Понеділок, 23 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому виникає печія і як її позбутися - що рекомендують лікарі

Чому виникає печія і як її позбутися – що рекомендують лікарі

Этот материал также доступен на русском языке
Печія - це подразнення стравоходу. При печії людина відчуває печіння в грудях. Чому так відбувається?

Справа в тому, що найважливіший і основний компонент шлункового соку – соляна кислота, необхідна для травлення та знезараження їжі, але згубна для слизової оболонки стравоходу. При печії шлунковий сік потрапляє у стравохід, відбувається хімічний опік слизової оболонки. Саме це ми і називаємо печією.

Питання читачки:

Коли з’їдаю банан, у мене з’являється печія. Які обстеження допоможуть визначити причину? Як зняти печію в домашніх умовах?

Відповідає гастроентеролог Марина Климанова:

– Вуглеводна їжа (банан – це клітковина з цукром) може викликати печію при підвищеній кислотності. У кишечнику їжа розщеплюється, бродить, і дванадцятипала кишка піднімається нагору, підпираючи шлунок. Стравохідний сфінктер (перехід зі шлунка у стравохід) розслаблюється, через відкритий клапан відбувається закидання кислого вмісту шлунка в стравохід, який кислота подразнює.

Печія буває і при зниженій кислотності: відбувається закидання жовчі у дванадцятипалу кишку, з неї вгору – у шлунок, а там змішана зі шлунковим соком жовч потрапляє у стравохід.

Що провокує печію

Велика кількість ліків, надмірні дози кави, їжа, напхана харчовими барвниками і консервантами, куріння призводять до того, що м’язи верхнього стравохідного сфінктера розслаблюються. Якщо людина неправильно харчується або весь день нічого не їсть, а ввечері набиває шлунок, то печії не уникнути.

Наскільки корисна мінеральна вода

Звичайно, гасити її краще спеціальними ліками. Але коли їх немає під рукою, можна випити лужної мінеральної води («Боржомі», «Поляна квасова»). Деякі люди використовують молоко або содовий розчин. Один раз не страшно: вода з содою зменшить кислотність. Однак такий розчин не впливає на клітини, що виробляють шлунковий сік. Просто на якийсь час середовище в шлунку стане лужним. Розумний організм у відповідь на луг вирішить додати соку і клітини почнуть працювати активніше. Виходить порочне коло: прийом соди з часом стимулюватиме роботу клітин, що виділяють кислоту.

Як визначити причину

Тому раджу звернутися до лікаря, щоб визначити причину печії. Вона буває при гастриті, виразковій хворобі, онкологічному захворюванні. Лікар направить на гастроскопію, визначить кислотність, наявність бактерії хелікобактер, яка викликає запалення слизової оболонки шлунка. Залежно від причини печії підбере лікування.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні