Статті

Сила молитви: про що просити Богородицю перед іконою «Всіх скорботних Радість»

Серед чудотворних образів Цариці Небесної особливо близька серцю православної людини ікона Божої Матері «Всіх скорботних Радість». Це не дивно, адже багато хто протягом життя проходить через поневіряння і труднощі, скорботи і смуток, хвороби і неміч. Вже в одному імені цієї ікони є втіха. Ми звертаємося до Богородиці, яка поспішає на поклик про допомогу, підтримуючи нас у випробуваннях, витираючи сльози, тих, хто плаче, і даруючи надію.

За звичаєм, Богоматір зображують відповідно до слів молитви, звернених до Неї. «Помічниця ображених, убогих заступниця, сумних втіха, спраглих годувальниця, голих вбрання, хворих зцілення, грішних спасіння, християн усіх помічниця і заступниця», – так ми називаємо образ, втілений на іконах «Всіх скорботних Радість. Тому Божа Матір тут показана в оточенні людей, що бідують, – роздягнених, хворих, голодних, а також ангелів, які здійснюють благодіяння від Її імені. Сама Заступниця пишеться на іконі на весь зріст, у царському вбранні та з вінцем на голові. Над Нею у хмарах сидить Спаситель, який у лівій руці тримає Євангеліє, а правою благословляє. Відомі й інші образи, наприклад, із зображенням над Богородицею Пресвятої Трійці.

Ікона Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних Радість» прославилася чудотворенням у 1688 році. Рідна сестра патріарха Іоакима (1674-1690 рр.) Євфимія, тривалий час страждала на невиліковну хворобу. Одного ранку, під час молитви, вона почула голос: «Євфиміє! Іди до храму Преображення Сина Мого, там є образ, званий «Всіх скорботних Радість». Нехай священик здійснить молебень із водосвяттям, і отримаєш зцілення від хвороби». Євфимія, дізнавшись, що така ікона дійсно є у храмі Преображення, виконала наказ Пресвятої Богородиці – і зцілилася.

Ікона Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних Радість» славиться безліччю чудес. Існує багато списків з цієї ікони, які також прославилися великою кількістю чудес, оскільки Пресвята Владичиця Діва Богородиця через Свої чудотворні ікони подає зцілення від душевних та тілесних хвороб усім, хто з вірою приходить і звертається до неї у своїх молитовних зітханнях.

ДО ВІДОМА. Ікона «Всіх скорботних Радість» прославляється 24 жовтня за новоюліанським календарем і 6 листопада – за юліанським.

За матеріалами православної преси

Молитва до Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних Радість»

О, Матінко Божа, Пресвятая Діво Богородице! Ти перетерпіла люті скорботи і страждання на землі і безперестанно молишся за нас грішних перед Престолом Божим на Небесах.

Молимо тебе, Милосердна Мати, розріши скорботи наші, перетвори печаль нашу на радість! Зупини нашестя чужинців на українську землю. Наверни до Бога серця тих, що йдуть на нас війною. Просвіти розум їх Світлом Правди Христової, виведи з омани і пробуди їх до істини.

Ти, Яка породила Бога і Спаса нашого, Ісуса Христа, спаси нас молитвами Твоїми!

Ти, Яка є образом терпіння і смирення, подай нам дар молитви за ворогів наших! Ти, Яка від усіх пристрастей нас визволяєш, викоріни із сердець всіх людей зло, ненависть і страх, утверди нас у любові і мирі.

Щоб усю надію нашу на Господа покладаючи, у силі і непохитній вірі пройшли ми усі випробування, послані нам згори. І врятовані Божим Милосердям повсякчасно славили Отця нашого Небесного, у Святій Трійці Єдиного і Твоє за нас материнське заступництво, на віки віків. Амінь.

Читайте також:

Метки: икона молитва православ’я церква

Новое на сайте

  • Новини

Головоломка: якщо за 15 секунд знайдете 3 відмінності – у вас орлиний зір

Простий і цікавий спосіб перевірити свій зір, а ще – спостережливість і уважність. На перший…

23/10/2024 23:25
  • Новини

Встигніть посадити часник у ці дати і зберете просто рекордний урожай – найкращі дні

Багато садівників вважають за краще висаджувати часник восени, щоб вже навесні отримати ранній урожай. Найбільш…

23/10/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 24 жовтня 2024 року

24 жовтня у більшості областей України очікується хмарна погода.

23/10/2024 22:23
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 24 жовтня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

23/10/2024 21:35
  • Статті

Що корисно пити при застуді: чому віддати перевагу

Всі знають, що за застуди треба багато пити, і напої повинні бути максимально вітамінізованими.

23/10/2024 20:34
  • Новини

Готуємо смачно: джем з винограду радуватиме вас усю довгу зиму

У похмурі холодні зимові дні неодмінно захочеться гарячого чаю з чимось солоденьким. І для цього…

23/10/2024 19:59