Холодець – це не тільки традиційна святкова страва, але і справжнє джерело корисних речовин.
Що корисного у холодці?
- Колаген – головний «будівельник» наших тканин, допомагає підтримувати здоров’я шкіри, суглобів, хрящів і кісток. З віком кількість колагену в організмі зменшується, а значить, вживаючи холодець, ви підтримуєте гнучкість суглобів та уповільнюєте старіння.
- Гліцин, що міститься в холодці, допомагає покращити роботу мозку.
- Вітаміни групи В зміцнюють нервову систему.
- Ретинол (вітамін А) підтримує імунітет та покращує зір.
- Лізин, амінокислота, допомагає організму краще засвоювати кальцій, що є корисним для здоров’я кісток.
А що зі шкодою?
- Холодець досить калорійний — у 100 грамах близько 250 ккал, тож людям із зайвою вагою або тим, хто стежить за харчуванням, варто їсти його в помірних кількостях.
- Крім того, холодець може містити високий рівень холестерину, що є небезпечним для людей із захворюваннями судин. При частому вживанні це може призвести до утворення тромбів та бляшок, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань.
- Також з обережністю рекомендується вживати холодець тим, у кого проблеми зі шлунком, печінкою та нирками.
Вас також можуть зацікавити новини: