Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПриватизація земельної ділянки: що робити, якщо сусіди “залізли” на ваш город

Приватизація земельної ділянки: що робити, якщо сусіди “залізли” на ваш город

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо сусідом порушено норми земельного законодавства і він добровільно не бажає звільняти земельну ділянку, доведеться звертатися до місцевого суду. Що потрібно зробити? 

До редакції надійшов лист від Курляка Степана, мешканця Тернопільської області. В листі він розповів, що приватизував будинок і тепер хоче приватизувати землю. Але сусіди переорали межу городу, захопивши чотири метри землі. Читач звертався до старости і дотепер його питання не вирішено. Він не знає, як діяти далі.

Доведеться йти до суду

Відповідно до частини 1 статті 91 Земельного Кодексу України (ЗК України) (редакція від 28.05.2024), власники земельних ділянок зобов’язані:

  • не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів;

  • своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель;

  • дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов’язаних з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон.

Таким чином, вашим сусідом порушено норми земельного законодавства. І якщо він добровільно не бажає звільняти земельну ділянку, ви можете звернутися до місцевого суду з позовною заявою про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою і стягнення моральної шкоди.

Збираємо документи

Якщо будете подавати позовну заяву самостійно, для початку потрібно зібрати документи.

  1. Якщо ви письмово звертались до старости (сільської ради), приготуйте копії ваших звернень, копії відповіді міської ради.

  2. Державний акт на право власності на земельну ділянку (копія).

  3. Довідки з БТІ щодо власності на будинок, на землю.

  4. Інші документи, листування, експертизи, які вважаєте за потрібним додати.

Знадобиться три пакети документів (копії): до суду, для відповідача, для третьої сторони, яку ви будете залучати. Така сама кількість робиться і позовних заяв. Кожну копію необхідно власноруч завірити таким чином: «згідно з оригіналом, дата, підпис».

Відповідачем у справі можете призначити сусідів. Можете взяти третьою стороною у справі землевпорядну організацію або сільраду, яка відмовила у вирішенні питання.

Пишемо позовну заяву

В позовній заяві важливо послідовно вказати:

  • коли придбана ваша власність на землю, з посиланням на Державний акт на право власності на земельну ділянку, де визначено межі вашої ділянки;

  • коли вам стало відомо про самозахоплення земельної ділянки, яких ви вживали заходів, чи звертались до відповідача, щоб він припинив самозахоплення, якими були його дії;

  • чи звертались ви до органів місцевого самоврядування, вкажіть, коли, до кого, які було надано вам відповіді;

  • якщо звертались до землевпорядної організації, зазначте, чи були ними дотримані норми щодо замірів земельної ділянки, вказаних в Державному акті;

  • чи було в результаті переобміру за державним актом встановлено з боку відповідача самозахоплення земельної ділянки.

Зазначте в заяві, що було порушено ваше право власності на земельну ділянку, і вимагайте зобов’язати відповідача пересунути дійсну межу відповідно до вашого державного акта на землю.

!!! Оскільки встановлено порушення меж вашої земельної ділянки з боку сусіда, на підставі статті 391 ЦК просіть задовольнити позов в частині усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою (вказати адресу, номер, відповідно до державного акту).

Які норми закону вказати?

Ваше право захищається Законом. Частиною 2 статті 152 ЗК передбачено, що власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов’язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Частиною 3 зазначено, що захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом:

  • відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав;

  • відшкодування заподіяних збитків.

Важливо посилатися на ці норми закону в позовній заяві.

В позовній заяві зазначте, що ви підтверджуєте, що вами не подано іншого позову до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом і з тих самих підстав.

Позовну заяву обов’язково важливо підписати із зазначенням дати.

!!! Важливо сплатити судовий збір, перед цим проконсультувавшись в суді щодо категорії справи, суми оплати.

***

Коли буде відкрито провадження у справі (вам надішлють ухвалу), ви можете заявити клопотання про призначення по справі земельно-технічної експертизи для з’ясування питання наявності порушень меж між земельними ділянками сторін.

Про моральну шкоду

Ви можете заявити до суду і стосовно моральної шкоди. Вказати таку суму, яка може компенсувати:

  • заподіяння глибоких моральних страждань в результаті порушення прав власності на землю,

  • перешкоджання у користуванні та обробці земельної ділянки,

  • звернення до різних установ щодо відновлення порушеного права.

Читайте також:

Що робити, якщо дії сусідів призводять до порушень законних правил добросусідства.

Краще, ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші в землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні