Статті

Які жири шкідливі для печінки: на чому краще смажити та що легше засвоюєтьсяны для печени: на чем лучше жарить и что легче усваивается

Жири у великих кількостях містяться в горіхах, вершковому маслі, маргарині, жирі свинячому, сирі твердому.

Які жири є шкідливими для печінки?

Відповідає гепатолог Віталій Янченко:

Тваринного походження і змішані — так звані тугоплавкі. Якщо для смаження використовувати, наприклад, маргарин, виділяються небезпечні речовини (альдегіди), шкідливі для печінки. Крім того, такі жири добре відкладаються у печінці. Тугоплавкі жири небезпечні не тільки для неї, але і для судин: сприяють утворенню бляшок холестерину, які звужують просвіти і ускладнюють кровотік.

– Булочки можна вживати без побоювання?

– Ні. Переїдання будь-якої їжі – жирної, солодкої, борошняної – завжди є шкідливим. Якщо в раціоні багато їжі, багатої на «швидкі» вуглеводи, то організм просто переводить її на жир. Крім того, надлишок вуглеводів порушує обмін речовин. Люди, які переїдають, часто страждають на жирову хворобу печінки: у них печінкова тканина замінюється жировою. Особливо шкідливим є фастфуд. Печінці складно переробити гамбургер: до нього входить котлета, в якій багато тваринного жиру, є велика кількість важкого соусу, велика булочка з білого борошна.

Також важливим є режим харчування. Якщо людина, не встигнувши встати з-за столу, думає, що б ще з’їсти, то через харчове навантаження, яке слідує одне за одним, знижується чутливість до гормону інсуліну (інсулінорезистентність). Куди подітися вуглеводам? Або перетворюватися на жир, або відкладатися в судинах у вигляді бляшок холестерину. В результаті – жировий гепатоз і погані, ламкі судини.

За матеріалами fakty.ua

Яка олія добре засвоюється організмом?

Згідно з дослідженнями вчених, які вивчали спосіб життя довгожителів, з усіх олій найкраще вживати рапсову, оливкову та лляну. Вони найбільше підходять людині. Я думаю, що до них можна ще зарахувати конопляну олію. А решта – не більше 1-2 чайних ложок на день і в жодному разі на них не смажити. До речі, соняшникової олії, яку ми так багато їмо, раніше вживали дуже мало, і вона була лише холодного віджиму. Засвоюються організмом лише 1-2 чайні ложки цієї олії, а решта відкладається.

Травниця Любов Харитонова

На якій олії краще смажити?

Вважається, що нерафінована олія корисна, а рафінованої краще уникати.

На думку фахівців, ці олії для різного призначення, тому протиставляти їх не варто.

  • Нерафінована олія добра в салаті,
  • а на рафінованій потрібно готувати їжу.

Рафінована олія проходить очищення адсорбентами, нагріванням та виморожуванням – у ній не залишається нічого, крім власне олії. Це хороший продукт для смаження та приготування кулінарних виробів, зокрема тому, що у такій олії не утворюються шкідливі трансжири у процесі температурного впливу.

Читайте також:

Метки: печень

Новое на сайте

  • Новини

Тисячу Зеленського” вже отримали 3.5 мільйони українців: на що переважно тратять гроші

У Мінсоцполітики розповіли, як йдуть виплати у межах програми “Зимова допомога”, та скільки заявок вже…

27/11/2025 20:30
  • Новини

Що приховують позначки на етикетках популярних продуктів: чи можна їм вірити

Що насправді означають написи «Без цукру» та «знежирений»? Чи можна ці маркування вважати чесними?

27/11/2025 19:30
  • Новини

Що спекти на сковороді без світла: найсмачніші пухкі коржики на кефірі – розметуть за хвилини

Коли немає електрики або просто не хочеться вмикати духовку, на виручку приходять прості страви, які…

27/11/2025 19:00
  • Новини

Хто із пенсіонерів отримає майже 300 гривень надбавки до пенсії – роз’яснення Пенсійного фонду

Пенсіонерам нагадали про право на щомісячну доплату. Як її оформити?

27/11/2025 18:30
  • Статті

Між страхом і поспіхом: що справді допомагає людині після інсульту

Виписка з лікарні після інсульту — це тільки початок великого шляху до відновлення. Близькі часто…

27/11/2025 18:00
  • Новини

Субсидія після відмови: Пенсійний фонд пояснив, чи можна звернутися повторно

ПФУ відмовив літом у фінансовій допомозі через борги за комунальні послуги. Чи варто пробувати ще…

27/11/2025 17:30