки виграють від додавання лляної олії.

Гарбузова

У середньовічній Європі її називали «зеленим золотом». Вона містить вітаміни A, E, C і групи B. Крім того, у ній багато поліненасиченої жирної кислоти омега-3, є цинк, магній і маса інших корисних речовин.

Однак з гарбузовою олією треба бути дуже обережними діабетикам і людям, які страждають на жовчнокам’яну хворобу.

Гірчична

Її особливо рекомендують сердечникам через великий вміст омега-3, що знижує в’язкість крові й поліпшує еластичність судин. Гірчична олія також містить вітаміни A, E, K, D і підвищує здатність протистояти хворобам. Однак її краще не вживати при загостренні хронічних захворювань шлунка і травних залоз.

Кукурудзяна

Фітостерин, що міститься в кукурудзяній олії, має властивість знижувати холестерин у крові, а завдяки вітаміну Е сприяє лікуванню серцево-судинних і неврологічних захворювань.

Рафінована кукурудзяна олія годиться для смаження, тому що при нагріванні не утворює канцерогени.

Заправляємо салати, печемо і смажимо

Чим заправити салат?

Звісно, салат нам хочеться полити тією олією, у якій збереглося більше корисних речовин. Тож варто вибирати олію холодного віджиму (бажано першого) без фільтрації та дезодорування.

На чому краще смажити і пекти?

У кулінарії є таке поняття, як «точка димлення». Після її проходження олія втрачає свою користь, а то й стає шкідливою. «Жива» необроблена олія починає диміти при досить низькій температурі. І якщо ви смажите на такій олії картоплю або м’ясо, то переводите якісні продукти і ризикуєте здоров’ям. Тобто смажити й пекти можна на будь-якій олії, смак якої вам подобається, аби тільки вона була рафінованою.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Гороскоп на тиждень з 10 по 16 листопада 2025 року: енергія, натхнення та внутрішній баланс

Астрологи обіцяють гармонійний тиждень: багато хто відчує впевненість і ясність, а натхнення допоможе завершити розпочате…

09/11/2025 19:49
  • Статті

Чому варто їсти груші – поради експертів

Від стародавніх китайців до сучасних дієтологів - всі сходяться в одному: груші продовжують життя. Дізнайтеся,…

09/11/2025 18:53
  • Новини

Як не перетворити піст на формальність і набути в ньому сенсу

Обмеження їжі — лише видима частина посту. Головне відбувається всередині людини: боротьба з гордістю, роздратуванням…

09/11/2025 17:44
  • Новини

Що буде, якщо не оформити спадщину вчасно: як не втратити квартиру 2025 року

Закон дає лише півроку, щоб заявити свої права на нерухомість. Пропущений термін не вирок, але…

09/11/2025 16:46
  • Новини

Головний овоч осені: найкращі домашні рецепти з гарбузом

Гарбуз – символ осені та джерело затишку на кухні. Ці три простих рецепти допоможуть перетворити…

09/11/2025 15:42
  • Статті

Перебираємо старі платівки: які з них принесуть прибуток – поради про непотрібні речі

Здається, старі платівки давно втратили цінність? Помиляєтесь. Вініл радянських та українських ансамблів сьогодні знову в…

09/11/2025 14:56