Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаРізне«Без любові до бджоли пасіки не буде» - поради бджоляра з 25-річним...

«Без любові до бджоли пасіки не буде» – поради бджоляра з 25-річним досвідом

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку 19 серпня в Україні відзначають День пасічника. Борис Петрук із села Садки, що в Бердичівському районі на Житомирщині, займається бджолярством 25 років. Тож свято по праву називає своїм також.

Починав із трьох вуликів

За чверть століття активний пенсіонер виплекав власну пасіку, яка тепер налічує 43 сім’ї.

  • Мій рідний дядько цим зайнявся, тож і мене зацікавила справа. Спочатку було три вулики, потім шість, десять. Тепер їх 43. Одна сім’я може налічувати від 20 до 80 тисяч бджіл. Є великі – до 100 тисяч і більше, – розповідає Борис Васильович.

Попри пенсійний вік, чоловік виокремлює час на бджіл у насиченому робочому графіку. Понад 45 років працює в культурній сфері і нині обіймає посаду художнього керівника. Він наголошує, що успіх може прийти тільки за умови справжньої любові до бджіл і відданості своїй справі. Тим, хто тільки мріє про власну пасіку, щоб смакувати натуральним медом, варто починати з мінімуму – двох вуликів.

  • Не обійтися без хорошого пасічника, який поділиться знаннями. Інтернет інтернетом, але досвідчена людина, яка не шкодує дати науку – безцінна. Ну і треба бути готовим, що роботи буде дуже багато, – зауважує бджоляр.

Спека вплинула на кількість меду

У травні пасічники України проводять першу викачку меду. А в середині серпня закривають сезон. Увесь цей час бджолині сім’ї потребують особливої уваги. Вони щедро віддячують своїм господарям за старання. Хоча кожен сезон – особливий.

  • За моїми спостереженнями, поведінка бджіл на нашій території через війну не змінилася. Але от кліматичні зміни вони відчули. У нас останні роки досить спекотно. Це впливає і на результати нашої з бджолами праці. Якщо у попередні роки я по три тонни меду викачував, то цьогоріч тільки одну. Увесь мед смачний, кожен – по-своєму. Я дуже люблю липовий, але квітковий, певно, найкращий, – зізнається господар.

Мед смакує, а бджоли лікують

Альтеративний медичний метод, який для профілактики та лікування хвороб використовує бджолині продукти, називають апітерапією. Мед, пилок, прополіс, маточне молочко, віск та бджолина отрута – все може знадобитися. З бджолиного мору Борис Васильович робить лікувальну настоянку, яка, як і пилок, корисна для імунітету. Його дружина готує засіб, який допомагає при простуді: змішує у довільних пропорціях різні горіхи, шматочки лимону, імбир, усе це заливає медом.

  • Я ще зробив будинок на чотири бджолині сім’ї. Людина заходить туди і може відпочити. А тим часом і медовий аромат, і мікровібрації від бджіл допомагають оздоровити організм. Це корисно і для дихальної системи, і сприяє нормалізації артеріального тиску, а також покращує апетит. Наші сільські люди, чесно кажучи, рідко мають на таке час. А от міські жителі приїздять на сеанси бджолиного релаксу, – ділиться пасічник.

Він підсумовує, що якісний мед може зберігатися роками. Важлива умова – щільна герметизація.

 Як обрати якісний мед?

Україна належить до п’ятірки світових експортерів меду. Проте нерідко можна натрапити на мед, який недобросовісні виробники розбавляють патокою або цукровим сиропом, загущують крохмалем. Навіть фахівці без хімічного аналізу іноді не можуть відрізнити натуральний продукт від фальсифіката. Але є ознаки, які допоможуть визначитися: купувати мед чи ні.

  • Якісний мед не розшаровується, а має однорідну структуру.

  • Кристалізація – одна з ознак натуральності. Нормально, якщо продукт стає світлішим і загусає. Виняток – акацієвий мед, який дуже довго може залишатися рідким.

  • Світла піна на поверхні меду та мармурові плями ближче до стінок посудини не є поганою ознакою. Вони утворюються в процесі фасування рідкого меду через більші і менші пухирці повітря, що потрапляють до тари. Це, навпаки, свідчить про те, що мед не розігрівали для фасування.

  • На смак мед не повинен мати кислинки. Він може трохи «дерти» горло своєю терпкістю.

  • Краплю якісного меду можна легко розтерти пальцями. Якщо натрапили на підробку, продукт буде розкришуватися.

  • Натуральний мед добре розчиняється у гарячій воді, а продукт із домішками – ні.

  • Щоб перевірити, чи не додав продавець крохмалю, у водний розчин меду додайте краплю йоду. Синій колір видасть підробку.

Кому не варто їсти мед?

Дієтолог-нутриціолог київського медичного центру «Доказові» Тетяна Миненко переконує, що з точки зору дієтології, мед за своєю суттю є цукром. Тому він не підходить для вживання тим, наприклад, хто хоче зменшити вагу або має медичні протипоказання.

За хімічним складом мед містить близько 75% простих цукрів: глюкозу та фруктозу. А мінеральних речовин у натуральному меді менше одного відсотка. Найбільше – калію. Є також кальцій, натрій, фосфор, магній. Мед містить вітаміни групи B та аскорбінову кислоту.

За словами дієтолога, мед категорично не можна вводити в харчування дітей до року через ризик захворіти ботулізмом.

  • У самому меді бактерії ботулізму не розмножуються, але починають працювати у шлунку маленької дитини. Тому знайомити малюків із медом краще після року, а то й після трьох років. Адже мед – це цукор, – пояснює Тетяна Миненко.

Проте для старших дітей, а також для дорослих мед може бути дуже корисним. Клінічно доведено, що теплий чай з чайною ложкою якісного меду може полегшити сухий нічний кашель.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні