Четвер, 12 Вересня, 2024
ГоловнаКомуналкаБорги за комуналку: що потрібно знати власникам житла та квартирантам, щоб уникнути...

Борги за комуналку: що потрібно знати власникам житла та квартирантам, щоб уникнути проблем

Этот материал также доступен на русском языке
Квартиранти відмовляються платити за комунальні послуги, якими користувалися? Або господарі квартири намагаються квартирантам нав’язати власні борги? Як розвʼязати такі конфлікти?

Має бути договір найму

Перед тим, як поселити до себе квартирантів, ви як власник майна повинні укласти з ними письмовий договір найму (оренди), в якому прописати, окрім інших умов оренди:

  • з якої суми складається оренда квартири;

  • з чого складаються комунальні послуги;

  • вказати той період, коли у вас поселилися квартиранти.

Відповідно до частини 3 статті 815 ЦК України, наймач зобовʼязаний:

  • своєчасно вносити плату за житло;

  • самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

Таким чином, ці моменти важливо прописати в договорі. Без цього документу складно буде довести фактичне проживання квартирантів. А коли квартиранти перестають сумлінно вносити оплату за комунальні послуги, на підставі цього договору на них можна подавати позов до суду.

Які ще документи знадобляться?

При зверненні в суд до позовних вимог треба буде додати довідку про те, що в цій квартирі ви зараз не проживаєте і не користуєтеся комунальними послугами. Також можете до суду запросити свідків, які підтвердять ваше проживання в іншому місці. Але щоб позиватися до квартирантів, ви повинні надати до суду документи, що підтверджують точний період проживання та кількість осіб, які мешкали в квартирі (будинку).

Якщо квартиранти не проживають, але зареєстровані

Бувають випадки, коли квартиранти фактично не проживають, не вносять плату за житлово-комунальні послуги, але в квартирі (будинку) зареєстровані. У такому разі ви можете звернутися до органів місцевого самоврядування або до ОСББ, щоб провели обстеження квартири, склали акт. Надавачам комунальних послуг потрібно надавати актуальні довідки щодо проживаючих. Це важливо для перерахунку житлово-комунальних послуг у бік зменшення.

Якщо квартиранту навʼязують чужі борги

Трапляється, що господарі квартири намагаються квартирантам нав’язати їх власні борги по квартирній оплаті. У цьому випадку також буде в нагоді договір найму, де прописано строки заселення в квартиру. Крім того, якщо у вас є довідка з нового місця оренди квартири, ви можете звернутися до комунальних підприємств, щоб зробили звірку рахунків. Таким чином ви зможете порівняти: де ваші, де чужі борги, з якого часу вони виникли.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Згідно зі статтею 107 ЖК України, у разі вибуття наймача та членів його сімʼї на постійне проживання до іншого населеного пункту, договір оренди вважається розірваним із дня вибуття. Тож, договір оренди є базовим для врегулювання і оплати комунальних послуг.

!!! Якщо договір не було укладено, на квартирантів чиниться тиск, або вимагання грошей, звертайтеся до поліції для врегулювання ситуації.

Читайте також:

Незайві гроші: чи дадуть субсидію переселенцям, які винаймають житло.

В Україні розробили субсидію на оренду житла: хто може отримати допомогу від держави.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні