Щоб менше хворіти у холодну пору року, треба дотримуватися кількох важливих рекомендацій. Яких саме, розповіла лікарка-терапевтка вищої категорії Ганна Кондратьєва.
У другій половині осені психологічний та фізичний стан більшості людей закономірно погіршується: що ближче зима, то частіше загострюються хронічні хвороби, виникають застудні інфекції та депресивні думки.
Зниження імунітету і загального тонусу організму у міжсезоння викликано низкою причин: різкою зміною метеорологічних умов і постійними перепадами температури, активною циркуляцією вірусів у холодну й сиру погоду, дефіцитом вітамінів і сонячного світла.
Тому, щоб підтримати організм у період зміни сезонів та перебудови біоритмів, важливо дотримуватися кількох важливих рекомендацій, основна з яких – правильне харчування.
В холодну пору року не відмовляйте собі у тваринній їжі. М’ясо, риба, птиця, молочні продукти, яйця містять велику кількість вітамінів, білків, незамінних жирних кислот, заліза та цинку у легкозасвоюваній формі. Тому такі продукти допомагають зміцнити імунітет, підвищити працездатність, відчувати себе бадьорим і активним, незважаючи на погоду. Якщо в вашому осінньому раціоні бракує білкової їжі, розвивається анемія, з’являється слабкість, сонливість, дратівливість, знижуються захисні сили організму. Тому період холодів – не найкращий час для вегетаріанських експериментів.
Важливо також вживати велику кількість сезонних овочів та фруктів – свіжих, запечених, тушкованих або приготованих на парі. До осінніх лідерів, найбільш багатих вітамінами та мікроелементами, належать капуста (як свіжа, в салаті, так і квашена), солодкий перець, гарбуз, буряк, морква, листова зелень, яблука, груші. Принесуть відчутну користь організму й цитрусові, ківі, банани.
Найкращими джерелами вітаміну E та корисних жирів зараз стануть горіхи, насіння, оливкова та лляна олії.
Крім того, не забувайте про «природні антибіотики»: хрін, цибулю та часник, ідеальні для підтримки імунітету і профілактики застудних захворювань.
А ось вживання здоби та кондитерських виробів (попри спокусу взяти щось солоденьке до чаю) бажано звести до мінімуму – у такій їжі майже немає корисних речовин, але є багато шкідливих трансжирів та «порожніх» калорій. Замініть цукерки сухофруктами, натуральною пастилою та зефіром.
Щоб підтримати організм у холодну пору року, важливо також внести певні зміни у свій спосіб життя:
Смачний та корисний засіб для підвищення імунітету і зміцнення серцево-судинної системи – вітамінна суміш із горіхів, сухофруктів та меду, яку рекомендував своїм пацієнтам знаменитий український кардіохірург Микола Амосов.
Для приготування суміші вам знадобляться
Інгредієнти потрібно по черзі завантажити в блендер, потім подрібнені складові змішати між собою й додати мед. Готову суміш складіть у скляну посудину зі щільною кришкою і зберігайте в холодильнику.
Дорослим рекомендовано приймати по 1 столовій ложці суміші тричі на добу за 30 хвилин до їди, курс прийому – 1 місяць.
Читайте також, що радять фахівці, щоб підвищити імунітет у зрілому віці.
Специалисты проверяют вакансии, размещенные работодателями и кадровыми агентствами.
Розсада добре прижилася, але з настанням спеки, незважаючи на поливи, кущики починають в'янути, а листя…
Порадуйте своїх рідних і гостей неймовірно ніжним десертом, який готується за лічені хвилини без особливих…
За своє століття існування кеди перетворилися із суто функціонального спортивного взуття на культурний феномен, що…
У кого з пенсіонерів можуть примусово вилучити пенсійні виплати і з чим це пов'язано.
Для власників банківських карток багатьох українських банків з літа діятимуть нові правила. Які саме обмеження…