Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаКомуналка Що буде з тарифами з нового року: чи стримає їх мораторій під...

 Що буде з тарифами з нового року: чи стримає їх мораторій під час війни

Этот материал также доступен на русском языке
Нацбанк прогнозує у 2025 році зростання цін на газ, опалення та гарячу воду. Але ж на час війни діє мораторій на підвищення цих тарифів. Що ж відбувається?

Про що кажуть у Нацбанку?

В Інфляційному звіті Нацбанку, опублікованому на початку серпня, зазначено: «Очікується, що з 2025 року розпочнеться поступове приведення тарифів до їх економічно обґрунтованих рівнів». Причиною називають «складний стан в енергетиці та державному бюджеті». Також у Звіті зазначено, що мораторій на підвищення окремих тарифів на послуги ЖКГ для населення ще певний час обмежуватиме зростання цін.

Спробуємо розібратися, що взагалі відбувається з цінами на комуналку?

 ГАЗ ТА ОПАЛЕННЯ: ціни підіймати заборонено

Із 19 серпня 2022 року діє Закон України № 2479-IX, яким передбачено мораторій на підвищення цін на ринку природного газу та у сфері теплопостачання. Ця заборона чинна протягом дії воєнного стану та шести місяців після того, як він буде припинений або скасований. Отже, відповідно до Закону, не можуть підвищуватися тарифи для населення на газ, опалення та гарячу воду.

Так, компанія «Нафтогаз України», яка надає послуги 98% споживачів, керуючись мораторієм, продовжує реалізовувати газ населенню за 7,96 гривні за кубометр. Тариф «Фіксований» діє до 30 квітня 2025 року включно. У решти постачальників ціна коливається в межах 7,7-9,99 гривні за кубометр газу.

Однак голова правління НАК «Нафтогаз» Олексій Чернишов зауважив, що ринкова ціна становить близько 15 гривень за кубометр. Різницю в тарифах покриває бюджет.

Порівняймо тези НБУ про приведення тарифів до економічно обґрунтованих рівнів і цифру, яку називає очільник Нафтогазу. Зрозуміло, що підняття ціни на газ удвічі зробить її непідйомною для великої кількості родин. Але це можливо тільки після 30 квітня 2025 року і лише за певних умов. Або через припинення воєнного стану не пізніше 30 листопада 2024 року, або через скасування Закону № 2479-IX про мораторій. Відтак все залежить від Верховної Ради. Чи підуть народні депутати на такий відверто непопулярний крок?

СВІТЛО: тариф підняли та виявляється мало

Зростання тарифу на електроенергію ми вже відчули через платіжки, отримані в липні. Адже уряд своїм рішенням підвищив фіксовану ціну з 2,64 до 4,32 гривні за киловат. Відповідно до постанови Кабміну № 632, такий тариф діятиме до 30 квітня 2025 року включно. Зверніть увагу, що мораторій на підняття тарифів не поширюється на електроенергію. Рішення про зміну вартості приймає уряд.

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук пояснила, що чинний від 1 червня тариф покриває виключно собівартість виробництва та передачу електроенергії побутовим споживачам.

Ринкова ж вартість однієї кіловат-години становить більше 7,5 гривні, – зазначила Світлана Гринчук.

Зважаючи на прогнози НБУ про приведення тарифів до економічно обґрунтованих рівнів у 2025 році, чи можливе зростання тарифу на електроенергію наступного року? Відповіді наразі немає. Рішення може приймати Кабмін. Якщо зміни будуть, то тільки після 30 квітня наступного року.

ВОДА: ціни зростатимуть та поки що не для всіх

Гаряча вода підпадає під дію мораторію. А от холодне водопостачання – ні. В Україні немає єдиного тарифу на цю послугу. У кожного водоканалу ціна різна.

Тарифи на воду в населених пунктах із населенням до 100 тисяч осіб та з обсягами споживання до 300 тисяч кубометрів на рік встановлює місцева влада. А в обласних центрах та великих містах ціну погоджує Нацкомісія з питань енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП).

Ще 2023 року НКРЕКП збиралася підвищити тариф на воду в багатьох містах. Але уряд не схвалив таке рішення, і його скасували. Тому наразі без змін залишаються ціни на воду у великих містах. Але в малих населених пунктах ціни або вже зросли, або зростуть найближчим часом. Подекуди їхнім мешканцям доведеться платити на 40% більше.

Зважаючи на те, що фахівці НКРЕКП уже неодноразово готували проєкти рішень про підвищення тарифів на водопостачання у великих містах, є висока ймовірність, що у 2025 році вони таки зростуть. Про цифри говорити зарано, але, нагадаємо, у 2023 році планувалося збільшення на 32% в середньому.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні