Статті

Встановлюємо сонячну електростанцію вдома: що потрібно знати?

Сонячні електростанції можна встановити на даху власного будинку та користуватися безкоштовною електроенергією або заробляти на цьому, продаючи отриману електроенергію.

Як вибрати кріплення для сонячних панелей?

Перш ніж використовувати електроенергію, яку генеруватиме сонячна електростанція (СЕС), потрібно визначитися з комплектуючими та закупити все необхідне обладнання. Особливу увагу варто приділити кріпленням, на які встановлюються сонячні батареї.

Так, всі види кріплень для сонячних панелей умовно можна розділити на три великі групи: кріплення, за допомогою яких можна розмістити сонячні батареї на скатний дах, на рівний дах та на землю (це так звані наземні конструкції). Усі вони відрізняються між собою. Тому важливо спочатку визначитися з тим, де саме будуть розміщені панелі й виходячи з цього вибирати кріплення.

Також потрібно враховувати:

  • Розмір кріплень та їх форму. Експерти рекомендують виготовляти кріпильні конструкції на замовлення. Тоді вони точно відповідатимуть вашому індивідуальному проєкту. У разі придбання готових конструкцій, є ймовірність, що їх доведеться підганяти під ваш проєкт, а це додаткові витрати.
  • Матеріал. Найчастіше кріплення для сонячних панелей виготовляються з металу. Але цей матеріал піддається корозії, тому потребує оновлення під час експлуатації. На сьогодні найкращим матеріалом для виготовлення кріплень вважається алюміній. Цей матеріал зручний, тому що має невелику вагу. Його легко перевозити, з ним легко працювати, він не чинить надмірного тиску на дах. Такі кріплення не вимагають захисту від корозії, їх не потрібно підфарбовувати під час експлуатації. Алюмінієві профілі мають анодне окислення, завдяки чому вони стійкі до вологи, ультрафіолету та механічних пошкоджень.
  • Різновид кріплення. Кріпильні системи можуть бути статичними або динамічними. Перший тип кріплень прослужить понад 20 років та підходить як для кріплення на даху, так і для кріплення на землі. Динамічні кріпильні системи дорожчі. Вони легко можуть підлаштовуватися під розташування сонця, тому вважаються більш ефективними.

Що потрібно ще придбати, крім панелей та кріплень?

На перший погляд, здається, що після купівлі кріплень та панелей вже можна встановлювати СЕС. Але це не так. Ще необхідно придбати низку додаткових пристроїв:

  • Акумулятори знадобляться для можливості користуватися електроенергією не тільки, коли є сонце, а й тоді, коли вам це потрібно. Саме завдяки акумуляторам можна накопичувати електроенергію, коли вона надміру, і використовувати, коли немає сонця, наприклад, у вечірній і нічний час доби.
  • Лічильник для «зеленого тарифу». Після підключення СЕС без спеціального лічильника ви не зможете користуватись отриманою від сонця електроенергією.
  • Інвертор необхідний для перетворення постійного струму (від сонячних батарей), змінного струму, який споживають побутові прилади в будинку.

*на правах реклами

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 17 вересня

17 вересня очікується дощ у західних областях України, на решті території країни без опадів.

16/09/2024 22:23
  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 17 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Яких заходів вживати?

16/09/2024 21:31
  • Статті

Чому голова болить “на погоду”, або як атмосферний тиск впливає на здоров’я

Комфортним для людини вважається нормальний атмосферний тиск – 760 мм ртутного стовпа. Зміна у більший…

16/09/2024 20:51
  • Статті

Економимо і готуємо вдома ароматні суміші приправ: які трави знадобляться

Прованські, італійські трави - це назва сумішей середземноморських кухонних трав, які можна використовувати для посилення…

16/09/2024 19:59
  • Статті

Чи можна їсти фрукти перед сном: більше шкоди чи користі – що кажуть лікарі

Яблучко чи один банан перед сном – це добре, але вживання великої кількості фруктів на…

16/09/2024 18:49
  • Новини

Освоюємо кухні світу: варимо іспанський швидкий суп – і відчуваємо жар іспанського літа

Коли хочеться чогось новенького, незвичного чи навіть екзотичного - саме час відкрити кухонну книгу на…

16/09/2024 17:56