Понеділок, 23 Грудня, 2024
ГоловнаСтаттіРіздво у різних куточках України: на заході країни - Корочун замість Святвечора

Різдво у різних куточках України: на заході країни – Корочун замість Святвечора

Этот материал также доступен на русском языке
З Різдвом пов'язано багато українських традицій та обрядів. І у різних куточках нашої країни є свої особливості святкування.

Різдво – одне з найважливіших свят для усіх християн. Офіційно його відзначатимуть за новоюліанським календарем – 25 грудня, але частина віруючих, які дотримуються юліанського календаря, святкують Різдво 7 січня.

З цим великим святом пов’язано багато традицій та обрядів. І у різних куточках нашої країни є свої особливості святкування.

Корочун замість Святвечора

У західних регіонах України переддень Різдва називають Корочуном. Цього дня господині готують різдвяний хліб — корочун, який має бути пишним, пісним і з заглибленням посередині. Це заглиблення наповнюють медом або зерном, а під корочун кладуть гроші як побажання достатку.

На Закарпатті, замість традиційної куті, разом із корочуном роблять бобальки — маленькі кульки з тіста. Спочатку їх запікають, а потім готують на парі, посипаючи маком або подрібненими горіхами.

На Прикарпатті перед святковою вечерею заведено відвідувати цвинтар, приносячи кутю та свічку, щоб запросити близьких померлих до святкового столу.

У Галичині на стіл ставлять проскурки з мискою меду, а на Буковині перед вечерею господар читає молитву про добробут родини. Особливий обряд — перевертання тарілки з-під першої страви, яке має допомогти куркам нестися.

На Гуцульщині Різдво починають теж з обрядів: господар і старший син або дружина тричі обходять оселю за ходом сонця, тримаючи в руках хліб, мед, кутю, ладан і свічку. Після цього землю посипають маком, а біля порога кладуть часник і сокиру, щоб захистити родину від злих духів. Також тут збереглася традиція виготовлення солом’яних павуків, яких підвішують у будинку на Різдво. Вважається, що цей оберіг захищає оселю від зла.

Як приготувати корочун

Інгредієнти:

  • Борошно — 600 грамів,
  • дріжджі — 25 грамів,
  • рослинна олія — 50 мілілітрів,
  • цукор — 1 столова ложка,
  • тепла вода — 1 склянка (приблизно 250 мл),
  • сіль — за смаком.

Приготування:

  1. Покришити дріжджі, змішати з цукром та двома столовими ложками борошна. Додати теплу воду і залишити на 20 хвилин у теплому місці, щоб опара піднялася.
  2. Просіяти решту борошна, додати сіль, олію та опару. Поступово вливати воду, вимішуючи тісто.
  3. Поставити тісто у тепле місце на дві години. Коли воно підніметься, проткнути його, щоб вийшло повітря, а потім ще раз вимісити.
  4. Надати тілу округлу форму, викласти у підготовлену форму (не більше ніж на півформи). Сплести косичку з залишків тіста і викласти зверху.
  5. Зробити заглиблення в центрі (наприклад, з фольги, наповненої сіллю). Дати підійти ще 30 хвилин, змастити поверхню олією.
  6. Випікати при 200 градусів протягом 40 хвилин.

Бобальки

Бобальки можна приготувати з того ж тіста, що і корочун: сформувати кульки та випікати їх при 200 градусів протягом 10-15 хвилин.

Дати їм декілька днів постояти, а при подачі на стіл запарити бобальки: довести воду до кипіння, поставити друшляк з бобальками над каструлею, накрити кришкою. Запарювати 5-10 хвилин, поки не стануть м’якими.

Подавати з медом, маком, горіхами або іншими начинками за смаком.

Вам буде цікаво:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні