Вівторок, 17 Вересня, 2024
ГоловнаГрошіАптечні витрати: економісти вважають, що ціни на ліки після ухвалення нового закону...

Аптечні витрати: економісти вважають, що ціни на ліки після ухвалення нового закону зменшаться

Этот материал также доступен на русском языке
А вы знали, что за границей многие лекарственные средства стоят значительно дешевле, чем в Украине? Итак, возникает вопрос: почему так происходит?

А ви знали, що за кордоном багато лікарських засобів коштують значно дешевше, ніж в Україні? Тож виникає питання: чому так відбувається?

Що таке паралельний імпорт ліків?

В ЄС вже давно використовують методику так званого паралельного імпорту ліків з інших країн, коли їх завозять не лише державні органи, а й приватні фірми. Такий підхід дозволяє збільшити конкуренцію на ринку і досягти зниження цін на певні групи лікарських засобів.

В деяких країнах Європейського Союзу доля лікарських засобів, завезених як паралельні, досягає 25% ринку. Зокрема, серія досліджень, які підрахували економію від паралельного імпорту в Польщі, Німеччині, Швеції та Данії, виявила економію на загальну суму 2,8 мільярда євро.

Як це працює?

Нещодавно Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо паралельного імпорту лікарських засобів», згідно з яким в Україні також дозволили паралельний імпорт ліків. Зокрема, в документі йдеться, що «при здійсненні закупівель до участі у них в обов’язковому порядку допускається:

  • зареєстрований в Україні лікарський засіб;

  • лікарський засіб, не зареєстрований в Україні на час проведення процедури закупівлі, але зареєстрований компетентним органом Сполучених Штатів Америки, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, держави-члена Європейського Союзу або зареєстрований компетентним органом Європейського Союзу за централізованою процедурою».

Простіше кажучи, мова йде про спрощення процедури доступу на вітчизняний ринок лікарських засобів, зареєстрованих у розвинених країнах. Закон вступає в дію з 1 січня наступного року. Поки що мова йде про використання паралельного імпорту для забезпечення ліками бюджетних установ і державних програм (наприклад «Доступні ліки»). Ці ліки не підуть до аптек.

Але, як вважає старший науковий співробітник інституту проблем ринку і економіко-екологічних досліджень Наталія Шлафман, за умови ввезення в Україну великої кількості лікарських засобів з розвинених країн, аптечний бізнес повинен буде на це реагувати зниженням цін. За її прогнозом, вже після першого кварталу 2025 року споживачі мають побачити зниження цін на ліки і в аптеках.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні