Шипшина собача* – високий (1,5—2,5 м) кущ родини розових. Цвіте у травні — червні. Росте по всій території України по схилах, узліссях, уздовж доріг та на пустищах як бур’ян.
Плоди шипшини виявляють протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментні системи і окислювально-відновлювальні процеси в організмі, сприятливо впливають на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, стимулюють опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, посилюють секрецію жовчі, підвищують діурез.
Плоди шипшини використовують для профілактики і лікування гіпо- і авітамінозів С і Р, при гострих і хронічних інфекціях, при атеросклерозі, нефритах, гострих і хронічних захворюваннях печінки, кишечника.
Добрий терапевтичний ефект одержують при пневмонії, у випадку бронхіальної астми, при лікуванні захворювань очей (геморагічний ретиніт, хоріоідит, крововилив у скловидне тіло).
Для медичних потреб використовують плоди шипшини, які збирають у стадії повної стиглості (але не перестиглими) вручну в брезентових рукавицях. Зібрані плоди сушать в сушарці або духовці при температурі 80—100°, розстилаючи тонким шаром. Сухих плодів виходить 50%. Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Строк придатності — 2 роки.
*У давнину коріння цієї рослини вважалося засобом від укусу шалених собак.
Яблука - ідеальна основа для затишної осінньої випічки. Спробуйте приготувати простий та корисний яблучний манник:…
Перехід на опалювальний сезон – час актуалізувати інформацію про субсидії. Дізнайтесь, хто має повторно звертатися…
За рік в Україні продукти харчування помітно подорожчали. Держстат зафіксував різке зростання цін на багато…
Клієнти ПриватБанку можуть зіткнутися з блокуванням карток та рахунків. Перевірте, чи потрібно пройти оновлення даних.
Український співак Павло Зібров з гумором розповів про «утиски» у власній родині. В одному з…
Коли держава не вірить своїм довідкам, починається справжній квест. Я пройшов його та розповідаю, як…