Статті

В який час доби краще з’їсти яблучко, або Чому важливо враховувати час перетравлення продуктів

Чому важливо враховувати час перетравлення продуктів?

Для того щоб надовго зберегти здоров’я та активний спосіб життя, потрібно не лише дотримуватися правил здорового харчування, але й враховувати час, який знадобиться організму на травлення тієї чи іншої їжі. В іншому випадку є ризик, що їжа залишиться неперетравленою, загниватиме і завдаватиме шкоди здоров’ю.

Дієтологи розділили їжу на групи згідно з часом її перетравлення.

Перша група

У першу групу входять продукти, багаті на вуглеводи. Час їх перетравлення – не більше 45 хвилин. До них відносяться:

  • фрукти: кавун, диня, апельсин, грейпфрут, виноград – перетравлюються 30 хвилин;
  • вишня, яблуко, персик, груша, черешня, абрикос – близько 40 хвилин;
  • овочі: сирі змішані овочі – 30-45 хвилин;
  • бульйони та змішані салати з фруктами – близько 30 хвилин;
  • фруктові та овочеві соки засвоюються протягом 15-20 хвилин.

Друга група

До другої групи входять білкові продукти з невеликою кількістю жиру. Час їх перетравлення – не більше 2-х годин. Це:

  • яйця – 45 хвилин;
  • риба нежирних сортів – 30 хвилин;
  • риба жирніших сортів (лосось, форель, оселедець) – 45-60 хвилин;
  • м’ясо курки – 1-2 години.

Третя група

До третьої групи належать продукти, у складі яких містяться складні вуглеводи та крохмаль. Час засвоєння – близько 2-3 годин. До них відносяться:

  • картопля – 1,5 години;
  • каші з усіх видів круп – 2 години;
  • гриби – 3 години;
  • сир з незбираного молока – 2 години;
  • насіння (соняшника, гарбуза, кунжут) – близько 2-3 годин;
  • горіхи, мигдаль, арахіс (сирий) – 2,5-3 години;
  • бобові – 2,5 години.

Четверта група

До четвертої групи входять продукти, які перетравлюються понад 3-4 години. Наприклад:

  • кава та чай з молоком;
  • рибні консерви;
  • м’ясо та різні тушонки, паштети (баранина та яловичина – 3-4 години, свинина – 5-6 годин).
  • твердий сир із незбираного молока – 4-6 годин.
  • макарони з твердих сортів пшениці – 3,5 години.

Щоб їжа приносила користь і не призводила до ускладнень, треба враховувати деякі особливості засвоєння того чи іншого продукту.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 18 серпня

У понеділок, 18 серпня, на Прикарпатті, Буковині, Вінницькій області, а також у північно-східній частині України…

17/08/2025 22:34
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 18 серпня 2025 року: про що попереджають астрофізики

Як поведеться світило, чи варто готувати пігулки?

17/08/2025 21:54
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 18 серпня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

17/08/2025 21:46
  • Новини

Гороскоп на тиждень із 18 по 24 серпня – міст між сезонами: тиждень тиші та нових намірів

Тиждень з 18 по 24 серпня – це не просто календарний перехід від літа до…

17/08/2025 20:59
  • Новини

Великий кавун – велика проблема: в Україні різко впали ціни

Спека прискорила збирання кавунів в Україні, але разом із достатком прийшло падіння цін. Фермери скаржаться…

17/08/2025 19:56
  • Статті

Чи допоможе ікона «Всецариця» при онкології: православний погляд

Чудеса трапляються – але не на замовлення. Ікона «Всецариця» вважається заступницею хворих, але Церква попереджає:…

17/08/2025 18:59