Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаСпоживачЧого ми не знали про екзотичні фрукти: цікаві факти та особливості

Чого ми не знали про екзотичні фрукти: цікаві факти та особливості

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні нікого не здивувати екзотичними фруктами. Придбати їх можна і в Україні, не обов'язково їхати до тропічних країн. Більше того, багато екзотичних плодів давно стали звичними гостями на наших столах.

Але навіть попри це, далеко не все в курсі про особливі властивості та особливості того чи іншого фрукта. А їх багато. Розглянемо найцікавіші факти про добре знайомі нам тропічні плоди зараз.

Рожевий їжачок: рамбутан

Якщо говорити про незвичайні екзотичні фрукти, то цей плід точно буде серед них. Відрізняє його зовнішній вигляд – шкірка рамбутана покрита відростками-«волосами», які надають йому подібності до їжачка. При цьому він не колючий. Родом плід з Азії, але також зростає у багатьох тропічних країнах по всьому світу. Смак у нього дуже яскравий, солодкий, але без нудотності. Порівняти його з чимось непросто, але можна виділити нотки винограду та ківі. М’якуш соковитий, містить кісточку. Крім незвичайного зовнішнього вигляду, серед цікавих фактів про рамбутан, зазначимо:

  • зростає гронами. В одній зв’язці одразу можуть дозрівати до 30 плодів №
  • дерево рамбутану вважається священним у Східній Азії;
  • у зелених плодів шкірка та «волоски» теж зелені. А в міру дозрівання набувають рожевого відтінку;
  • має антигістамінні властивості;
  • виводить холестерин;
  • знижує тиск внаслідок вмісту в м’якоті нікотинової кислоти;
  • сприяє зміцненню судин та згущенню крові.

Їдять рамбутан свіжим та попередньо охолодженим, причому робити це потрібно акуратно, щоб не розкусити кісточку. Вона досить гірка і псує смак ніжної м’якоті. Ще плід можна додавати у фруктові салати, випічку та консервувати.

Король фруктів: мангостан

Це смачний та ароматний невеликий фрукт, який складно з чимось порівняти. Під бордовою шкіркою у нього ховається біла м’якоть, розділена на часточки. Усередині кожної міститься кісточка. Смак м’якоті дуже цікавий, поєднує нотки ананаса, манго, абрикоса, полуниці, персика. Таке різноманіття відтінків створює унікальний та цікавий присмак, який складно сплутати з іншими. Відзначається також, що смак мангостану досить свіжий та прохолодний. Крім цікавого смаку, до незвичайних фактів про цей фрукт варто віднести:

    • цілющі властивості. Мангостан вважають найбагатшим на сильні антиоксиданти плодів у світі;
    • регулярне вживання цього фрукта уповільнює старіння;

Термін зберігання мангостану – до 25 діб. Він швидко псується;

  • мангостан не можна заморожувати або сушити, він стає несмачним. Але при цьому його можна консервувати, правда смакові властивості стають не такими яскравими.

 

Їдять мангостан переважно свіжим. Але також із нього роблять фреш, особливо популярний такий напій в Африці, Азії та країнах Центральної Америки – місцях, де росте фрукт. До речі, дерево мангостану дуже високе. Воно може досягати 25 м, а плодоносити починає лише через 10-20 років.

Деревна картопля: саподилла

Ще цей плід називають тропічною сливою, а також ламут, чіку та ахра. Батьківщиною фрукту є Південна Америка та Азія, звідки його і постачають в Україну. Зовні це невеликий плід із коричневою шкіркою. Структура м’якоті нагадує хурму, також усередині неї міститься велике насіння. Смак саподилли дуже незвичайний. У ньому поєднуються нотки фініків, меду, хурми, шоколаду, карамелі та кави. М’якуш – коричневий, крохмалистий, досить ситний.

Крім цікавого смаку, який поєднує в собі безліч відтінків, серед цікавих фактів про саподил варто відзначити:

  • має протизапальний ефект;
  • сприяє підвищенню гемоглобіну;
  • підвищує захисні функції організму;
  • має потужну регенеруючу дію, через що популярний як сировина в косметологічній галузі;
  • з соку, що виділяється при надрізі зелених плодів, роблять основу для жуйки;
  • практично єдиний фрукт, який не має протипоказань.

Їдять саподилу свіжою, причому не варто з цим мішати. Фрукт досить швидко псується.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні