Статті

В який час доби краще з’їсти яблучко, або Чому важливо враховувати час перетравлення продуктів

Чому важливо враховувати час перетравлення продуктів?

Для того щоб надовго зберегти здоров’я та активний спосіб життя, потрібно не лише дотримуватися правил здорового харчування, але й враховувати час, який знадобиться організму на травлення тієї чи іншої їжі. В іншому випадку є ризик, що їжа залишиться неперетравленою, загниватиме і завдаватиме шкоди здоров’ю.

Дієтологи розділили їжу на групи згідно з часом її перетравлення.

Перша група

У першу групу входять продукти, багаті на вуглеводи. Час їх перетравлення – не більше 45 хвилин. До них відносяться:

  • фрукти: кавун, диня, апельсин, грейпфрут, виноград – перетравлюються 30 хвилин;
  • вишня, яблуко, персик, груша, черешня, абрикос – близько 40 хвилин;
  • овочі: сирі змішані овочі – 30-45 хвилин;
  • бульйони та змішані салати з фруктами – близько 30 хвилин;
  • фруктові та овочеві соки засвоюються протягом 15-20 хвилин.

Друга група

До другої групи входять білкові продукти з невеликою кількістю жиру. Час їх перетравлення – не більше 2-х годин. Це:

  • яйця – 45 хвилин;
  • риба нежирних сортів – 30 хвилин;
  • риба жирніших сортів (лосось, форель, оселедець) – 45-60 хвилин;
  • м’ясо курки – 1-2 години.

Третя група

До третьої групи належать продукти, у складі яких містяться складні вуглеводи та крохмаль. Час засвоєння – близько 2-3 годин. До них відносяться:

  • картопля – 1,5 години;
  • каші з усіх видів круп – 2 години;
  • гриби – 3 години;
  • сир з незбираного молока – 2 години;
  • насіння (соняшника, гарбуза, кунжут) – близько 2-3 годин;
  • горіхи, мигдаль, арахіс (сирий) – 2,5-3 години;
  • бобові – 2,5 години.

Четверта група

До четвертої групи входять продукти, які перетравлюються понад 3-4 години. Наприклад:

  • кава та чай з молоком;
  • рибні консерви;
  • м’ясо та різні тушонки, паштети (баранина та яловичина – 3-4 години, свинина – 5-6 годин).
  • твердий сир із незбираного молока – 4-6 годин.
  • макарони з твердих сортів пшениці – 3,5 години.

Щоб їжа приносила користь і не призводила до ускладнень, треба враховувати деякі особливості засвоєння того чи іншого продукту.

Новое на сайте

  • Новини

Аномальна спека в Україні: синоптики зробили неочікуваний прогноз на липень

Якою буде погода в липні в Україні. Чи підійметься стовпчик термометра до рекордних температур? Відома…

01/07/2025 16:15
  • Новини

Як боротися зі слимаками на ділянці: найкращі народні методи

Слимаки та равлики здатні знищити врожай за лічені дні. Та з ними можна боротися без…

01/07/2025 15:40
  • Новини

Той самий смак дитинства: готуємо шоколадне масло своїми руками

Колись це був справжній делікатес — солодке шоколадне масло. Знайти його часто було складно. Але…

01/07/2025 15:10
  • Новини

Оновлення паспортів: в Україні готуються до змін у документах

В Україні готують нововведення, які стосуватимуться паспортів. Що саме хочуть змінити та кого це стосуватиметься.

01/07/2025 14:39
  • Новини

По 2000 гривень за переїзд: як отримати грошову допомогу

Частина українців можуть отримати грошову допомогу з бюджету за переїзд з небезпечних територій. Розповідаємо деталі.

01/07/2025 13:30
  • Новини

Без обіцяної реформи, але з доплатами та новою соцдопомогою: що підготували для пенсіонерів (відео)

Червень завершився без обіцяної реформи, але з новими рішеннями уряду, які вплинуть на мільйони пенсіонерів.

01/07/2025 11:50