Статті

В який час доби краще з’їсти яблучко, або Чому важливо враховувати час перетравлення продуктів

Чому важливо враховувати час перетравлення продуктів?

Для того щоб надовго зберегти здоров’я та активний спосіб життя, потрібно не лише дотримуватися правил здорового харчування, але й враховувати час, який знадобиться організму на травлення тієї чи іншої їжі. В іншому випадку є ризик, що їжа залишиться неперетравленою, загниватиме і завдаватиме шкоди здоров’ю.

Дієтологи розділили їжу на групи згідно з часом її перетравлення.

Перша група

У першу групу входять продукти, багаті на вуглеводи. Час їх перетравлення – не більше 45 хвилин. До них відносяться:

  • фрукти: кавун, диня, апельсин, грейпфрут, виноград – перетравлюються 30 хвилин;
  • вишня, яблуко, персик, груша, черешня, абрикос – близько 40 хвилин;
  • овочі: сирі змішані овочі – 30-45 хвилин;
  • бульйони та змішані салати з фруктами – близько 30 хвилин;
  • фруктові та овочеві соки засвоюються протягом 15-20 хвилин.

Друга група

До другої групи входять білкові продукти з невеликою кількістю жиру. Час їх перетравлення – не більше 2-х годин. Це:

  • яйця – 45 хвилин;
  • риба нежирних сортів – 30 хвилин;
  • риба жирніших сортів (лосось, форель, оселедець) – 45-60 хвилин;
  • м’ясо курки – 1-2 години.

Третя група

До третьої групи належать продукти, у складі яких містяться складні вуглеводи та крохмаль. Час засвоєння – близько 2-3 годин. До них відносяться:

  • картопля – 1,5 години;
  • каші з усіх видів круп – 2 години;
  • гриби – 3 години;
  • сир з незбираного молока – 2 години;
  • насіння (соняшника, гарбуза, кунжут) – близько 2-3 годин;
  • горіхи, мигдаль, арахіс (сирий) – 2,5-3 години;
  • бобові – 2,5 години.

Четверта група

До четвертої групи входять продукти, які перетравлюються понад 3-4 години. Наприклад:

  • кава та чай з молоком;
  • рибні консерви;
  • м’ясо та різні тушонки, паштети (баранина та яловичина – 3-4 години, свинина – 5-6 годин).
  • твердий сир із незбираного молока – 4-6 годин.
  • макарони з твердих сортів пшениці – 3,5 години.

Щоб їжа приносила користь і не призводила до ускладнень, треба враховувати деякі особливості засвоєння того чи іншого продукту.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 18 листопада

18 листопада пройде практично без опадів по всій країні, місцями температура опуститься до нуля вночі,…

17/11/2024 21:54
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 18 листопада 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

17/11/2024 20:52
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 18 по 24 листопада

Цього тижня на нас чекають цікаві та насичені події, які допоможуть нам краще зрозуміти свою…

17/11/2024 19:48
  • Статті

Народна косметика: як доглядати за шкірою обличчя восени

Восени наша шкіра зазнає змін через зниження температури, підвищення вологості повітря і вплив вітру. Це…

17/11/2024 18:22
  • Новини

Що приготувати з квашеної капусти: розширюємо список страв – кульки з капусти та картоплі

Квашену капусту можна використовувати не тільки як закуску або один з інгредієнтів для салатів.

17/11/2024 17:46
  • Статті

Дональд Трамп та його мистецтво укладати угоди

Усі ми стежили за виборами в США. І навіть на сторінках газети «На пенсії» вивчали…

17/11/2024 16:55