Вівторок, 17 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк любителям молочки відрізняти алергію на молоко та лактозну непереносимість

Як любителям молочки відрізняти алергію на молоко та лактозну непереносимість

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо відчуваєте дискомфорт після вживання молочних продуктів — проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Важливо не плутати алергію на білок коров’ячого молока та лактозну непереносимість. Це різні стани – наголошує лікар-алерголог Юлія Черниш.

Вона пояснює, що алергія на білок коровʼячого молока (АБКМ) – це реакція на один чи декілька білків у складі молока. Вона може проявлятися висипанням чи послабленням випорожнення, закрепами. А може бути реакцією у вигляді кропивʼянки, анафілаксії, важкої ентеропатії чи гемоколіту.

Лікарка додає, що алергія на білок коровʼячого молока може мати різне походження, тому і підходи до виключення молочних продуктів можуть різнитися. Від важкості реакції залежить і термін виключення продуктів, і методи їх повернення в раціон. Адже часто немає потреби повністю виключати молочні продукти. Але таке рішення може прийняти тільки лікар після ретельного обстеження.

– Лактозна непереносимість виникає внаслідок недостатності лактази, яка сприяє кращому розщепленню лактози і засвоєнню молока. Проявляється порушеннями з боку шлунково-кишкового тракту, має дозозалежний механізм. Тому тут важливо або виключити лактозовмісні продукти, або знати, яка доза молока є безпечною для вживання і не викликає реакції, – уточнює алерголог.

Читайте також: Чому вам погано від свинини та молочки, якщо у вас алергія на котів – причину роз’яснює лікар

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, сьогодні близько 75% дорослого населення мають знижену здатність перетравлювати лактозу. Тож людям старшого віку молочні продукти можна і треба вживати, але вони не повинні бути основою раціону.

!!! Якщо відчуваєте дискомфорт після вживання молочних продуктів — проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні