Статті

За що Пенсійний фонд може змусити українців повернути пенсію

«Я вийшов на пенсію за віком в 2019 році. Цього року я звернувся до центру зайнятості для пошуку роботи. Мені запропонували поїхати до м. Покровська Донецької області на оборонно-фортифікаційні роботи. Там я пропрацював у квітні лише 10 днів. У зв’язку з посиленням обстрілів бригада розпалася і я поїхав додому. Згодом з’ясувалося, що Пенсійний фонд мене оштрафував і з мене мають стягнути 3 тисячі гривень. Зазначається, що я працював до серпня 2024 року. Але я взяв довідку, що мене було розраховано 25 квітня. Допоможіть, будь-ласка, встановити справедливість».

Іван Горішний, Івано-Франківська обл.

Якщо пенсіонер працює

Нагадаємо нашим читачам, що пенсіонер зобов’язаний повідомляти до Пенсійного фонду про факт працевлаштування. Адже в деяких випадках пенсія тих, хто продовжує працювати, може бути меншою, ніж тих, хто вже звільнився.

Відповідно до статті 50 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання роботодавцем недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягнені на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду або в судовому порядку. Розмір відрахування не може бути більшим, ніж 20% від щомісячного розміру пенсії.

Що таке надмірно виплачена пенсія

Отже, ви свого часу не повідомили до Пенсійного фонду, що працевлаштувалися. Через це утворилася переплата, яку вам запропонували повернути добровільно. Інакше переплату на суму понад 3 тисячі гривень будуть стягувати щомісяця з пенсії до повного погашення. Це не є штрафом – це сума надмірно виплаченої пенсії: різниця між пенсією працюючої і непрацюючої людини.

Що робити

Ми не знаємо розміру вашої пенсії, її складових і чи вірно порахували суму самої переплати – вона доволі велика для лише кількох місяців. Єдине, що ви можете зробити в цій ситуації, – довести, що працювали лише в квітні. Так чи інакше, в Пенсійному фонді є дані про сплату страхових внесків за відповідний період.

Те, що переплату виявили лише у серпні, не означає, що з вас потрібно її вираховувати за всі 5 місяців з моменту працевлаштування. Можливо, там ще не розібралися і довідка, яку ви взяли з місця роботи, допоможе перерахувати суму стягнення і суттєво її зменшити. Зрештою, в цьому випадку все зроблено за законом. Така практика в Пенсійному фонді існує багато років і спирається на чинне законодавство.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Статті

Найпоширеніші помилки при приготуванні м’яса: як їх уникнути

Шашлики, соковиті котлетки, ніжні відбивні, пряний гуляш... Апетит розгуляється лише від одних назв страв. Однак…

08/10/2024 19:36
  • Статті

Як змусити зубний біль відступити, коли стоматолог далеко

В умовах воєнного стану, коли розболівся зуб, не завжди є можливість звернутись до лікаря. Треба…

08/10/2024 18:36
  • Статті

Тріумфальне повернення уггі у 2024 році

Останні кілька років можна занести в історію моди як Uggaissance: період, протягом якого черевики Ugg…

08/10/2024 17:52
  • Новини

Новий та швидкий спосіб приготування: шарлотка з яблуками на сковороді

Ніжна повітряна шарлотка – улюблена випічка багатьох. А якщо не пекти її в духовці? Можна…

08/10/2024 17:27
  • Статті

Пенсіонерам – клієнтам українських банків можуть заблокувати рахунок: у яких випадках це може статися

Деяким пенсіонерам можуть арештувати рахунки. Кого це торкнеться? І що робити, якщо це сталося?

08/10/2024 16:58
  • Статті

Де ви живете: за рішенням Верховної Ради понад 300 населених пунктів змінили назву

Верховна Рада перейменувала понад триста населених пунктів. Які міста, села і селища змінили свої назви…

08/10/2024 16:21