Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗелена аптека у нас під ногами: чим корисний польовий хвощ

Зелена аптека у нас під ногами: чим корисний польовий хвощ

Этот материал также доступен на русском языке
Хвощ польовий - багаторічна трав'яниста, 15—40 см заввишки рослина родини хвощевих. Росте по всій території України як бур'ян на полях, луках, лісових розсадниках, лісосіках.

Зелена аптека у нас під ногами: чим корисний польовий хвощ

У чому користь хвоща польового

Настої і відвари хвоща польового виявляють сечогінну, кровоспинну, протизапальну дію. Як сечогінний засіб застосовують лише хвощ польовий (без інших рослин) або у складі сечогінних чаїв при застійних явищах серцевого походження (пороки серця, серцева недостатність), при захворюваннях сечовивідних шляхів (пієліти, цистити, уретрити) та при ексудативному плевриті.

Застосовують хвощ також при атеросклерозі судин серця і головного мозку, сечокам’яній хворобі, ураженнях капілярних судин, а також туберкульозу легень і шкіри в процесі їхньої хіміотерапії.

Важливе значення має хвощ польовий і як кровоспинний засіб при маткових, легеневих, носових і гемороїдальних кровотечах, а також при кровотечах з сечових шляхів, зумовлених механічними факторами (пісок, камені).

Препарати хвоща вживають і при жовчнокам’яній хворобі, подагрі, ревматизмі, запаленні сідничного нерва, підвищеному тиску крові, при легких і середніх формах цукрового діабету.

Не менше цінують хвощ польовий і як зовнішній засіб, застосовуючи його у формі настою: полоскання при стоматитах і тонзилітах; втягування вранці у ніздрі при озені (одна з форм атрофічного риніту); спринцювання піхви при білях у жінок; примочки при хворобах шкіри (стригучий і сверблячий лишай, екзема), на гнійні рани і фурункули; ванни і припарки при виразці гомілки; сидячі ванни при нирковокам’яній хворобі і болях у ділянці сечового міхура; примочки і протирання обличчя при жирній і пористій шкірі.

Застосування

Внутрішньо

  • Відвар трави (20 г, або 4 столові ложки сировини на 200 мл окропу) по половині чи третині склянки 2—3 рази на день через 1 годину після їди.
  • Свіжий сік по 1 столовій ложці 3 рази на день.

Зовнішньо

  • Полоскання, протирання, компреси, примочки, спринцювання настоєм (2 столові ложки сировини заливають двома склянками окропу і настоюють у термосі ніч).
  • Сидячі ванни, до яких додають відвар 4 ложок трави в 1 л води.

Не можна вживати хвощ польовий при нефритах і нефрозах.

Раніше ми розповідали, чим відрізняється хвощ польовий від двійників і навіщо потрібно розумітися на відмінностях.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні