П’ятниця, 11 Жовтня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк розпізнати захворювання очей та чому не варто купувати окуляри на ринку...

Як розпізнати захворювання очей та чому не варто купувати окуляри на ринку – думка лікаря

Этот материал также доступен на русском языке
Чимало людей у віці 50-60 років відчувають погіршення гостроти зору. Як розпізнати захворювання очей на ранній стадії та як правильно обирати окуляри?

Відповіді на ці та інші питання дає лікарка-офтальмолог Юлія Гулобова, медичний директор клініки мікрохірургії ока «Оптимал».

Які симптоми є небезпечними

Найпоширенішими очними захворюваннями серед людей 50-60 років є:

  • катаракта;

  • глаукома;

  • вікова макулярна дегенерація;

  • діабетична ретинопатія;

  • хвороба сухого ока.

Катаракта

Катаракта проявляється погіршенням гостроти зору, а на пізніших стадіях – зміною кольору сприйняття. Часто люди також звертають увагу на те, що раніше бачили далеко, а потім почали бачити зблизька.

Глаукома

Глаукома – «тихий вбивця» зору. Її так називають, тому що на початкових стадіях немає ніякої симптоматики. Але підвищується внутрішньоочний тиск, і це поступово вбиває зоровий нерв. Людина спочатку втрачає не центральний зір, а боковий, периферійний. І помітити це дуже важко, адже відбувається повільно.

– Пацієнти пропускають ці перші дзвіночки. Вони не можуть це помітити самостійно. А коли вже є суттєве порушення поля зору, то відзначаємо дуже високий тиск в оці. Він викликає біль в очах, в голові, тоді люди звертаються до лікаря. Тому після 40 років кожна людина раз на рік повинна вимірювати внутрішньоочний тиск, за умови, що у неї все в нормі. Якщо є патологія, то лікар розписує індивідуальний графік, щоб виявити перші симптоми глаукоми, на які пацієнт може навіть не звернути уваги, – розповідає офтальмолог.

Вікова макулярна дегенерація

Вікова макулярна дегенерація на початкових етапах проявляється викривленням ліній, а дещо пізніше приєднуються порушення центрального зору і поява темних плям у полі зору.

Діабетична ретинопатія

Діабетична ретинопатія часто формується на фоні діабету. Вона проявляється плаваючими мушками перед очима, нечітким зором.

Ми розповідали, чому при діабеті треба регулярно перевіряти зір та стежити за харчуванням.

Хвороба сухого ока

Хвороба сухого ока – це відчуття піску в очах, стороннього тіла, подразнення, почервоніння.

– Пацієнти інколи описують це як сухість, а інколи як сльозотечу. І хоча це називається хворобою сухого ока, але сльозотеча може бути раннім симптомом і свідчити про те, що сльоза має неправильний склад, тому не тримається на поверхні ока, а витікає, – зауважує лікарка.

Чи можна попередити захворювання?

Юлія Гулобова говорить, що деякі захворювання дуже складно попередити. І тільки регулярні візити до офтальмолога дозволять вчасно виявити хвороби і призначити вчасне і коректне лікування.

– Але що стосується загальної профілактики, то варто берегти очі від ультрафіолетового випромінювання, носити захисні окуляри. Також важливо контролювати рівень глюкози в крові та артеріальний тиск. Рекомендується також вживати багато продуктів, які містять антиоксиданти: моркву, шпинат, рибу, горіхи, зелені овочі і фрукти. Важливо відмовитися від паління. Адже воно прискорює розвиток катаракти і вікової макулярної дегенерації, – пояснює офтальмолог.

Зарядка для очей: робити чи не робити

– Коли ми говоримо про дорослих пацієнтів, то зарядка для очей, яка стосується напруження і розслаблення м’язів, насправді не приносить користі, але й не шкодить. Сенсу у ній немає. Це буде корисно для дітей, у яких є проблеми з косоокістю, наприклад. А от частота кліпання, фокусування на різних відстанях є корисним у різному віці. Оскільки воно зменшує зорову втому, – зауважує лікарка.

Вона радить дорослим людям, які багато працюють за комп’ютером або користуються гаджетами, відволікатися. Слід кожні 40-45 хвилин відводити погляд у вікно, дивитися в далечінь. Потрібно обов’язково кліпати і змінювати фокус. Адже тривале фокусування на одній відстані може впливати на зниження якості зору.

Лікар додає, що плив екранів телевізора, комп’ютера, телефону в дорослому віці немає значного прямого впливу на гостроту зору, але має опосередкований. Наприклад, якщо доросла людина тривалий час працює за комп’ютером або з телефоном, вона починає дуже рідко кліпати. Є високий ризик, що через рідкісне моргання і тривалу концентрацію уваги у неї може розвиватися хвороба сухого ока. Зорова напруга теж може бути, але вона більше притаманна дітям. Проте зір може погіршуватися в будь-якому віці через те, що тривале використання гаджетів впливає на якість і тривалість сну. Тому що гострота зору залежить також від хорошого сну.

Чому не варто купувати окуляри на ринку

За словами Юлії Гулобової, для правильного підбору окулярів потрібно спочатку обстежити око. Це дозволяє визначити, яку кількість діоптрій, тобто одиниць виміру оптичної сили лінз для корекції зору, потрібно призначити. Спеціальні прилади допомагають визначити ці показники.

– Якщо людина купує окуляри на ринку, то, як правило, це окуляри, де і права і ліва лінза мають однакову кількість діоптрій. А насправді не так часто зустрічаються випадки, коли праве і ліве око ідентичні. Як правило, хоч невелика, але відмінність є. Це перший момент.

Але є ще другий. Правильно, щоб людина дивилася через оптичний центр лінзи. Коли окуляри виготовляються для конкретної людини, то центр лінзи повинен збігатися з центром зіниці. Але у кожної людини по-різному посаджені очі. Між зіницями може бути різна відстань. Навіть праве і ліве око можуть бути трохи на різній відстані. Візуально це не помітно, але при вимірюваннях для виготовлення окулярів це береться до уваги. Коли ж людина одягає окуляри з ринку, вона дивиться не через оптичний центр лінзи, а через її якусь периферійну частину. У результаті пацієнт може навіть почати трохи косити. Також люди помічають, що болить голова, настає швидка втомлюваність. Все це може бути через неправильні окуляри. При тривалому їх носінні зір може ще більше погіршитися, – запевняє офтальмолог.

За її словами, правильно підібрані окуляри можуть служити від трьох до семи років. А за потреби, в них можна замінювати лише лінзи, залишаючи оправу. Це робить виріб більш бюджетним, але корисним для здоров’я.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні