Щоб менше хворіти у холодну пору року, треба дотримуватися кількох важливих рекомендацій. Яких саме, розповіла лікарка-терапевтка вищої категорії Ганна Кондратьєва.
У другій половині осені психологічний та фізичний стан більшості людей закономірно погіршується: що ближче зима, то частіше загострюються хронічні хвороби, виникають застудні інфекції та депресивні думки.
Зниження імунітету і загального тонусу організму у міжсезоння викликано низкою причин: різкою зміною метеорологічних умов і постійними перепадами температури, активною циркуляцією вірусів у холодну й сиру погоду, дефіцитом вітамінів і сонячного світла.
Тому, щоб підтримати організм у період зміни сезонів та перебудови біоритмів, важливо дотримуватися кількох важливих рекомендацій, основна з яких – правильне харчування.
В холодну пору року не відмовляйте собі у тваринній їжі. М’ясо, риба, птиця, молочні продукти, яйця містять велику кількість вітамінів, білків, незамінних жирних кислот, заліза та цинку у легкозасвоюваній формі. Тому такі продукти допомагають зміцнити імунітет, підвищити працездатність, відчувати себе бадьорим і активним, незважаючи на погоду. Якщо в вашому осінньому раціоні бракує білкової їжі, розвивається анемія, з’являється слабкість, сонливість, дратівливість, знижуються захисні сили організму. Тому період холодів – не найкращий час для вегетаріанських експериментів.
Важливо також вживати велику кількість сезонних овочів та фруктів – свіжих, запечених, тушкованих або приготованих на парі. До осінніх лідерів, найбільш багатих вітамінами та мікроелементами, належать капуста (як свіжа, в салаті, так і квашена), солодкий перець, гарбуз, буряк, морква, листова зелень, яблука, груші. Принесуть відчутну користь організму й цитрусові, ківі, банани.
Найкращими джерелами вітаміну E та корисних жирів зараз стануть горіхи, насіння, оливкова та лляна олії.
Крім того, не забувайте про «природні антибіотики»: хрін, цибулю та часник, ідеальні для підтримки імунітету і профілактики застудних захворювань.
А ось вживання здоби та кондитерських виробів (попри спокусу взяти щось солоденьке до чаю) бажано звести до мінімуму – у такій їжі майже немає корисних речовин, але є багато шкідливих трансжирів та «порожніх» калорій. Замініть цукерки сухофруктами, натуральною пастилою та зефіром.
Щоб підтримати організм у холодну пору року, важливо також внести певні зміни у свій спосіб життя:
Смачний та корисний засіб для підвищення імунітету і зміцнення серцево-судинної системи – вітамінна суміш із горіхів, сухофруктів та меду, яку рекомендував своїм пацієнтам знаменитий український кардіохірург Микола Амосов.
Для приготування суміші вам знадобляться
Інгредієнти потрібно по черзі завантажити в блендер, потім подрібнені складові змішати між собою й додати мед. Готову суміш складіть у скляну посудину зі щільною кришкою і зберігайте в холодильнику.
Дорослим рекомендовано приймати по 1 столовій ложці суміші тричі на добу за 30 хвилин до їди, курс прийому – 1 місяць.
Читайте також, що радять фахівці, щоб підвищити імунітет у зрілому віці.
Теплиця – це відмінний спосіб вирощування рослин, який дозволяє продовжити вегетаційний період і захистити рослини…
Річкова риба посідає важливе місце у раціоні українців. Найперша її перевага в доступності у свіжому…
Орхідеї - улюблені рослини багатьох, але не всі квітникарі знають, чи можна обприскувати орхідеї, чи…
22 листопада на території України очікується сніг, вітер, місцями дощі. На сході та півдні без…
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
В останній місяць осені розпочинається Різдвяний піст. За новоюліанським календарем він триває з 15 листопада…