Статті

Для чого потрібен дайверський ніж і чому він такий важливий?

Хоча багато з людей, що займаються дайвінгом не один рік скажуть вам, що якщо їм і доводилося користуватись водолазним ножем, то точно не для того, щоби битися з морськими хижаками.

Для чого використовується водолазний ніж?

Справжні причини використання ножів дайверами можуть доволі відрізнятись. Але можна стверджувати, що спеціальний дайверський ніж – це важливий інструмент водолазного спорядження, який в основному використовується для розрізання мотузок або рибальських сіток. Бо саме сітки та мотузки, а не акули та спрути є головними ворогами дайверів. Заплутатись у чомусь під водою, втратити можливість рухатись та дістатися поверхні, та ще й в умовах поганою чи в умовах нульової видимості – дуже й дуже небезпечно. І, на жаль, статися подібне може з кожним. Водна стихія не є рідною для нас. Пастки та несподіванки у цих умовах цілком йомовірні.

Види ножів для дайвінгу

Дайверські ножі зазвичай виготовляються з нержавіючої сталі або інших корозійностійких матеріалів (наприклад, титанових сплавів) і мають гостре, міцне лезо.

Зазвичай ніж та піхви водолазного ножа сконструйовані так, щоби до нього можна було легко отримати доступ і впевнено тримати в руці. Більшість водолазних ножів фіксовані, хоча зараз і зустрічаються складані “аварійні” моделі з серрейторними лезами.

Серрейторні (зубчасті) леза вкрай корисні для різання мотузок та сіток. Звичайні прямі леза більш придатні для точних розрізів, тому часто використовуються на підводному полюванні та рибалці. Часто дайверський ніж має обитва типа лез на своєму клинку. Це значно розширює його можливості.

Спеціальні ножі для дайвінгу є важливою частиною водолазного спорядження і носяться як запобіжний захід на випадок надзвичайної ситуації.

Існує кілька типів дайверських ножів, і їх конструкція призначена для використання в різних цілях і умовах. Ось кілька поширених видів дайверського різального інструменту:

  • Компактні, “кишенькові” ножі для підводного плавання. Ці ножі маленькі та компактні. Вони призначені для розміщення в кишенях спорядження або підвішуються на поясі. Часто подібні ножі мають серрейторне (зубчасте, пилкоподібне) лезо. Головна їх задача – допомогти дайверу швидко звільнитись від мотузок, сіток, водоростей. Як ми вже згадували, саме серед таких ножів зустрічаються складані моделі.
  • Великі ножі для підводного плавання з фіксованим лезом. Це повноцінні міцні ножі з функціональним фіксованим лезом і зручним руківям. Зазвичай вони надійні та можуть використовуватись як своєрідний багатозадачний інструмент. Для цього на подібних ножах часто розміщють додаткові пилки (серейтори), стропорізи та металеві “молоточні” навершя руків’я.
  • Спеціальні дайверські пилки. Інструменти, які мають зубчасте лезо і використовуються для різання твердих матеріалів, таких як коралові рифи, коряги або занурені уламки.
  • Мультитули. Спеціальні складані інструменти для дайвінгу, які мають кілька функціональних елементів, наприклад: лезо, викрутку, ніж, напилок та інше. На відміну від звичайних мультитулів, ці розробляються спеціально для дайверів. Вони робляться зі стійких до корозії матеріалів, часто дещо відрізняються за ергономікою та набором інструментів. Мультитули використовують для самих різноманітних робіт та польового ремонту спорядження як під час занурень так і на поврехні.
  • Стропоріз (лінійний різак). Зустрічається у вигляді як окремого інструменту, так і у якості додаткового функціонального елементу дайверського ножа. Зроблений спеціально для розрізання строп, шнурів, мотузок та іншого. Завдяки своїй конструкції дозволяє зробити це швидко та ефективно. Дуже корисний інструмент для використання в екстремальних умовах.

Спеціальні стропорізи нерідко використовуються для печерного дайвінгу, де однією з найпоширеніших небезпек є можливість заплутатися в напрямному шнурі якоюсь частиною обладнання. І все це в умовах нульової видимості та неможливості швидко звільнитися через тісноту оточення. У цій ситуації традиційні ножі не дуже ефективні, оскільки вони, як правило, не дають змоги швидко розрізати нейлоновий шнур товщиною 2 або 3 мм однією рукою. Особливо в умовах деяких вузьких печерних проходів.

