Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк правильно харчуватися під час спеки: чому віддавати перевагу, а чого уникати

Як правильно харчуватися під час спеки: чому віддавати перевагу, а чого уникати

Этот материал также доступен на русском языке
Серпень, за прогнозами синоптиків, буде не менш спекотним, ніж липень. Щоб добре почуватися в цей період, варто переглянути свій раціон.

1. Пийте достатньо рідини

Намагайтеся вживати звичайну питну воду для запобігання зневодненню і покращення терморегуляції. Регулярно пийте воду протягом дня, навіть якщо не відчуваєте спраги. Уникайте солодких газованих напоїв та алкоголю – вони можуть сприяти зневодненню через їх сечогінну дію і маскування спраги.

2. Вибирайте легку їжу

Уникайте важкої та жирної їжі, адже вона вимагає більше енергії для перетравлення і за певних умов може підвищити ризик теплового удару. Обирайте так звану легку їжу, вона не створює додаткового навантаження на травну систему і містить багато води. Хорошим варіантом будуть овочі, фрукти, салати і нежирні білкові страви. Пам’ятайте про продукти, що мають охолоджуючий ефект, такі як огірки, кавун, диня та м’ята.

3. Їжте меншими порціями, але частіше

4. Використовуйте менше спецій

Додавання до їжі деяких спецій може підвищити ризик теплового удару. Мова йде про спеції, які сприяють підвищенню внутрішньої температури, – червоний перець, чорний перець, імбир, часник та інші.

5. Скоротіть споживання солі

Надмірна кількість солі може сприяти затриманню рідини в організмі та порушенню водно-сольового балансу, який організму важко підтримувати під час спеки. До речі, те саме стосується і перероблених продуктів (ковбасних виробів, закруток, хлібобулочних).

6. Чи допоможуть морозиво та холодні напої

Морозиво та заморожений лід можуть здаватися очевидним вибором, коли хочеться охолодитися, але початковий ефект охолодження може бути короткотривалим. Вживання будь-якої їжі призводить до підвищення температури, оскільки процес травлення є тепловиділяючим.

Швидке охолодження, викликане холодною їжею та напоями, призводить до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури. Отже, після порції морозива ви можете ще гірше переносити спеку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні