Статті

З цими порадами та рекомендаціями ви перестанете купувати в магазині хліб та повністю перейдете на домашній

Бабусин рецепт: замість дріжджів закваска

Валентина Кондратюк, родом із Хмельниччини. Хоча вже й сама пенсіонерка, але пам’ятає, як її мати для випікання хліба ніколи не купувала дріжджів. Вона завжди залишала трохи тіста, коли пекла хліб, і воно бродило до наступного замісу. Таку живу закваску колись мала кожна господиня в селі. Тепер Валентина Василівна ділиться своїм способом приготування закваски, в основі якого лежить давня традиція її родини.

Закваску найкраще починати готувати саме влітку, адже потрібна температура 25-30 градусів.

Складники:

50 г борошна (найкраще житнього, але можна і пшеничного грубого помелу); 50 г води.

Приготування:

  1. Борошно і воду розмішати у скляній банці, накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці на одну добу. Бажано, щоб протягом цього часу температура була приблизно однакова. Через добу на поверхні розчину з’являться бульбашки. Якщо таких немає – залишаємо закваску ще на 6-12 годин.

  2. Після появи бульбашок відважити 50 грамів закваски, решту можна викинути. Додати по 50 грамів води і борошна. Розмішати й залишити на добу.

  3. Таку процедуру повторити ще 5 разів через 24 години: 50 грамів закваски змішувати з такою ж кількістю води і борошна. Залишки завжди викидати. ВАЖЛИВО: щоразу замішувати закваску з новою порцією води та борошна потрібно у чистій сухій банці.

  4. Готова закваска буде мати ледь кислуватий, але приємний аромат дріжджів. Це – стартова культура. Зберігати її слід у холодильнику.

  5. Для випікання хліба достатньо взяти 30 г закваски і зробити з нею опару, додавши 30 г води і 30 г борошна. Така суміш здатна підняти заміс на пів кілограма муки.

  6. Решту стартової закваски можна знову «підгодувати», додавши воду і борошно в рівних пропорціях.

Готуємо хліб на заквасці

Лідія Подліпаєва з Волині поділилася з нашими читачами перевіреним рецептом хліба на заквасці. За словами пенсіонерки, домашній хліб за її рецептом може зберігатися при кімнатній температурі до чотирьох діб. Проте, переконує господиня, у її сім’ї з’їдають його швидше. Головне, дочекатися, доки вихолоне, адже різати його слід тільки охолодженим.

Складники:

500 грамів борошна, 100 грамів опари на заквасці, 380 грамів теплої води, 10 грамів солі.

Приготування:

    1. Для приготування опари на заквасці слід змішати 30 грамів закваски, по 30 г води і  борошна. Залишити на одну годину.

    2. Опару, борошно, сіль і теплу воду розмішати ложкою і залишити в теплому місці на одну годину.

    3. Не виймаючи тісто з миски, складати його краї до середини з чотирьох боків. Таку процедуру повторювати чотири рази через 30 хвилин кожен. Після останнього складання залишити тісто підходити ще на 30 хвилин.

    4. Перекласти тісто на посипану борошном стільницю. Сформувати хлібину: спочатку тісто скласти вчетверо, а потім сформувати кулю.

    5. Форму, в якій тісто буде вистоюватися до випікання, застелити рушником і присипати борошном.

    6. Викласти тісто у форму лицьовим боком донизу. Накрити плівкою і поставити в холодильник щонайменше на 5 годин, можна на ніч.

    7. Духовку разом із формою для випікання розігріти до 250 градусів.

    8. Дістати хлібину з холодильника, трохи посипати борошном і викласти на стільницю, застелену пергаментом. Ножем зробити надріз. Можна виконати кілька декоративних надрізів.

    9. Хліб разом із пергаментом перекласти у розігріту форму для випікання і накрити кришкою. Випікати 20-25 хвилин під кришкою і 20 хвилин без кришки до рум’яної скоринки при температурі 250 градусів.

Новое на сайте

  • Новини

Чи зарахують службу у війську до страхового стажу: пояснення пенсійного експерта

Пенсійний експерт розповів, як зараховується страховий стаж для пенсії для колишніх військових. Що треба знати.

21/11/2025 16:40
  • Новини

Нова «тисяча Зеленського»: як отримати гроші та на що їх можна витратити (відео)

В Україні стартувала президентська програма «Зимова підтримка», за якою майже кожен громадянин може отримати разову…

21/11/2025 15:54
  • Новини

Чим небезпечний волоський горіх: невидима загроза для саду та городу

Волоські горіхи — корисне і величне дерево, але не всі садівники знають про його приховану…

21/11/2025 14:55
  • Новини

Сало гарячим способом: два ідеальні рецепти засолювання для справжніх гурманів

Пропонуємо вам два перевірені рецепти засолювання сала гарячим розсолом - у банку і з наступним…

21/11/2025 13:32
  • Новини

Ризики є: експерти зробили прогноз, чи вистачить газу протриматися до весни і що буде з тарифами

Новий опалювальний сезон стартував у надзвичайно напружених умовах. Осінні удари Росії по енергетичній системі стали…

21/11/2025 12:34
  • Новини

Українців запрошують зареєструватися на нову гуманітарну допомогу: як подати заявку і що видають

Всеукраїнська благодійна організація Food Foundation відкриває нову реєстрацію на отримання гуманітарної допомоги. Набір включає 18…

21/11/2025 11:12