Статті

Що таке грижа міжреберного диска: хто у зоні ризику і як її лікувати – роз’яснює лікар-невролог

Чи можна позбутися від грижі?

Пацієнти можуть скаржитися, зокрема, на болі в стегнах і колінах. Медики також говорять про інші симптоми: оніміння, поколювання, м’язову слабкість тощо. Однією з ознак грижі міжхребцевого диску є зазвичай безперервний біль. Але якщо немає тиску на м’які тканини й нерви, то захворювання може проходити навіть безсимптомно.

Лікар-невролог Давид Щербина зауважує, що грижу міжхребцевого диска не лікують. Він пояснює, чому.

– Грижі не лікуються, ми лікуємо запалення, яке вони викликають. Жодні хондропротектори або БАДи, жодні магнітолазери або електрофорези, жодні остеопати або мануальні терапевти ніколи не позбавлять вас грижі. Це неможливо. Адже грижа – це хрящовий дефект, коли внутрішній вміст диска випинається в спинномозковий канал. Його не можна вправити або засунути назад. Всі, хто займаються спекуляцією на цю тему, – «розводять» вас на гроші. Єдиний спосіб позбутися самої грижі – це оперативне втручання, – доводить лікар.

В яких випадках можна оперувати грижу?

За його словами, існують також випадки, коли грижа зникає сама під дією протизапальних або імунних факторів організму. Але медична наука досі не має точного розуміння цього процесу. Тому у деяких пацієнтів настає резорбція, тобто часткове зменшення розмірів або повне зникнення грижі міжхребцевого диска без хірургічного втручання, а у деяких – ні.

Давид Щербина переконаний: якщо грижа не турбує – її не оперують. Якщо турбує – її намагаються не оперувати.

– Скільки сотень випадків мені траплялося, коли пацієнти чули слова: «О, у вас же велика грижа, її треба оперувати, бо вона щось перетисне і ви не зможете ходити». Я раджу не погоджуватися на оперативне втручання, якщо є можливість обійтися без нього. Якою б грижа не була – великою, малою, мігруючою, секвестрованою – її не треба чіпати, якщо вона не провокує серйозних неврологічних порушень, – запевняє лікар-невролог.

Що допоможе від болю у спині?

Лікар радить рухатися. При болях у спині, особливо на фоні гриж, не варто одягати корсет і лежати в ліжку. Наразі всі сучасні міжнародні рекомендації з приводу болю в спині радять пацієнтам не знижувати свою фізичну активність. Організм подякує гарним самопочуттям за рух, прогулянки, легкі вправи на розтяжку. Це простий, але ефективний спосіб не призвести до хронізації болю.

Що таке міжхребцева грижа?

Міжхребцева грижа, або грижа міжхребцевого диска – це ураження хребта, при якому відбувається розрив зовнішнього фіброзного кільця міжхребцевого диска і м’яка центральна частина випинає за його межі.

Часто грижа є наступним етапом розвитку протрузії – незначного вип’ячування міжхребцевого диска без розриву фіброзного кільця. Якщо протрузія або грижа не давлять на нервові корінці хребця, то больових відчуттів можуть не завдавати.

Від чого виникає грижа?

Грижа диска може виникнути у результаті загального зносу, а також через малорухливий спосіб життя, роботу в сидячому положенні, тривале перебування за кермом. У поодиноких випадках міжхребцеві грижі з’являються внаслідок травмування.

Фото: з архіву Давида Щербини.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Споживачі газу мають терміново оновити дані: “Газмережі” зробили важливу заяву

Українців попередили про можливі проблеми в платіжках за газ.

20/09/2024 20:19
  • Новини

Виплати для ВПО будуть припинені з 1 жовтня: кого з переселенців залишать без допомоги

За результатами чергових перевірок деяких внутрішньо переміщених осіб позбавлять державної допомоги на проживання.

20/09/2024 19:08
  • Новини

Пенсіонерам дають 10 днів, щоб звернутися до Пенсійного фонду, інакше з пенсії вирахують 20%

Деяким українцям загрожує значне зменшення пенсійних виплат.

20/09/2024 18:35
  • Новини

Одну з категорій громадян не мобілізуватимуть: ухвалено відповідний документ

Сухопутні війська України ухвалили важливе рішення щодо мобілізації.

20/09/2024 17:06
  • Новини

Відкрито реєстрацію на отримання 10 800 гривень: встигніть заповнити заявку

Українцям видають нову грошову допомогу. Як отримати виплати та хто може це зробити.

20/09/2024 15:53
  • Новини

Розкриваємо секрети правильного зберігання часнику, про які ви навіть не здогадувалися

Зберігання часнику це не просто процес, а справжнє мистецтво. Часто садівники стикаються із проблемою гниття…

20/09/2024 14:43