Статті

Легендарна шипшина: чим корисна червона ягода дикої троянди

Шипшина собача* – високий (1,5—2,5 м) кущ родини розових. Цвіте у травні — червні. Росте по всій території України по схилах, узліссях, уздовж доріг та на пустищах як бур’ян.

Чим корисна шипшина

Плоди шипшини виявляють протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментні системи і окислювально-відновлювальні процеси в організмі, сприятливо впливають на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, стимулюють опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, посилюють секрецію жовчі, підвищують діурез.

Плоди шипшини використовують для профілактики і лікування гіпо- і авітамінозів С і Р, при гострих і хронічних інфекціях, при атеросклерозі, нефритах, гострих і хронічних захворюваннях печінки, кишечника.

Добрий терапевтичний ефект одержують при пневмонії, у випадку бронхіальної астми, при лікуванні захворювань очей (геморагічний ретиніт, хоріоідит, крововилив у скловидне тіло).

Як використовують шипшину

  • Як жовчогінний засіб шипшину використовують для лікування хронічного гепатиту, холециститу.
  • Плоди шипшини входять до складу вітамінних чаїв.
  • Сироп із водного згущеного екстракту плодів шипшини — холосас призначають при холециститі і гепатиті.
  • Із насіння шипшини виготовляють олію, яку використовують як зовнішній засіб для гоєння ран, в стоматологічній практиці (гінгівіти, стоматити), при пролежнях, трофічних виразках гомілки, дерматозах, а у вигляді мікроклізм — при неспецифічному виразковому коліті.

Застосування

Внутрішньо

  • Настій плодів (10 г, або 1 столову ложку сировини на 200 мл окропу) по півсклянки 2—3 рази на день до їди.
  • Холосас – по 1 чайній ложці 2—3 рази на день, дітям — по чверті чайної ложки 2—3 рази на день.

Як заготовити шипшину?

Для медичних потреб використовують плоди шипшини, які збирають у стадії повної стиглості (але не перестиглими) вручну в брезентових рукавицях. Зібрані плоди сушать в сушарці або духовці при температурі 80—100°, розстилаючи тонким шаром. Сухих плодів виходить 50%. Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Строк придатності — 2 роки.

*У давнину коріння цієї рослини вважалося засобом від укусу шалених собак.

Новое на сайте

  • Статті

Посилка з міною: як херсонець урятував себе від вірної смерті

Отримати повідомлення про посилку - буденність. Але в умовах війни це навіть може стати смертельною…

06/07/2025 08:59
  • Статті

Як повернути пенсію, якщо не пройшли ідентифікацію вчасно

Через прострочену ідентифікацію чи неактивний рахунок тисячі пенсіонерів-ВПО залишилися без виплат. Нова ухвала Кабміну дозволяє…

06/07/2025 07:47
  • Новини

Чи можна не працювати під час повітряної тривоги і отримувати зарплату

Чи має право роботодавець вимагати від працівника виконувати свою роботу під час повітряної тривоги?

06/07/2025 06:34
  • Новини

Магнітні бурі на неділю, 6 липня – який вплив на здоров’я

Магнітні бурі впливають на здоров'я багатьох людей, і щоб добре підготуватися до складного періоду, потрібно…

05/07/2025 21:55
  • Новини

Обмін паспортів: кому потрібно терміново обновити документи

Деякі паспорти можуть втратити чинність – і ви залишитися без документа. Що саме стати причиною…

05/07/2025 21:03
  • Новини

Отримувачі соцвиплат мають пройти перевірку, інакше допомогу призупинять: хто потрапив до списків

Частина отримувачів соцдопомоги може опинитися без виплат – і причина в новій процедурі, яку запровадили…

05/07/2025 20:00