Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкщо у вас набрякають повіки: коли варто турбуватися та йти до лікаря.

Якщо у вас набрякають повіки: коли варто турбуватися та йти до лікаря.

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо вранці ви іноді прокидаєтеся з опухлими очима і симптоми самостійно минають протягом дня – нічого страшного. Але бувають випадки, коли повіки набрякають регулярно.

У чому небезпека такої патології і коли треба терміново йти до лікаря і обстежитися, розповів терапевт Дмитро Барабанов.

Яким буває набряк повік?

– Набряклість повік – це патологічний стан, обумовлений надмірним скупченням рідини в пухкій сполучній тканині цієї зони. Виникає він дуже легко через особливості будови шкірно-м’язового шару та розгалужену судинну сітку в області очей.

Набряк повік може бути одностороннім або двостороннім, мати запальне (інфекційне, алергічне) та незапальне походження. Набрякла тканина буває м’якою або щільною – це важливо для встановлення причини виникнення набряку.

Крім того, припухлість повік може бути як єдиним проявом набрякового синдрому, так і поєднуватися з набряками по всьому тілу.

Чому виникає патологія?

Причини появи набряків повік прийнято розділяти на дві основні групи: патологічного та непатологічного характеру. До відносно нешкідливих, непатологічних, причин належать: спекотна погода, брак сну, стрес, зловживання солоною або гострою їжею, алкоголем, а також прийом великої кількості рідини ввечері та неправильне положення голови або тіла під час сну.

Нарешті, відіграти свою роль можуть спадковість та індивідуальна схильність (наприклад, у власників дуже тонкої шкіри ризик набряків є вищим), а також вік (з роками всі м’язи і тканини втрачають форму і слабшають, у них накопичується більше жиру та рідини).

До патологічних причин набряклості належать запальні та інфекційні захворювання очей і повік (ячмінь, блефарит, кон’юнктивіт, демодекоз), доброякісні та злоякісні новоутворення в цій зоні, а також патології внутрішніх органів (найчастіше нирок, печінки, серця та судин), проблеми з гормональним фоном, алергічні реакції та застуди.

На що звертати увагу?

Основний симптом набряку повік – виражена припухлість навколо очей. Але може спостерігатися і додаткова симптоматика, яка залежить від причини, що спричинила патологічний стан.

  • Так, для інфекційного набряку часто характерним є запалення лише одного ока, печіння, свербіж, сльозотеча, почервоніння ока і повік, також можуть спостерігатися підвищена температура та виділення гною.

  • При вірусному ураженні частіше страждають верхні повіки, відзначаються сильне свербіння, сльозотеча, виражене почервоніння кон’юнктиви, а також наявність плівки на поверхні очей.

  • Для алергічного набряку характерними є рясна сльозотеча, почервоніння очей, супутній набряк шиї, нежить, висип, задишка.

  • Набряк повік у поєднанні з дискомфортом і болючістю при морганні та постійним відчуттям стороннього тіла на слизовій оболонці сигналізує про розвиток ячменю.

Яке лікування призначать?

Якщо ви не пов’язуєте набряк з реакцією організму на спекотну погоду або надлишком рідини напередодні ввечері, і якщо припухлість не минає протягом трьох днів, потрібна консультація сімейного лікаря або офтальмолога. Лікар проведе огляд, за необхідності направить на додаткові обстеження (аналізи крові, УЗД нирок, електрокардіограму ) або на консультацію до іншого вузького фахівця: нефролога, алерголога, кардіолога або ендокринолога.

Лікування ґрунтується на усуненні причини набряку, а не лише його наслідків. Можуть бути призначені антибактеріальні та протизапальні краплі та мазі для очей, судинозвужувальні, гіпотензивні, антигістамінні, протинабрякові та знеболювальні препарати, а також охолоджувальні компреси.

Народні засоби для зняття набряку повік (промивання, компреси, примочки) також допустимі, але після погодження з лікарем.

Як собі допомогти

Поки набряк не спав, дотримуйтеся таких рекомендацій:

  •  щодня міняйте наволочки та рушники для обличчя;
  •  виключіть з раціону солоні, гострі та солодкі страви, алкоголь;
  •  пийте достатньо води, але не на ніч;
  •  відновіть режим сну, а вдень максимально зменште зорове навантаження;
  •  на вулиці обов’язково носіть сонцезахисні окуляри.

Коли потрібно терміново йти до лікаря?

В цілому, легкий набряк повік рідко пов’язаний із серйозними патологіями. Насторожити і змусити поквапитися з візитом до лікаря повинен дуже виражений набряк, що супроводжується болем, свербінням, підвищенням температури тіла, втратою гостроти зору, зниженням рухливості очей, головним болем та іншими тривожними симптомами.

***

У народній медицині цілителі лікують запалення за допомогою лікарських трав, які доповнюють призначення фахівців-офтальмологів.

Що застосувати при запаленні повік?

1. Настій трави і квіток ромашки аптечної. 2-3 столові ложки трави заварити склянкою окропу, настояти годину в добре закритому посуді і процідити. Застосовувати для промивання очей.

2. Настій чебрецю повзучого (богородської трави). 1-2 столові ложки трави на склянку окропу. Міцним настоєм промивають очі при запаленні повік.

3. Настій трави або насіння пахучого кропу. Столову ложку подрібненої трави або насіння настояти в 1,5 склянки окропу. Застосовується для примочок при хворобах очей.

4. При запаленні повік очі промивають настоєм кореня алтею лікарського. 6 г порошку залити склянкою холодної води, настоювати 8-10 годин.

З книги «Домашній лікарський порадник»

Читайте  також:

Що позбавить мішків під очима?

Якщо очі весь час сверблять: про що це говорить і чи варто йти до лікаря

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні