Статті

Легендарна шипшина: чим корисна червона ягода дикої троянди

Шипшина собача* – високий (1,5—2,5 м) кущ родини розових. Цвіте у травні — червні. Росте по всій території України по схилах, узліссях, уздовж доріг та на пустищах як бур’ян.

Чим корисна шипшина

Плоди шипшини виявляють протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментні системи і окислювально-відновлювальні процеси в організмі, сприятливо впливають на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, стимулюють опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, посилюють секрецію жовчі, підвищують діурез.

Плоди шипшини використовують для профілактики і лікування гіпо- і авітамінозів С і Р, при гострих і хронічних інфекціях, при атеросклерозі, нефритах, гострих і хронічних захворюваннях печінки, кишечника.

Добрий терапевтичний ефект одержують при пневмонії, у випадку бронхіальної астми, при лікуванні захворювань очей (геморагічний ретиніт, хоріоідит, крововилив у скловидне тіло).

Як використовують шипшину

  • Як жовчогінний засіб шипшину використовують для лікування хронічного гепатиту, холециститу.
  • Плоди шипшини входять до складу вітамінних чаїв.
  • Сироп із водного згущеного екстракту плодів шипшини — холосас призначають при холециститі і гепатиті.
  • Із насіння шипшини виготовляють олію, яку використовують як зовнішній засіб для гоєння ран, в стоматологічній практиці (гінгівіти, стоматити), при пролежнях, трофічних виразках гомілки, дерматозах, а у вигляді мікроклізм — при неспецифічному виразковому коліті.

Застосування

Внутрішньо

  • Настій плодів (10 г, або 1 столову ложку сировини на 200 мл окропу) по півсклянки 2—3 рази на день до їди.
  • Холосас – по 1 чайній ложці 2—3 рази на день, дітям — по чверті чайної ложки 2—3 рази на день.

Як заготовити шипшину?

Для медичних потреб використовують плоди шипшини, які збирають у стадії повної стиглості (але не перестиглими) вручну в брезентових рукавицях. Зібрані плоди сушать в сушарці або духовці при температурі 80—100°, розстилаючи тонким шаром. Сухих плодів виходить 50%. Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Строк придатності — 2 роки.

*У давнину коріння цієї рослини вважалося засобом від укусу шалених собак.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 19 травня

19 травня очікуються невеликі дощі у більшості областей України. Ще буде свіжо, але холодні дні…

18/05/2025 21:53
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 19 травня: триває буря червоного рівня

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

18/05/2025 20:54
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 19 по 25 травня

Цей тиждень — як брама, що веде до нового життя, де чекають нові сенси. У…

18/05/2025 19:52
  • Новини

Такого ви ще не їли: салат із запеченою редискою та картоплею

Коли на прилавках та столах з'являються редиска, спаржа, різна зелень, залишається тільки вибрати, що до…

18/05/2025 18:53
  • Статті

Виплати ветеранам: кому, коли і скільки обіцяють

Нещодавно уряд встановив розмір разової грошової допомоги, яку сплачують ветеранам та їхнім близьким до Дня…

18/05/2025 18:17
  • Статті

Біодобавки: користь чи ризик для организма – чого ми не знаємо про БАДи

Подорожчання ліків призвело до нового підйому зацікавленості до біологічно активних добавок (БАДів). Супроводжувальна інформація гарантує…

18/05/2025 17:04