Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаДозвілляНаші кумири: Ален Делон - легенда кіно і друг України

Наші кумири: Ален Делон – легенда кіно і друг України

Этот материал также доступен на русском языке
18 серпня на 88-му році з життя пішов відомий французький актор і кінозірка 1960-1980-х років Ален Делон. Згадаємо життя і кар'єру легенди кіно і розкажемо, як він любив Україну.

Бунтар у лавах морської піхоти

Ален Делон народився 8 листопада 1935 року у Франції. Делон ніколи не був зразковою дитиною і шість разів виключався з навчальних закладів. Однак коли йому виповнилося 17 років, він вступив до парашутно-десантних військ морської піхоти і потрапив на війну в Індокитай. Через свою бунтарську натуру хлопець служив у дисциплінарній роті, де на знак покарання вдень вантажив рис, а ввечері повертався на гауптвахту.

Легенда кіно без театральної освіти

Акторська кар’єра Алена Делона почалася випадково: після завершення військової служби у 1956-1957 роках він почав ходити на кастинги у Парижі. Незважаючи на відсутність професійної освіти, Делон опановував акторське ремесло просто на майданчику. Ален Делон прославився ролями у фільмах «На яскравому сонці» (1960), «Рокко та його брати» (1960), «Леопард» (1963) та інших. Він отримав премію «Сезар» за найкращу чоловічу роль у фільмі «Наша історія» (1984). У 1965 році його запросили до Голівуду, але він успіху не досяг і повернувся в Європу. У 2017 році Ален Делон завершив акторську кар’єру.

Кохані жінки та сімейні драми

Ален Делон славився своїми романами. Його першим великим коханням була відома німецька актриса Ромі Шнайдер.

У 1959 році вони заручилися, однак шлюб так і не відбувся через зраду Делона зі співачкою Ніко. У 1962 році жінка народила йому сина Арі, але актор хлопця не визнав. У 2023 році чоловік помер від наркотиків. Пізніше Делон одружився з актрисою Наталі Бартелемі.

1964 року у них народився син – актор Ентоні Делон. У 1968 році Делон зустрів актрису Мірей Дарк. Вони були партнерами 15 років. З 1987-го по 2001 рік він був у стосунках з молодшою на 31 рік манекенницею Розалі ван Бремен, яка народила йому двох дітей. Більше Делон не афішував стосунків.

Важкі випробування хворобою

У 2019 році Ален Делон переніс інсульт, який призвів до розвитку хвороби Альцгеймера. Одночасно з цим у Делона діагностували онкологію. Важкі хвороби змусили актора відійти від публічного життя.

Натомість він присвятив своє життя собакам. Ален був членом Об’єднання захисту тварин і мав безліч собак у своїй власності.

Біля маєтку він створив кладовище для чотириногих друзів і за деякий час до смерті отримав дозвіл бути похованим поруч з ними.

Справжній друг України

На початку повномасштабної війни Ален Делон висловив підтримку Україні, записавши програму для французького телебачення, де прочитав «Заповіт» Тараса Шевченка та осудив російську агресію: «Коли я бачу, що кожного дня помирають діти, помирають люди, я цього не розумію. Мені це неприємно». Він також сказав, що якби був молодшим на 50 років, то вступив би в українську армію. У 2023 році президент Зеленський нагородив Делона орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. До речі, в будинку актора в Парижі працює український культурний центр імені Василя Сліпака.

Читайте також:

Сьогодні помер французький актор Ален Делон

Жан-Поль Бельмондо: цікаві факти з життя кумира мільйонів

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні