Статті

Легендарна шипшина: чим корисна червона ягода дикої троянди

Шипшина собача* – високий (1,5—2,5 м) кущ родини розових. Цвіте у травні — червні. Росте по всій території України по схилах, узліссях, уздовж доріг та на пустищах як бур’ян.

Чим корисна шипшина

Плоди шипшини виявляють протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментні системи і окислювально-відновлювальні процеси в організмі, сприятливо впливають на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, стимулюють опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, посилюють секрецію жовчі, підвищують діурез.

Плоди шипшини використовують для профілактики і лікування гіпо- і авітамінозів С і Р, при гострих і хронічних інфекціях, при атеросклерозі, нефритах, гострих і хронічних захворюваннях печінки, кишечника.

Добрий терапевтичний ефект одержують при пневмонії, у випадку бронхіальної астми, при лікуванні захворювань очей (геморагічний ретиніт, хоріоідит, крововилив у скловидне тіло).

Як використовують шипшину

  • Як жовчогінний засіб шипшину використовують для лікування хронічного гепатиту, холециститу.
  • Плоди шипшини входять до складу вітамінних чаїв.
  • Сироп із водного згущеного екстракту плодів шипшини — холосас призначають при холециститі і гепатиті.
  • Із насіння шипшини виготовляють олію, яку використовують як зовнішній засіб для гоєння ран, в стоматологічній практиці (гінгівіти, стоматити), при пролежнях, трофічних виразках гомілки, дерматозах, а у вигляді мікроклізм — при неспецифічному виразковому коліті.

Застосування

Внутрішньо

  • Настій плодів (10 г, або 1 столову ложку сировини на 200 мл окропу) по півсклянки 2—3 рази на день до їди.
  • Холосас – по 1 чайній ложці 2—3 рази на день, дітям — по чверті чайної ложки 2—3 рази на день.

Як заготовити шипшину?

Для медичних потреб використовують плоди шипшини, які збирають у стадії повної стиглості (але не перестиглими) вручну в брезентових рукавицях. Зібрані плоди сушать в сушарці або духовці при температурі 80—100°, розстилаючи тонким шаром. Сухих плодів виходить 50%. Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Строк придатності — 2 роки.

*У давнину коріння цієї рослини вважалося засобом від укусу шалених собак.

Новое на сайте

  • Новини

Осінні рецепти: яблучний манник – корисний пиріг з яблуками за годину

Яблука - ідеальна основа для затишної осінньої випічки. Спробуйте приготувати простий та корисний яблучний манник:…

15/10/2025 21:48
  • Новини

Субсидії на опалювальний сезон 2025-2026: хто має подавати заяву

Перехід на опалювальний сезон – час актуалізувати інформацію про субсидії. Дізнайтесь, хто має повторно звертатися…

15/10/2025 20:59
  • Новини

Три продукти рекордно подорожчали за рік продовольчої інфляції – свіжі дані від Держстату

За рік в Україні продукти харчування помітно подорожчали. Держстат зафіксував різке зростання цін на багато…

15/10/2025 19:59
  • Новини

ПриватБанк блокує рахунки частини своїх клієнтів: як пройти перевірку

Клієнти ПриватБанку можуть зіткнутися з блокуванням карток та рахунків. Перевірте, чи потрібно пройти оновлення даних.

15/10/2025 19:10
  • Новини

«Більше терпіти не можу!»: Павло Зібров пожартував про «репресії» від дружини

Український співак Павло Зібров з гумором розповів про «утиски» у власній родині. В одному з…

15/10/2025 18:46
  • Статті

Людина з інвалідністю – і раптом військовозобов’язана: як подолати цифрову бюрократію в «Резерв+»

Коли держава не вірить своїм довідкам, починається справжній квест. Я пройшов його та розповідаю, як…

15/10/2025 17:59