Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк рідні можуть допомогти пенсіонеру: що вибрати - опіку чи постійний догляд

Як рідні можуть допомогти пенсіонеру: що вибрати – опіку чи постійний догляд

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернулася Людмила Бутинець зі Львівської області. Читачка розповіла, що її мамі вже 100 років, їй - 72 роки, її братам - 68 та 60 років, і за станом здоров’я вони не можуть доглядати за мамою.

Дописувачка запитує, чи може племінник, якому 30 років, бути опікуном її мами, оскільки та не бачить і не може себе самостійно обслуговувати.

В якому випадку можуть призначити опіку?

Відповідно до частини 1 статті 58 ЦК України, опіка встановлюється над малолітніми особами (віком до 14 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування) та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Фізична особа може бути визнана недієздатною судом, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (частина 1 статті 39 ЦК України).

В вашому випадку бабуся не є недієздатною, тож і опіку над нею ніхто не може встановити, в тому числі й племінник.

Отримати можна і допомогу соцпрацівника

Відповідно до статті 1 Закону «Про соціальні послуги», редакція від 31.12.2023, далі — Закон, чинники, що можуть зумовити складні життєві обставини:

  • похилий вік;

  • часткова або повна втрата рухової активності, пам`яті;

  • невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування;

  • психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин;

  • інвалідність.

В такому разі можете звернутися до відділу соцзабезпечення (соцзахисту) за місцем вашого проживання для отримання соціальних послуг, або це може зробити ваш племінник, якщо він хоче допомогти літній жінці.

Відповідно до частини 1 статті 19 Закону, підставою для розгляду питання надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів є подання до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) заяви особи або її законного представника про надання соціальних послуг.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Якщо ви (або ваш законний представник) вирішили безпосередньо звернутися до надавача соціальних послуг, той зобов’язаний надати вам допомогу в поданні такої заяви не пізніше наступного робочого дня.

Як оформити постійний догляд?

Якщо ваш племінник все ж бажає утримувати вашу маму, опікуватися нею, допомагати в побуті, йому треба звернутися до місцевого суду для встановлення факту здійснення постійного догляду за нею.

При зверненні до суду у вашого племінника повинні бути:

  • медичний висновок про стан здоров’я вашої мами, як такої, що потребує надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі;
  • довідка про його місце роботи, доходи;
  • довідка про те, що він проживає з нею, і що саме він є тією єдиною особою, яка здійснює за нею догляд, як за особою, яка через похилий вік та стан здоров`я цього потребує.

Таким чином через суд можна буде вирішити питання щодо догляду за вашою мамою на постійній основі.

Читайте також:

Як отримати допомогу з догляду за хворим або літнім родичем?

Догляд за пенсіонером: як оформити і які послуги можна отримати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні