Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому вам погано від свинини та молочки, якщо у вас алергія на...

Чому вам погано від свинини та молочки, якщо у вас алергія на котів – причину роз’яснює лікар

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо після контакту з кішкою або котом ви починаєте чхати, відчуваєте закладеність носа, нежить або свербіж, ймовірно, це може бути проявом алергії. Точний діагноз може поставити лікар.

Але алергія на пухнастих тварин має свої особливості. Про них розповідає лікар-педіатр, дитячий алерголог Юлія Черниш.

Що за синдром «кіт – свинина»?

– Особливості алергії на пухнастих тварин – висока перехресна реактивність. Маючи початково алергію до одного виду пухнастих, згодом пацієнт може скаржитися на появу симптомів при контакті з будь-якою домашньою твариною, – пояснює лікарка.

Таким чином, за словами Юлії Черниш, алергія на пухнастих тварин може з часом перерости в алергію на м’ясо. Це відбувається через те, що сироваткові альбуміни (білок, який виробляється печінкою) володіють високою перехресною реакцією. Ці білки присутні у всіх ссавців (тварин, які вигодовують своїх дитинчат молоком), навіть у тих, чиє м’ясо ми споживаємо. Тож у людини, яка має алергію на пухнастих тварин, згодом може бути реакція при вживанні мʼяса ссавців, наприклад, свинини.

– Дослідження свідчать, що синдром «кіт – свинина» виникає в 1-3% пацієнтів із алергією на котів. Є також випадок професійної астми, спровокованої обробкою в’яленого м’яса у людини з алергією на епітелій кота. Також відомо про перехресні реакції між кониною та лупою тварин, а також між свининою та кінською шерстю, – пояснює лікарка.

Алерголог наводить приклад. Людина з алергією на шерсть кота, яка проявляється ринітом та астмою, отримала анафілактичну реакцію після вживання ковбаси зі свинини. Шляхом алергодіагностики вдалося з’ясувати, що має місце синдром «кіт – свинина». Таким пацієнтам рекомендують уникати вживання свинини.

Чому може виникнути алергія на молоко?

– У пацієнта виникав набряк губ після вживання ванільного морозива. Він також помічав кашель вночі після склянки коров’ячого молока перед сном. А згодом, після прийому харчової добавки, що містить концентрат сироваткового білка, виникла анафілаксія: набряк Квінке, задишка. Це трапилося вранці, через годину після прийому харчової добавки, коли пацієнт почав тренування з бодібілдингу. З попереднього вечора він більше нічого не їв.

Обстеження показало, що людина має підвищену чутливість до собак та кішок.

Через перехресну реактивність між сироватковими альбумінами котів, собак і сироватковими альбумінами великої рогатої худоби, які містяться в молочних продуктах, людина отримала алергію на молоко, – навела ще один приклад лікарка.

Читайте також:

Алергія на ліки: в чому небезпека такої непереносимості.

Алергія у собак: симптоми, причини та як їх розпізнати.

Алергія на кішок: чи можна вилікувати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні