П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи сплачують пенсіонери податок зі своїх виплат: як «економлять» на наших пенсіях

Чи сплачують пенсіонери податок зі своїх виплат: як «економлять» на наших пенсіях

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно у низці засобів масової інформації з’явилася новина, що пенсії мають оподатковуватися. Чи це так насправді?

Чи існує податок на пенсії?

Отже, в інтернеті з’явилася новина, що пенсіонери мають сплачувати податок, якщо їхня пенсія перевищує три мінімальні зарплати.

Звідки взялася ця новина? Бо хтось знайшов старе роз’яснення Державної податкової служби, не перевірив його і зробив з цього гучну новину. Але воно надавалося ще у 2015 році з посиланням на Податковий кодекс України, що діяв на той час.

З того часу минуло майже 10 років, і це роз’яснення давно втратило актуальність.
На сьогодні зазначена норма вже не діє.

У 2018 році Конституційний суд визнав оподаткування пенсій незаконним, тобто таким, що не відповідає положенням Конституції України. Після цього положення про оподаткування пенсій було із Податкового кодексу вилучено, що сталося в 2020 році.

Таким чином, на сьогодні ніякого податку з пенсій не утримується.

Виплати урізають і без податку

Навіть якщо уявити, що цей податок продовжує існувати, то він міг стосуватися лише надмірно високих пенсій. Три мінімальні зарплати на сьогодні – це 24 тисячі гривень. А максимальна пенсія для більшості громадян обмежується розміром 23 610 гривень – це 10 прожиткових мінімумів. Тобто переважній більшості пенсіонерів не варто було б хвилюватися, що з їхніх пенсій довелося б сплачувати податки, навіть якщо б зміни в Податковому кодексі не скасували.

Окрема тема – несправедливість того, що комусь пенсію обмежують, а комусь – ні. Це не можна назвати податком, але це певний шлях економії бюджетних коштів.

Так само є дискримінаційними певні обмеження для пенсіонерів, котрі працюють. Імовірно, держава вважає, що пенсіонери, які продовжують працювати, можуть самі себе забезпечувати і тому пенсію їм можна трошки урізати. Втім, це також не є податком.

Як було і як буде?

Більш суворі обмеження в цьому сенсі діяли у 2015-2017 роках. Тоді пенсіонерам-держслужбовцям пенсії взагалі не виплачували, якщо вони продовжували працювати. А всім іншим пенсіонерам, у кого розмір пенсії перевищував 150% прожиткового мінімуму, пенсію урізали на 15%. Це було прописано тимчасово в Законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Знов-таки, це не було податком, а, скоріше, механізмом економії коштів через скрутну економічну ситуацію в країні.

Очікується, що у жовтні Верховна Рада має остаточно ухвалити нові зміни до Податкового кодексу, що передбачають збільшення податків та розміру військового збору. Але згідно із законопроєктом, оподаткування пенсій не передбачається, хоча економічна ситуація на сьогодні набагато гірша, ніж у 2015 році. На той час, до речі, призупинили індексацію пенсій, а прожитковий мінімум не підвищували майже два роки: з грудня 2013-го до вересня 2015 року. Але це – тема для окремих роздумів.

***
Що стосується оподаткування, то підсумовуємо: на сьогодні пенсії в Україні не оподатковуються жодним чином. Водночас є певні обмеження щодо максимального розміру пенсії та щодо виплати пенсій тим, хто продовжує працювати. Такі обмеження не є податками, бо прописані не в Податковому кодексі, а в базовому пенсійному законі.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні