Статті

Які жири шкідливі для печінки: на чому краще смажити та що легше засвоюєтьсяны для печени: на чем лучше жарить и что легче усваивается

Жири у великих кількостях містяться в горіхах, вершковому маслі, маргарині, жирі свинячому, сирі твердому.

Які жири є шкідливими для печінки?

Відповідає гепатолог Віталій Янченко:

Тваринного походження і змішані — так звані тугоплавкі. Якщо для смаження використовувати, наприклад, маргарин, виділяються небезпечні речовини (альдегіди), шкідливі для печінки. Крім того, такі жири добре відкладаються у печінці. Тугоплавкі жири небезпечні не тільки для неї, але і для судин: сприяють утворенню бляшок холестерину, які звужують просвіти і ускладнюють кровотік.

– Булочки можна вживати без побоювання?

– Ні. Переїдання будь-якої їжі – жирної, солодкої, борошняної – завжди є шкідливим. Якщо в раціоні багато їжі, багатої на «швидкі» вуглеводи, то організм просто переводить її на жир. Крім того, надлишок вуглеводів порушує обмін речовин. Люди, які переїдають, часто страждають на жирову хворобу печінки: у них печінкова тканина замінюється жировою. Особливо шкідливим є фастфуд. Печінці складно переробити гамбургер: до нього входить котлета, в якій багато тваринного жиру, є велика кількість важкого соусу, велика булочка з білого борошна.

Також важливим є режим харчування. Якщо людина, не встигнувши встати з-за столу, думає, що б ще з’їсти, то через харчове навантаження, яке слідує одне за одним, знижується чутливість до гормону інсуліну (інсулінорезистентність). Куди подітися вуглеводам? Або перетворюватися на жир, або відкладатися в судинах у вигляді бляшок холестерину. В результаті – жировий гепатоз і погані, ламкі судини.

За матеріалами fakty.ua

Яка олія добре засвоюється організмом?

Згідно з дослідженнями вчених, які вивчали спосіб життя довгожителів, з усіх олій найкраще вживати рапсову, оливкову та лляну. Вони найбільше підходять людині. Я думаю, що до них можна ще зарахувати конопляну олію. А решта – не більше 1-2 чайних ложок на день і в жодному разі на них не смажити. До речі, соняшникової олії, яку ми так багато їмо, раніше вживали дуже мало, і вона була лише холодного віджиму. Засвоюються організмом лише 1-2 чайні ложки цієї олії, а решта відкладається.

Травниця Любов Харитонова

На якій олії краще смажити?

Вважається, що нерафінована олія корисна, а рафінованої краще уникати.

На думку фахівців, ці олії для різного призначення, тому протиставляти їх не варто.

  • Нерафінована олія добра в салаті,
  • а на рафінованій потрібно готувати їжу.

Рафінована олія проходить очищення адсорбентами, нагріванням та виморожуванням – у ній не залишається нічого, крім власне олії. Це хороший продукт для смаження та приготування кулінарних виробів, зокрема тому, що у такій олії не утворюються шкідливі трансжири у процесі температурного впливу.

Читайте також:

Метки: печень

Новое на сайте

  • Новини

«Амністія» для боржників: що буде з боргами за комуналку після війни

Рекордна заборгованість українців за комунальні послуги вже шокує. Чи можуть списати ці борги, і що…

13/10/2025 11:16
  • Новини

Помилки у документах можуть зменшити вашу пенсію: як перевірити розрахунки Пенсійного фонду

Неточності у стажі чи довідках про зарплату часто впливають на розмір пенсії. Експерт пояснив, на…

13/10/2025 10:14
  • Статті

Догляд за тілом після жіночої бані: поради від йога-практиків

Відвідування парної — це не лише спосіб розслабитися, а й глибокий ритуал для відновлення тіла…

13/10/2025 09:19
  • Новини

Гору волоських горіхів легко очистите за кілька хвилин: простий, дієвий метод

Осінь — пора волоських горіхів. Українська блогерка поділилася способом, який допоможе швидко впоратися з очищенням…

13/10/2025 09:05
  • Новини

Субсидії та пільги на тверде паливо: хто може отримати у 2025 році

Українці, які опалюють свої помешкання виключно твердим паливом, мають право на допомогу від держави. Що…

13/10/2025 07:44
  • Новини

Документи на нерухомість пошкодили або втратили – що робити?

В умовах війни українці нерідко стикаються з втратою чи пошкодженням документів на житло або землю.…

13/10/2025 06:32