Чим відрізняються найпопулярніші види олії? І яка з них найкорисніша?
Багато хто звик готувати винятково з цією олією. Її застосовують і для смаження, і для заправлення салатів, і для консервування, і для випікання.
У соняшникової олії є незаперечний плюс: у ній найбільше найсильнішого антиоксиданту – вітаміну Е. Але похвалитися збалансованим жирно-кислотним складом вона не може. На першому місці за кількістю в ній лінолева кислота (омега-6) – її, залежно від сорту рослини, може бути до 62%.
Тому звичка готувати винятково з соняшниковою олією може призвести до порушення метаболізму в клітинах, появи запального процесу і хронічних захворювань. Тож медики рекомендують регулярно комбінувати соняшникову з будь-якою іншою олією.
У «живій» оливковій олії багато корисної олеїнової кислоти – до 80%. Вона має низку лікувальних і захисних властивостей. Зменшує ризик розвитку цукрового діабету, регулює обмін холестерину, сприяє підвищенню рівня хорошого холестерину в крові, підтримує здоров’я судин.
Також у цій олії є вітаміни E, D, C, K, B і A, фосфоліпіди і деяка кількість мінералів (натрію, калію й кальцію).
Однак смажити або запікати їжу з додаванням оливкової олії не варто – при нагріванні втрачається вся її користь.
До її складу входять поліненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6, вітамін Е, цілий комплекс мінералів. Крім того, лляна олія – один із рекордсменів за вмістом лігнанів – особливих речовин, які допомагають боротися з окисними стресами, захищають печінку і навіть мають протипухлинну активність.
Доведено, що лляна олія допомагає лікувати астму, зміцнювати імунітет, коригувати тиск і підтримувати мозкову діяльність. Але в неї є істотний недолік: олія взагалі не має запаху, а на смак злегка нагадує риб’ячий жир. Якщо вам неприємний цей присмак, то змішайте лляну олію з соняшниковою або оливковою – вони чудово поєднуються одна з одною. Вінегрет, салат зі свіжих овочів і кислої капусти тільки виграють від додавання лляної олії.
У середньовічній Європі її називали «зеленим золотом». Вона містить вітаміни A, E, C і групи B. Крім того, у ній багато поліненасиченої жирної кислоти омега-3, є цинк, магній і маса інших корисних речовин.
Однак з гарбузовою олією треба бути дуже обережними діабетикам і людям, які страждають на жовчнокам’яну хворобу.
Її особливо рекомендують сердечникам через великий вміст омега-3, що знижує в’язкість крові й поліпшує еластичність судин. Гірчична олія також містить вітаміни A, E, K, D і підвищує здатність протистояти хворобам. Однак її краще не вживати при загостренні хронічних захворювань шлунка і травних залоз.
Фітостерин, що міститься в кукурудзяній олії, має властивість знижувати холестерин у крові, а завдяки вітаміну Е сприяє лікуванню серцево-судинних і неврологічних захворювань.
Рафінована кукурудзяна олія годиться для смаження, тому що при нагріванні не утворює канцерогени.
Звісно, салат нам хочеться полити тією олією, у якій збереглося більше корисних речовин. Тож варто вибирати олію холодного віджиму (бажано першого) без фільтрації та дезодорування.
У кулінарії є таке поняття, як «точка димлення». Після її проходження олія втрачає свою користь, а то й стає шкідливою. «Жива» необроблена олія починає диміти при досить низькій температурі. І якщо ви смажите на такій олії картоплю або м’ясо, то переводите якісні продукти і ризикуєте здоров’ям. Тобто смажити й пекти можна на будь-якій олії, смак якої вам подобається, аби тільки вона була рафінованою.
Читайте також:
Отримувачі субсидій та пільг можуть дізнатися, чи нарахована їм допомога, в особистому кабінеті на вебпорталі…
Ніжні освіжаючі фруктові ласощі, які подарують вам насолоду, особливо підійдуть для спекотних літніх днів.
Про те, що у липні має запрацювати система надання базової соціальної допомоги, ми вже писали.…
Шановні читачі! Передплатники газети "На пенсії" отримали на руки тисячний номер видання.
До Дня Незалежності передбачено разову фінансову допомогу для людей, які постраждали від воєн, репресій та…
Не дайте себе обдурити гарному вигляду – серед ягід можуть ховатися зіпсовані чи червиві. Розповідаємо,…