Статті

Найважче прийняти факт старіння: як підтримати себе емоційно – рекомендаціі психолога

Страх перед старінням

Практичний психолог Аліна Вовк пояснює, що страх старіння найбільше турбує людей, які мають відчуття нездійснених мрій і нереалізованих планів.

– Найважче, це спробувати мислити по-іншому, дозволяти собі жити цікаво, не обмежуватися стереотипами про вік та втрачені можливості. Адже кожен віковий період приносить свій специфічний досвід, який не був доступний протягом попередніх років життя. Варто зосередитися на позитивних аспектах старіння. До них можемо віднести мудрість, досвід, можливість більше часу приділити улюбленим справам, – пояснює психолог.

Вона радить регулювати баланс гормонів фізичною активністю. Це допомагає відчувати життя в тілі. А підтримка соціальної активності та інтересу до нових знань дають відчуття контролю над життям. Якщо до цього додати регулярне спілкування з близькими, друзями, то можна успішно долати страх старіння.

– Найважче, але найважливіше – це прийняття того факту, що старіння є природнім процесом. І він незмінний та незворотній, кожна людина його проживатиме, – каже Аліна Вовк.

Як жити з самотністю?

Навіть коли людина фізично здатна жити і функціонувати на одинці, їй завжди бракуватиме спілкування. Особливо, якщо йдеться про втрату чоловіка чи дружини, про вихід на пенсію з роботи, яка займала увесь час, про бажаний чи вимушений переїзд тощо.

– Люди роблять велику помилку, очікуючи, що контакти самі мають їх знайти, або ж орієнтуються у спілкуванні лише на власних дітей. Варто проявляти інтерес до людей та світу, знайомитися з іншими пенсіонерами, спілкуватися, гуляти, відвідувати різні заходи та заклади, не закривати себе від соціуму. Це допоможе позбутися образи за відчуття самотності. Якщо все ж ваш емоційний стан важкий, слід звернутися до психолога, який надасть якісну підтримку та допоможе повернути інтерес до життя, – зауважує Аліна Вовк.

П’ять факторів, від псують емоційний стан

На емоційний стан у похилому віці впливають різні чинники.

  • По-перше, це – фізичне здоров’я. Хронічні захворювання, біль або втрата фізичної активності дуже негативно впливають на людину.
  • Друге – це соціальна ізоляція. Коли втрачаються зв’язки з друзями, близькими людьми, колегами це призводить до відчуття ізольованості.
  • Фінансові проблеми, страх перед фінансовою нестабільністю у майбутньому додають стресу та тривоги.
  • Втрата соціальної ролі або її зміна після виходу на пенсію іноді наштовхують на думки про те, що життя втратило сенс.
  • А спогади у людей похилого віку викликають як позитивні, так і негативні емоції. Все залежить від того, як людина сприймає свій минулий досвід.

У результаті тривога, страх, агресія, відчуття самотності та інші негативні емоції можуть призвести до психічних проблем: депресії, тривожних розладів тощо.

Настрій можна покращувати самостійно

Психолог рекомендує покращувати свій емоційний стан через різні активності. Вони допоможуть мати хороший настрій і запал до життя:

  • Фізична активність може проявлятися в регулярних прогулянках, заняттях йогою, танцями або легкими фізичними вправами. Це підвищує рівень ендорфінів, які є природніми анальгетики, тобто зменшують біль, і водночас стимулюють позитивний настрій, відчуття ейфорії та загальне відчуття щастя. Це знижує рівень стресу.
  • Корисними будуть медитація та релаксація. Зокрема дихальні вправи можуть допомогти заспокоїтися і полегшити тривогу.
  • Соціальна активність дуже важлива людям старшого віку, особливо непрацюючим. Навіть невеликі контакти, спілкування з сусідами або участь у клубах за інтересами можуть суттєво і позитивно впливати на емоційний стан.
  • Добре, якщо людина має або знайде собі хобі. Головне, щоб ця справа приносила задоволення. Підійде малювання, садівництво, читання, в’язання тощо.
  • Освіта у такому віці також важлива, хоча вона вже не передбачає уроків та іспитів. Йдеться швидше про самоосвіту. Можна читати художні книги або спеціальну літературу з городництва, якщо подобається щось вирощувати, наприклад. Розширення знань допомагають тримати розум активним та цікавим до життя.
  • Не менш важливим є догляд за здоров’ям. Не варто покладатися на щасливий випадок. У поважному віці візити до лікаря мають бути своєчасними. А здорове харчування, регулярна активність допоможуть підтримувати не тільки фізичне, а й психічне здоров’я.

Чого бояться старші люди: як відрізняються паспортний та психологічний вік

Метки: возраст старение

Новое на сайте

  • Новини

Хто має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника

Призначення такого виду пенсії проводиться відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Заявник…

11/10/2024 07:24
  • Новини

Свята та народні прикмети 11 жовтня — чому в цей день заборонялося прати одяг

Сьогодні, 11 жовтня, Міжнародний день дівчаток та Всесвітній день яйця. Віряни вшановують пам'ять святого Пилипа.

11/10/2024 06:36
  • Новини

Найпростіший рецепт пончиків із секретним компонентом: рідні уплітатимуть за обидві щоки

Так швидко пончики ви ще точно не готували. Це найкраще доповнення до чаю або філіжанки…

11/10/2024 05:27
  • Новини

Яке взуття не можна прати в машині-автомат: можете залишитися без улюбленої пари кросівок

Чи можна прати взуття в пральній машині – це запитання цікавить багатьох господинь. Адже іноді…

10/10/2024 23:25
  • Новини

Урожай буде рекордним: якщо встигнете посадити цибулю в ці дати – найврожайніші дні для посадки

Під зиму можна висаджувати не лише часник, а й цибулю, але важливо це зробити правильно.…

10/10/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 11 жовтня

11 жовтня в Україну надходить холодний атмосферний фронт: у Вінницькій, Одеській та західних областях очікуються…

10/10/2024 22:23