Різдво – одне з найважливіших свят для усіх християн. Офіційно його відзначатимуть за новоюліанським календарем – 25 грудня, але частина віруючих, які дотримуються юліанського календаря, святкують Різдво 7 січня.
З цим великим святом пов’язано багато традицій та обрядів. І у різних куточках нашої країни є свої особливості святкування.
У західних регіонах України переддень Різдва називають Корочуном. Цього дня господині готують різдвяний хліб — корочун, який має бути пишним, пісним і з заглибленням посередині. Це заглиблення наповнюють медом або зерном, а під корочун кладуть гроші як побажання достатку.
На Закарпатті, замість традиційної куті, разом із корочуном роблять бобальки — маленькі кульки з тіста. Спочатку їх запікають, а потім готують на парі, посипаючи маком або подрібненими горіхами.
На Прикарпатті перед святковою вечерею заведено відвідувати цвинтар, приносячи кутю та свічку, щоб запросити близьких померлих до святкового столу.
У Галичині на стіл ставлять проскурки з мискою меду, а на Буковині перед вечерею господар читає молитву про добробут родини. Особливий обряд — перевертання тарілки з-під першої страви, яке має допомогти куркам нестися.
На Гуцульщині Різдво починають теж з обрядів: господар і старший син або дружина тричі обходять оселю за ходом сонця, тримаючи в руках хліб, мед, кутю, ладан і свічку. Після цього землю посипають маком, а біля порога кладуть часник і сокиру, щоб захистити родину від злих духів. Також тут збереглася традиція виготовлення солом’яних павуків, яких підвішують у будинку на Різдво. Вважається, що цей оберіг захищає оселю від зла.
Бобальки можна приготувати з того ж тіста, що і корочун: сформувати кульки та випікати їх при 200 градусів протягом 10-15 хвилин.
Дати їм декілька днів постояти, а при подачі на стіл запарити бобальки: довести воду до кипіння, поставити друшляк з бобальками над каструлею, накрити кришкою. Запарювати 5-10 хвилин, поки не стануть м’якими.
Подавати з медом, маком, горіхами або іншими начинками за смаком.
Вам буде цікаво:
Сучасні технології допомагають значно спростити догляд за рослинами та садовою ділянкою.
Інжир - це екзотична рослина, яка вже встигла прописатися на ділянках багатьох українців, проте у…
Багато хто любить чайний гриб. Напій з чайного гриба насправді є чайним квасом.
Якщо вас почали турбувати важкість, свербіж та печіння в ділянці заднього проходу, позбавтеся недоречної сором'язливості…
З 4 квітня українців, які працюють, чекають важливі зміни. Тепер лікарняні будуть виплачувати по-новому.
Перевірити стаж роботи можна на сайті ПФУ. Як це зробити, щоб не помилитися, розповідаємо покроково.