Статті

Які жири шкідливі для печінки: на чому краще смажити та що легше засвоюєтьсяны для печени: на чем лучше жарить и что легче усваивается

Жири у великих кількостях містяться в горіхах, вершковому маслі, маргарині, жирі свинячому, сирі твердому.

Які жири є шкідливими для печінки?

Відповідає гепатолог Віталій Янченко:

Тваринного походження і змішані — так звані тугоплавкі. Якщо для смаження використовувати, наприклад, маргарин, виділяються небезпечні речовини (альдегіди), шкідливі для печінки. Крім того, такі жири добре відкладаються у печінці. Тугоплавкі жири небезпечні не тільки для неї, але і для судин: сприяють утворенню бляшок холестерину, які звужують просвіти і ускладнюють кровотік.

– Булочки можна вживати без побоювання?

– Ні. Переїдання будь-якої їжі – жирної, солодкої, борошняної – завжди є шкідливим. Якщо в раціоні багато їжі, багатої на «швидкі» вуглеводи, то організм просто переводить її на жир. Крім того, надлишок вуглеводів порушує обмін речовин. Люди, які переїдають, часто страждають на жирову хворобу печінки: у них печінкова тканина замінюється жировою. Особливо шкідливим є фастфуд. Печінці складно переробити гамбургер: до нього входить котлета, в якій багато тваринного жиру, є велика кількість важкого соусу, велика булочка з білого борошна.

Також важливим є режим харчування. Якщо людина, не встигнувши встати з-за столу, думає, що б ще з’їсти, то через харчове навантаження, яке слідує одне за одним, знижується чутливість до гормону інсуліну (інсулінорезистентність). Куди подітися вуглеводам? Або перетворюватися на жир, або відкладатися в судинах у вигляді бляшок холестерину. В результаті – жировий гепатоз і погані, ламкі судини.

За матеріалами fakty.ua

Яка олія добре засвоюється організмом?

Згідно з дослідженнями вчених, які вивчали спосіб життя довгожителів, з усіх олій найкраще вживати рапсову, оливкову та лляну. Вони найбільше підходять людині. Я думаю, що до них можна ще зарахувати конопляну олію. А решта – не більше 1-2 чайних ложок на день і в жодному разі на них не смажити. До речі, соняшникової олії, яку ми так багато їмо, раніше вживали дуже мало, і вона була лише холодного віджиму. Засвоюються організмом лише 1-2 чайні ложки цієї олії, а решта відкладається.

Травниця Любов Харитонова

На якій олії краще смажити?

Вважається, що нерафінована олія корисна, а рафінованої краще уникати.

На думку фахівців, ці олії для різного призначення, тому протиставляти їх не варто.

  • Нерафінована олія добра в салаті,
  • а на рафінованій потрібно готувати їжу.

Рафінована олія проходить очищення адсорбентами, нагріванням та виморожуванням – у ній не залишається нічого, крім власне олії. Це хороший продукт для смаження та приготування кулінарних виробів, зокрема тому, що у такій олії не утворюються шкідливі трансжири у процесі температурного впливу.

Читайте також:

Метки: печень

Новое на сайте

  • Новини

Оливки та маслини: чим насправді відрізняються і чи справді вони такі корисні

Обираєте в магазині, що купити: оливки чи маслини? Вам треба знати, що в них спільного,…

26/11/2024 23:24
  • Новини

Про це знають не всі: як зрозуміти, що вже потрібно міняти ґрунт у квітковому горщику

Щоб кімнатні рослини були справжньою окрасою вашого будинку чи квартири, потрібно забезпечити їм належний догляд,…

26/11/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на середу, 27 листопада

Тумани згущуватимуться – видимість часом знижується до 300-500 метрів, тому потрібно дотримуватись граничної обережності на…

26/11/2024 22:22
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 27 листопада 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

26/11/2024 21:33
  • Статті

Чим урізноманітнити меню діабетика, не порушуючи рекомендацій лікарів

У період лікування будь-яких захворювань дуже важливо, щоб терапія, яку проходить пацієнт, була комплексною.

26/11/2024 20:39
  • Новини
  • Різне

Календар свят на грудень: що ми відзначатимемо цього місяця

Які свята відзначаємо у грудні? У грудні ми відзначатимемо чимало важливих свят - як релігійних,…

26/11/2024 19:56