Статті

Пенсіонерам – клієнтам українських банків можуть заблокувати рахунок: у яких випадках це може статися

Які діють заборони?

В цілому, за рішенням суду, всім громадянам можуть блокувати банківські рахунки або робити стягнення, наприклад, за борги за комунальні послуги. Тобто це стосується не лише пенсіонерів. Проте юристи відзначають, що на час воєнного стану діє певна заборона на стягнення з пенсій та стипендій. Однак є і винятки, при яких навіть з пенсіонера можуть стягнути частину коштів.

Нагадаю, що в 2023 році в Україні громадянам почали масово блокувати банківські рахунки через накладення на них арешту. До того часу на період воєнного стану діяв мораторій на стягнення, було заборонено накладати арешт на рахунки, на яких було менше 100 тисяч гривень. Однак в квітні 2023 року заборону скасували. З того часу картки почали швидко блокувати, незалежно від того, скільки там було грошей.

Це стосувалося, зокрема, старих судових рішень і виконавчих проваджень, в тому числі стосовно комунальних послуг.

Як блокують зарплатні картки?

Проте дуже часто, наприклад, зарплатна картка людини може бути єдиним джерелом для існування. Тому законодавці передбачили можливість зняття арешту на суму до двох мінімальних зарплат, визначених законом станом на 1 січня 2024 року. Нагадаю, що зараз мінімальна зарплата – 8 тисяч гривень, а на 1 січня 2024 року це було 7 100 гривень.

Тобто людина, у якої заарештовано рахунок, може звернутися до свого виконавця, який наклав арешт, з відповідною заявою.

Протягом двох днів виконавець має зняти цей арешт на суму до 14 200 гривень з одного рахунку, не дивлячись на те, яка заборгованість і скільки у вас карток чи рахунків. Після отримання листа виконавець впродовж двох днів має винести постанову і протягом ще одного дня надіслати її до банку. І банк має розблокувати конкретний рахунок, щоб людина змогла використовувати на ньому до двох мінімальних зарплат щомісяця.

Що з пенсійними виплатами?

Що стосується пенсіонерів, то мова про повне блокування картки йти не може. На цьому наголошують юристи. Питання лише в тому, в яких випадках з пенсії можуть робити відрахування, а в яких – ні. Відповідно до закону про виконавче провадження, на період мирного часу встановлено особливі правила звернення стягнень на пенсію.

З виплати можуть примусово стягувати кошти в розмірі не більше 20% від розміру місячної пенсії. Якщо пенсія є єдиним джерелом існування, то розмір стягнення може бути ще меншим.

Тут важливо врахувати, щоб після стягнення пенсіонер отримав хоча б прожитковий мінімум. Але в такому разі держава має право на арешт і примусову реалізацію майна людини. Ще раз підкреслюю, що це стосується мирного часу.

А ось на період до припинення воєнного стану виконавчі провадження щодо стягнення з пенсій припиняються. Виняток становлять три ситуації, коли мова йде:

  • про стягнення аліментів,

  • про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, або смертю внаслідок кримінального правопорушення;

  • якщо боржник є громадянином рф.

За іншими видами зобов’язань, наприклад, за кредитними договорами, на час дії воєнного стану, пенсійні виплати стягненню не підлягають.

Однак слід усвідомлювати, що це тимчасова пільга – заборона стягнення, і рано чи пізно зобов’язання все одно доведеться виконувати.

Якщо картку все-таки заблокували

Ну а що ж робити, коли на пенсійні виплати все-таки накладено арешти і, можливо, з інших причин, ніж перелічені вище?

Для початку потрібно отримати інформацію про виконавче провадження, постанову про відкриття справи і про арешт коштів. Отримати від банку довідку або виписку за весь період дії рахунка, в якій буде зазначено, що рахунок використовується виключно для пенсійних виплат. І звернутися до виконавців з заявою про зняття арешту з банківського рахунку, додавши до неї довідку або виписку з банку про те, що на рахунок надходить пенсія, а не якісь інші виплати. Ще раз підкреслимо, що йдеться не про повне блокування саме пенсійної картки, а лише про відрахування з неї.

***

Отже, будь-яка людина, якій заблокували рахунок або почали робити відрахування з нього, спочатку має з’ясувати, за що саме заблокували картку.

Якщо ви визнаєте цю заборгованість і в змозі її погасити, то треба це зробити.

Якщо не визнаєте, то можна спробувати оскаржити такий борг в судовому порядку. При цьому треба пам’ятати, що в деяких випадках є можливість розблокувати банківський рахунок до певного ліміту або зменшити відсоток стягнень.

Читайте також:

Украинцам грозят серьезные штрафы за перевод с карты: названа сумма, при которой счёт заблокируют

 

В каких случаях пенсионеру могут заблокировать счет

Новое на сайте

  • Статті

Найпоширеніші помилки при приготуванні м’яса: як їх уникнути

Шашлики, соковиті котлетки, ніжні відбивні, пряний гуляш... Апетит розгуляється лише від одних назв страв. Однак…

08/10/2024 19:36
  • Статті

Як змусити зубний біль відступити, коли стоматолог далеко

В умовах воєнного стану, коли розболівся зуб, не завжди є можливість звернутись до лікаря. Треба…

08/10/2024 18:36
  • Статті

Тріумфальне повернення уггі у 2024 році

Останні кілька років можна занести в історію моди як Uggaissance: період, протягом якого черевики Ugg…

08/10/2024 17:52
  • Новини

Новий та швидкий спосіб приготування: шарлотка з яблуками на сковороді

Ніжна повітряна шарлотка – улюблена випічка багатьох. А якщо не пекти її в духовці? Можна…

08/10/2024 17:27
  • Статті

Де ви живете: за рішенням Верховної Ради понад 300 населених пунктів змінили назву

Верховна Рада перейменувала понад триста населених пунктів. Які міста, села і селища змінили свої назви…

08/10/2024 16:21
  • Статті

За що Пенсійний фонд може змусити українців повернути пенсію

Така практика в Пенсійному фонді існує багато років і спирається на чинне законодавство.

08/10/2024 15:57