Спеціальні стропорізи частіше за все виготовляються із “чорної” (вуглецевої) сталі. Це дає змогу робити їх дуже гострими, але одночасно скорочує термін їх служби через корозію. З часом лезо стропоріза стає крихким та затуплюється, що унеможливлює його ефективне використання.

Якщо ви використовуєте подібний стропоріз регулярно або в суворих умовах, можливо, вам доведеться регулярно перевіряти його та своєчасно проводити заміну.

Як вибрати найкращий ніж для дайвінгу?

Вибираючи ніж для підводного плавання, слід враховувати кілька факторів:

  • Розмір ножа важливий. Більший ніж може бути корисним у роботі, але він також буде більш громіздким. Його буде важче носити. Враховуйте розмір і вагу ножа відповідно до ваших фізичних можливостей, обладнання, типу дайвінгу та особистих уподобань.

Ще раз привертаємо вашу увагу до того, що важливо вибрати водолазний ніж, який підходить саме для тих типів дайвінгу, яким ви будете займатися.

Якщо ви збираєтеся пірнати в районах, де є багато уламків затонулих суден або інших споруд, або затоплених дерев (коряг), вам може знадобитися більший і міцніший, більш багатофункціональний, “робочий” ніж, який можна, у разі чого, і як ломик використати, і як молоток, і як пилку.

Якщо ви здебільшого будете пірнати у відкритій воді, вам цілком буде достатнім менший, легший ніж.

Лезо ножа для дайвінгу має бути виготовлене зі стійкого до корозії матеріалу, наприклад – з нержавіючої сталі або титанового сплаву.

Нержавіюча сталь – міцний і довговічний матеріал. Він також відносно недорогий (порівняно з титаном). Однак сталь важча за титан, потребує більш частого заточування та догляду через і більшу чутливість до корозійного впливу солоної води.

Титановий сплав – це легкий і міцний матеріал, який має ще більш високу стійкість до корозії. Крім того, він гіпоалергенний, що може бути важливо для дайверів з алергією на метал. Дуже добре тримає гостроту заточування. Легкий. Однак титан, як правило, помітно дорожчий, чим нержавіюча сталь.

Вибираючи між ножем для дайвінгу з нержавіючої сталі або титану, враховуйте конкретні умови середовища для дайвінгу, особисті уподобання, рівень ваших навичок та розмір вашого гаманця. Обидва матеріали мають свої сильні та слабкі сторони, і, залежно від обставин, і сталевий, і титановий ніж може стати для вас хорошим, зручним водолазним спорядженням.

Джерело – https://grandway.ua


*на правах реклами

Новое на сайте

  • Новини

З якого віку приходить старість: ці цифри вас здивують

Визначення "літня людина" — досить широке і включає кілька критеріїв.

04/10/2024 21:56
  • Новини

Українцям платитимуть нову грошову допомогу: хто зможе отримувати до 4500 гривень на місяць

Українцям хочуть виплачувати нову соціальну допомогу. Мінсоцполітики підготувало відповідну ухвалу.

04/10/2024 20:57
  • Новини

Для українських водіїв готують нові “зимові” штрафи: скільки і за що доведеться платити

Для українських водіїв готуються запровадити нові штрафи. Відповідний законопроект уже внесено до Верховної Ради.

04/10/2024 20:09
  • Новини

Платити за газ доведеться більше: “Газмережі” зробили важливе попередження

Споживачі газу мають платити за комунальні послуги більше. Газовики назвали причину.

04/10/2024 18:49
  • Новини

У двох категорій пенсіонерів можуть зняти гроші з рахунків: хто залишиться без виплат

Деякі пенсіонери можуть втратити залишки пенсійних виплат на банківських картках. Які зміни готує Кабінет Міністрів.

04/10/2024 17:34
  • Новини

Видають по 10 800 гривень у руки: отримайте грошову допомогу від Карітас

Українці можуть отримувати грошову допомогу упродовж трьох місяців. Куди звертатись.

04/10/2024 15:48