Статті

Легендарна шипшина: чим корисна червона ягода дикої троянди

Шипшина собача* – високий (1,5—2,5 м) кущ родини розових. Цвіте у травні — червні. Росте по всій території України по схилах, узліссях, уздовж доріг та на пустищах як бур’ян.

Чим корисна шипшина

Плоди шипшини виявляють протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментні системи і окислювально-відновлювальні процеси в організмі, сприятливо впливають на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, стимулюють опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, посилюють секрецію жовчі, підвищують діурез.

Плоди шипшини використовують для профілактики і лікування гіпо- і авітамінозів С і Р, при гострих і хронічних інфекціях, при атеросклерозі, нефритах, гострих і хронічних захворюваннях печінки, кишечника.

Добрий терапевтичний ефект одержують при пневмонії, у випадку бронхіальної астми, при лікуванні захворювань очей (геморагічний ретиніт, хоріоідит, крововилив у скловидне тіло).

Як використовують шипшину

  • Як жовчогінний засіб шипшину використовують для лікування хронічного гепатиту, холециститу.
  • Плоди шипшини входять до складу вітамінних чаїв.
  • Сироп із водного згущеного екстракту плодів шипшини — холосас призначають при холециститі і гепатиті.
  • Із насіння шипшини виготовляють олію, яку використовують як зовнішній засіб для гоєння ран, в стоматологічній практиці (гінгівіти, стоматити), при пролежнях, трофічних виразках гомілки, дерматозах, а у вигляді мікроклізм — при неспецифічному виразковому коліті.

Застосування

Внутрішньо

  • Настій плодів (10 г, або 1 столову ложку сировини на 200 мл окропу) по півсклянки 2—3 рази на день до їди.
  • Холосас – по 1 чайній ложці 2—3 рази на день, дітям — по чверті чайної ложки 2—3 рази на день.

Як заготовити шипшину?

Для медичних потреб використовують плоди шипшини, які збирають у стадії повної стиглості (але не перестиглими) вручну в брезентових рукавицях. Зібрані плоди сушать в сушарці або духовці при температурі 80—100°, розстилаючи тонким шаром. Сухих плодів виходить 50%. Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Строк придатності — 2 роки.

*У давнину коріння цієї рослини вважалося засобом від укусу шалених собак.

Новое на сайте

  • Новини

Як робота може коштувати пенсіонеру частини пенсії: важливе про переплати

Якщо ви вийшли на пенсію, але продовжуєте працювати, будьте уважні: у певних випадках вам можуть…

26/08/2025 18:57
  • Статті

Вода з криниці та з-під крану: перевіряємо якість і готуємося до обмежень

Чому українцям варто переглянути ставлення до води та готуватися до можливих обмежень. Ми зібрали головні…

26/08/2025 18:18
  • Новини

Кнопкові телефони у тренді: чому користувачі відмовляються від смартфонів на користь недорогих гаджетів

Смартфони – універсальні пристрої, які поєднують у собі телефон, камеру, записник і доступ до інтернету.…

26/08/2025 17:54
  • Статті

Що робити, якщо втрачено документи на нерухомість

Втрата документів на нерухомість - серйозна, але вирішувана проблема. Важливо знати, куди йти та які…

26/08/2025 17:23
  • Новини

Пенсія в Україні: що робити, якщо не вистачає стажу – держава пропонує два варіанти

Щороку умови виходу на пенсію в Україні стають жорсткішими: поступово збільшується мінімальний страховий стаж, необхідний…

26/08/2025 16:50
  • Новини

Секрети виноробства: як підготувати бочку для вина та коли його розливати

Якість домашнього вина залежить не лише від винограду, а й від бочки та часу розливу.…

26/08/2025 15:50