Вівторок, 17 Вересня, 2024
ГоловнаДозвілляЧим зайнятися на пенсії: де і чого навчають пенсіонерів цікаво організувати вільний...

Чим зайнятися на пенсії: де і чого навчають пенсіонерів цікаво організувати вільний час

Этот материал также доступен на русском языке
Хочете знайти нових друзів, зайнятися спортом або творчістю, або навчитися користуватися інтернетом? Записуйтеся до Університету третього віку. Ці заклади сьогодні працюють в багатьох містах, а в деяких навіть є декілька таких закладів.

Розказуємо, в яких населених пунктах є університети для дорослих, як туди вступити і чого там навчають.

Університет третього віку «Протон» працює в Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі та Львові

Тут пенсіонерам пропонують на вибір програми «Бізнес і підприємництво» або «Індивідуальна».

Чого навчають?

Студенти навчаються в групах до 30 осіб, мають 5 занять на тиждень тривалістю 90 хвилин кожне. Три предмети вивчають у формі лекцій, один – у вигляді практичних занять. Також кожного тижня передбачене одне спортивне або творче заняття. Після завершення програми заклад видає сертифікат.

Хто може вступити?

Стати студентом університету «Протон» може кожен охочий пенсіонер. Навчання – безкоштовне. Викладають в закладі професійні педагоги на волонтерських засадах. Навчальний рік починається з 1 жовтня.

Куди звертатися?

Детальну інформацію можна отримати за телефонами:

  • Київ: (067) 386-47-74;

  • Дніпро: (098) 115-75-13;

  • Харків: (098) 418-65-21;

  • Одеса: (098) 373-87-87;

  • Львів: (098) 116-00-90.

Полтава

У Полтаві соціальний проєкт «Університет третього віку» діє на базі університету економіки і торгівлі.

Чого навчають?

Адміністрація закладу зауважує, що найбільше охочі навчатися обирають напрями комп’ютерних технологій, здорового способу життя та психології. Також пенсіонери цікавляться правовим захистом, краєзнавством та іноземними мовами.

Хто може вступити?

Це безкоштовний навчальний проєкт для студентів, яким понад 55 років. Він мотивує проводити вільний час з користю, отримувати нові знання, розширювати коло спілкування та інтересів.

Куди звертатися?

Для консультації та отримання більш детальної інформації телефонуйте за номером (050) 07-19-146.

Дніпро

У Дніпрі студентське життя вихованців «Університету третього віку», крім занять, наповнене екскурсіями, змаганнями та майстер-класами.

Чого навчають?

Студенти навчаються на факультетах агрономії, здорового способу життя, іноземних мов, комп’ютерних технологій, мистецтва, правознавства, психології, українознавства та української мови.

Хто може вступити?

В заклад приймають на навчання жінок після 55 років, чоловіків – після 60.

Куди звертатися?

Розташована організація за адресою: вулиця Старокозацька, 40-б. Довідки за телефонами: (056) 778-03-44, (093) 134-46-69, (099) 607-56-97, (068) 753-71-71.

Львів

Львівський «Університет третього віку» прагне створити умови для навчання людей впродовж усього життя, аби підтримувати їх фізичні, психологічні та соціальні здібності.

Хто може вступити?

Слухачами закладу можуть бути люди похилого віку, які мають освіту будь-якого рівня. До їх навчання на волонтерських засадах залучаються викладачі вищих навчальних закладів та загальноосвітніх шкіл, фахівці управління соціального захисту населення, охорони здоров’я тощо.

Навчальний рік складається з двох семестрів. Перший семестр триває з жовтня по грудень, другий – з лютого по травень.

Куди звертатися?

Детальнішу інформацію можна отримати за адресою: вулиця Січових Стрільців, 16, кім. 107. Також можна телефонувати за номерами: (032) 239-44-89; (067) 705-99-62; (067) 703-84-92.

Суми

У Сумах інноваційний сервіс «Університет третього віку» діє в рамках послуги соціальної адаптації.

Хто може вступити?

Слухачами університету можуть бути люди, які досягли пенсійного віку і зареєстровані в Сумській міській територіальній громаді або мають статус ВПО. Щоб стати студентами, потрібно мати пенсійне посвідчення або довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Чого навчають?

Навчальна програма складається з дванадцяти предметів. Іспитів і сесій тут немає, втім після закінчення випускникам видають сертифікати. Навчальний курс є безкоштовним і триває протягом академічного року.

В «Університеті третього віку» функціонують факультативи: соціально-правовий, мистецький, комп’ютерних технологій, основи роботи зі смартфоном та планшетом, кулінарний, психологічної підтримки, креативного рукоділля, садівництва та городництва, основ медицини та здорового способу життя, краєзнавства.

Куди звертатися?

Більше інформації можна дізнатися за адресою: вулиця Збройних Сил України, 18, або за телефоном (0542) 32-77-74.

Ужгород

В Ужгороді також працює «Університет. третього віку».

Чого навчають?

Тут передбачено заняття з української та іноземних мов, з релігієзнавства, працюють група «Вишивка стрічками», хор «Калина», проводяться шахові турніри, організовуються екскурсії в рамках курсу краєзнавства.

Хто може вступити?

Університет приймає слухачів віком понад 55 років на основі заяви-анкети та співбесіди. Охочим слід мати з собою паспорт і копію пенсійного посвідчення.

Куди звертатися?

Розташована організація за адресою: вулиця Швабська, 25, 2-й поверх, офіс 10. Довідки можна отримати за телефоном (099) 037-33-89.

***

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Університети третього віку функціонують у багатьох великих містах і малих населених пунктах. Їх організовують при відділеннях денного перебування територіальних центрів соціального обслуговування (ТЦСО). Тож, чи є університет у вашому місті або районі, а також де він розташований і як працює, можете дізнатися безпосередньо в центрі соціального обслуговування за місцем свого проживання.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні