Щоб менше хворіти у холодну пору року, треба дотримуватися кількох важливих рекомендацій. Яких саме, розповіла лікарка-терапевтка вищої категорії Ганна Кондратьєва.
Чому ми починаємо частіше хворіти?
У другій половині осені психологічний та фізичний стан більшості людей закономірно погіршується: що ближче зима, то частіше загострюються хронічні хвороби, виникають застудні інфекції та депресивні думки.
Зниження імунітету і загального тонусу організму у міжсезоння викликано низкою причин: різкою зміною метеорологічних умов і постійними перепадами температури, активною циркуляцією вірусів у холодну й сиру погоду, дефіцитом вітамінів і сонячного світла.
Тому, щоб підтримати організм у період зміни сезонів та перебудови біоритмів, важливо дотримуватися кількох важливих рекомендацій, основна з яких – правильне харчування.
Що їсти восени?
В холодну пору року не відмовляйте собі у тваринній їжі. М’ясо, риба, птиця, молочні продукти, яйця містять велику кількість вітамінів, білків, незамінних жирних кислот, заліза та цинку у легкозасвоюваній формі. Тому такі продукти допомагають зміцнити імунітет, підвищити працездатність, відчувати себе бадьорим і активним, незважаючи на погоду. Якщо в вашому осінньому раціоні бракує білкової їжі, розвивається анемія, з’являється слабкість, сонливість, дратівливість, знижуються захисні сили організму. Тому період холодів – не найкращий час для вегетаріанських експериментів.
Овочі та фрукти
Важливо також вживати велику кількість сезонних овочів та фруктів – свіжих, запечених, тушкованих або приготованих на парі. До осінніх лідерів, найбільш багатих вітамінами та мікроелементами, належать капуста (як свіжа, в салаті, так і квашена), солодкий перець, гарбуз, буряк, морква, листова зелень, яблука, груші. Принесуть відчутну користь організму й цитрусові, ківі, банани.
Найкращими джерелами вітаміну E та корисних жирів зараз стануть горіхи, насіння, оливкова та лляна олії.
Крім того, не забувайте про «природні антибіотики»: хрін, цибулю та часник, ідеальні для підтримки імунітету і профілактики застудних захворювань.
Випічку бажано звести до мінімуму
А ось вживання здоби та кондитерських виробів (попри спокусу взяти щось солоденьке до чаю) бажано звести до мінімуму – у такій їжі майже немає корисних речовин, але є багато шкідливих трансжирів та «порожніх» калорій. Замініть цукерки сухофруктами, натуральною пастилою та зефіром.
Гуляйте і загартовуйтеся
Щоб підтримати організм у холодну пору року, важливо також внести певні зміни у свій спосіб життя:
- для нормальної роботи усіх систем організму, включаючи імунну, потрібно спати щонайменше 7-9 годин на добу (якщо немає можливості виспатися вночі, то можна «добирати» години сну вдень);
- у будь-яку погоду намагайтеся гуляти на вулиці не менше години (це зміцнить м’язи, покращить кровообіг і наситить тканини киснем;
- одягайтеся тепліше, віддаючи перевагу речам із натуральних тканин і багатошаровому принципу «капусти» (краще даремно носити з собою теплу куртку, аніж замерзнути й застудитися);
- загартовуйтесь, за умови, що ви здорові (це й зарядка на свіжому повітрі (на подвір’ї або на балконі), і обтирання вологим рушником, і обливання прохолодною водою);
- відмовтеся від шкідливих звичок: доведено, що куріння та зловживання алкоголем пригнічують і послаблюють імунну систему організму;
- приймайте вітамінно-мінеральні комплекси та БАДи (важлива умова – консультація з сімейним лікарем);
- пийте достатньо рідини (щодня потрібно пити щонайменше 1,5-2 літри чистої води, частково замінити воду можуть несолодкі трав’яні відвари, настій шипшини або зелений чай);
- вчитеся керувати своїми негативними емоціями – ця навичка також зробить ваш організм менш уразливим для інфекцій та запальних процесів (практикуйте методи медитації, йогу, розслаблюючі дихальні вправи);
- частіше мийте руки – це один із найпростіших, але в той же час ефективних способів профілактики застуд та вірусних захворювань;
- зробіть щеплення від грипу, якщо у вас немає протипоказань (так ви убезпечите себе від однієї з найпоширеніших недуг холодного періоду, а головне – від її ускладнень).
Приготуйте пасту Амосова
Смачний та корисний засіб для підвищення імунітету і зміцнення серцево-судинної системи – вітамінна суміш із горіхів, сухофруктів та меду, яку рекомендував своїм пацієнтам знаменитий український кардіохірург Микола Амосов.
Для приготування суміші вам знадобляться
- темні родзинки,
- чорнослив,
- курага,
- інжир або фініки (по 200 грамів),
- будь-які очищені горіхи – волоські, мигдаль, фундук, кеш’ю або мікс (200 грамів),
- один середній лимон (близько 100 грамів) та
- 200 грамів натурального меду середньої густоти.
Інгредієнти потрібно по черзі завантажити в блендер, потім подрібнені складові змішати між собою й додати мед. Готову суміш складіть у скляну посудину зі щільною кришкою і зберігайте в холодильнику.
Дорослим рекомендовано приймати по 1 столовій ложці суміші тричі на добу за 30 хвилин до їди, курс прийому – 1 місяць.
Читайте також, що радять фахівці, щоб підвищити імунітет у зрілому віці.