Вівторок, 28 Січня, 2025
ГоловнаЗдоров'яЧи можна їсти холодець у похилому віці: більше користі чи шкоди від...

Чи можна їсти холодець у похилому віці: більше користі чи шкоди від нього

Этот материал также доступен на русском языке
Хто не знає холодець, густу желеподібну страву з м'ясного відвару, в яку додають часник та спеції? ? Його традиційно готують на зимові свята та Великдень.

Холодець – це не тільки традиційна святкова страва, але і справжнє джерело корисних речовин.

Що корисного у холодці?

  1. Колаген – головний «будівельник» наших тканин, допомагає підтримувати здоров’я шкіри, суглобів, хрящів і кісток. З віком кількість колагену в організмі зменшується, а значить, вживаючи холодець, ви підтримуєте гнучкість суглобів та уповільнюєте старіння.
  2. Гліцин, що міститься в холодці, допомагає покращити роботу мозку.
  3. Вітаміни групи В зміцнюють нервову систему.
  4. Ретинол (вітамін А) підтримує імунітет та покращує зір.
  5. Лізин, амінокислота, допомагає організму краще засвоювати кальцій, що є корисним для здоров’я кісток.

А що зі шкодою?

  • Холодець досить калорійний — у 100 грамах близько 250 ккал, тож людям із зайвою вагою або тим, хто стежить за харчуванням, варто їсти його в помірних кількостях.
  • Крім того, холодець може містити високий рівень холестерину, що є небезпечним для людей із захворюваннями судин. При частому вживанні це може призвести до утворення тромбів та бляшок, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань.
  • Також з обережністю рекомендується вживати холодець тим, у кого проблеми зі шлунком, печінкою та нирками.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні